Antena

Ce înseamnă "modelul francez" de învățare pe care l-a propus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, din toamnă

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a discutat care ar fi cele mai bune soluții de gestionare a situației epidemiologice la nivelul școlilor, când elevii se întprc în bănci. Acesta a invocat "modelul francezȚ, însă a stârnit un val de reacții din partea părinților și a elevilor.

Publicat: Vineri, 20 August 2021, 11:21 | Actualizat: Vineri, 20 August 2021, 13:40
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre vaccinarea în școli și despre începerea cursurilor în format fizic, din 13 septembrie.
Hepta

Ministrul Educației a declarat că în situația în care un singur copil are coronavirus, într-o clasă, atunci s-ar putea merge pe "modelul francez" pentru a ține situația sub control: "Elevii echivalent mai mari de clasa a 7, pentru că de la clasa a 7 a pot să fie vaccinaţi, merg în online cu excepţia celor vaccinaţi. Este modelul francez luăm în considerare şi această ipoteză”, potrivit Observator.

Declarația sa de joi a declanșat o serie de critici, chiar dacă a invocat un model aplicat în Franța.

Iulian Cristache, președintele asociație de părinți, a scos în evidență ceea ce a declarat ministrul legat de școala online: ”Trebuie să pun în antiteză declaraţiile ministrului de acum 6-7 luni când eram în şcoală şi spunea că şcoala online este un dezastru”.

De asemenea, o mamă a subliniat dreptul copilului de a alege: ”Nu e corect. Părinții și copilul trebuie să aleagă, nu Guvernul și medicii”. Și o elevă a vorbit despre discriminare în ceea ce privește izolarea celor nevaccinați: ”Nu mi se pare că nu e ok pentru copiii care nu sunt vaccinați, pentru că ar fi un fel de discriminare adică cum adica cei vaccinați sa stea la școala, poate unii părinți nu vor să îi vaccineze de teama că pățesc ceva”.

Pe aceeași temă

”În momentul în care şcoala nu poate asigura aceeaşi calitate a învăţământului şi pentru cei vaccinaţi şi pentru cei nevaccinaţi atunci da, este vorba despre discriminare”, adeclarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, potrivit Observator.

Ceremoniile de deschidere a noului an şcolar vor putea avea loc în spaţii deschise

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că ceremoniile de deschidere a noului an şcolar vor putea avea loc în spaţii deschise, cu purtarea măştii de protecţie şi cu o durată de cel mult o oră şi jumătate, potrivit news.ro.

Cîmpeanu a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise va fi doar la aceste evenimente.

Pe aceeași temă

“Pentru că şcoala începe pe 13 septembrie, avem în vedere posibilitatea organizării ceremoniilor de deschidere a anului şcolar în spaţii exterioare, cu mască de protecţie şi cu o durată limitată la o oră, o oră şi jumătate. Este vorba de aglomerări să le putem permite, dