Antena

Ce au învățat românii din pandemia de Covid-19? Peste un sfert din oameni sunt mai interesaţi de asigurările de sănătate

Aproape 30% dintre români declară că sunt mai interesaţi de asigurările voluntare de sănătate, posibil ca urmare a pandemiei Covid-19, în condiţiile în care riscul de îmbolnăvire este unul dintre principalii factori care pot afecta situaţia financiară actuală, fiind menţionat ca motiv de îngrijorare pentru 58% dintre respondenţi, arată rezultatele Barometrului Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) - Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor din România.

Publicat: Miercuri, 01 Iulie 2020, 12:20 | Actualizat: Miercuri, 01 Iulie 2020, 12:32
Aproape 30% dintre români declară că sunt mai interesaţi de asigurările voluntare de sănătate, posibil ca urmare a pandemiei Covid-19, în condiţiile în care riscul de îmbolnăvire este unul dintre principalii factori care pot afecta situaţia financiară actuală, fiind menţionat ca motiv de îngrijorare pentru 58% dintre respondenţi, arată rezultatele Barometrului Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) - Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor din România.

”28% dintre români declară că sunt mai interesaţi de asigurările voluntare de sănătate, posibil ca urmare a pandemiei COVID-19, în condiţiile în care riscul de îmbolnăvire este unul dintre principalii factori care pot afecta situaţia financiară actuală - fiind menţionat ca motiv de îngrijorare pentru 58% dintre respondenţi”, arată Barometrul IRES-UNSAR privind Percepţia riscului şi cultura asigurărilor din România.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de bază de 1.309 persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani şi pe un eşantion de screening de 2.555 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), cu o eroare maximă tolerată de ±2,7% pentru eşantionul de bază şi de ±2% pentru eşantionul de screening.

De asemenea, un alt studiu detaliat pe serviciile medicale şi pe asigurările de sănătate realizat în 2019, înainte de pandemia de Covid-19, de către IRES la solicitarea UNSAR, indică faptul că 36% dintre români consideră asigurările voluntare de sănătate ca fiind soluţia preferată pentru a putea accesa servicii medicale mai bune. Potrivit acestuia, două treimi dintre respondenţi (67%) preferă să aibă acces rapid şi garantat la unele servicii medicale incluse în pachetul de bază, cu plata suplimentară pentru proceduri mai sofisticate sau condiţii de spitalizare mai bune.

În acelaşi timp, 6 din 10 respondenţi (61%) au declarat că ar fi de acord să plătească în plus pentru a avea acces la diferite servicii de calitate mai bună într-un spital de stat, în special pentru condiţii mai bune de internare. Aproximativ jumătate dintre intervievaţi afirmă că ar accepta creşterea costurilor pentru accesul la un anumit medic sau pentru o calitate mai bună a procedurilor medicale mai complexe în cazul în care ar merge într-un spital de stat.

”Care sunt serviciile pentru care românii ar fi dispuşi să plătească suplimentar, pentru avea acces mai rapid sau a beneficia de o calitate mai bună: analizele de laborator (73%); cazurile de recuperare medicală (69%); imagistică medicală şi ambulatoriu de specialitate (67%, respectiv 65%); intervenţii chirurgicale sau spitalizare (64%, respectiv 60%)”, se arată în studiu.

Cei mai mulţi (o treime) dintre cei care au răspuns că ar opta pentru o asigurare medicală afirmă că ar investi suplimentar între 50 şi 100 de lei/lună, iar un sfert ar plăti sub 50 lei/lună pentru acest serviciu. 14% dintre cei intervievaţi spun că ar fi dispuşi să plătească între 101-300 de lei/lună pentru o asigurare privată de sănătate, 5% ar investi între 301-500 de lei, iar 2% dintre respondenţi ar aloca peste 500 de lei, arată rezultatele studiului citat.

În acelaşi timp, sistemul public de sănătate rămâne principala soluţie la care apelează românii atunci când au probleme de sănătate, fapt întărit şi de studiul citat. Acesta arată că aproximativ 61% dintre intervievaţi se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de calitatea acestor servicii.

În ceea ce priveşte serviciile de care s-au arătat nemulţumiţi o mare parte dintre respondenţi, acestea sunt: durata mare de aşteptare în faţa cabinetului medical (45%), perioada lungă de aşteptare pentru programare la medic (44%), epuizarea rapidă a serviciilor gratuite (43%), lipsa igienei din spitale şi lipsa dotărilor sau materialelor necesare actului medical (câte 35%).

„Rezultatele cercetărilor realizate la solicitarea UNSAR arată că asigurările private de sănătate sunt o soluţie optimă pentru a creşte accesul asiguraţilor la anumite categorii de servicii medicale şi pentru a aduce un plus de calitate serviciilor medicale din spitalele de stat. Sistemul asigurărilor voluntare de sănătate este un mecanism complementar de a îmbunătăţi accesul la servicii medicale pentru românii dispuşi să plătească suplimentar faţă de contribuţia obligatorie la asigurări sociale de sănătate (CASS) şi nu un substitut pentru sistemul public”, a declarat Adrian Marin, preşedintele UNSAR.

La finele anului 2019, statisticile privind evoluţia pieţei de asigurări private de sănătate au indicat prime brute subscrise în valoare de aproximativ 372 milioane lei, în creştere cu 11% faţă de 2018, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară, aceasta reprezentând o dovadă suplimentară a preferinţei în continuă creştere a clienţilor faţă de poliţele voluntare de sănătate.

Înfiinţată în 1994, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 80% din piaţa locală de asigurări.

Înfiinţat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele pe care le dezvoltă fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti.

Recomandari A1

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
romani asigurari sanatate covid19
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e serialul coreean care te va intriga. Vezi premiera în AntenaPLAY!
Stirile zilei Băutura "licoare", lăudată de nutriţionişti pentru efectele sale. Cât costă un litru în pieţe
Videoclipul zilei
Citește și
Ce se întâmplă cu ajutorul pentru încălzirea locuinţei în cazul pensionarilor cărora le-au crescut...
Ce au putut să facă patru turiști români într-un restaurant din Grecia. Au ajuns "de râsul lumii"...
Reacția oficială a Ministerului Afacerilor Externe, după revolta românilor din Leeds. Ce s-a întâmplat
Suporterii echipei României au cântat imnul la Köln și au dansat pe ritmuri de ciuleandra, înainte de...
Video recomandate
Video
Citește și
Inflamația ar putea să accelereze procesul de îmbătrânire. Ce poți face pentru a-ți proteja organismul Catine.ro
Angelique Boyer revine în telenovela Mujeres asesinas după 15 ani. Actrița va fi parte din cel mai recent sezon Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea. Mulți români cred că președintele se ocupă de Economie și Sănătate Libertatea.ro
Instituțiile care au dat chix cu privire la alegerile din SUA. Cine l-a dat pierzător de Donald Trump în sondaje Ziare.com
„16 săptămâni de iad” Transformarea unui celebru milionar, după ce a dat faliment, iar fosta soţie... AntenaSport
Val de reacții în online după ce Alina Eremia a apărut așa pe internet. Ce a povestit artista și cum au... Elle
Cu ce probleme de sănătate se confruntă Irina Fodor. Ce a pățit prezentatoarea în timpul filmărilor pentru... Spynews.ro
Acuzații șocante lansate de Adriana Bahmuțeanu: „I-a fost tăiat un deget lui Prigoană pentru a putea fi... BZI
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post HelloTaste.ro
Un gram din această substanță rară costă peste 62.000.000.000.000 de dolari. Este produsă de om și are... Antena3.ro
2024 ar fi primul an în care Pământul trece de pragul de încălzire de 1.5 grade Celsius. Avertismentul experților useit
Horoscopul zilei de 19 noiembrie 2024. Capricornii au motive de bucurie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Șapte lucruri surprinzătoare pe care să nu le iei cu tine dacă mergi în aceste țări Wall-Street
Cine este Loredana Salanța, reprezentanta României la Miss Universe 2024. Legătura tinerei cu politica Kudika
Când ajunge vortexul polar în România: Ninsori abundente, furtuni de zăpadă și ger anunțate de meteorologi Playtech
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului Redactia.ro
De miercuri seară, vremea se schimbă radical în toată ţara. ANM anunţă răcire accentuată, vânt puternic,... Observator
Metode de albire a dinților. Ce este indicat să eviți pentru a-ți proteja dantura MediCOOL
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă HelloTaste
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume ProSport
Cel mai sărac oraș din România în 2024. Chiria unui apartament costă doar 16 lei pe lună! Gandul
Cum a reacționat Mama Geta, după ce Culiță Sterp s-a căsătorit cu Daniela, fără să își invite familia CanCan
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face DeParinti
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent:... ZUTV
Lucruri pe care nu trebuie să le cauți vreodată pe Google. Așa îți crești riscul de a fi atacat de hackeri UseIT
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Hello Taste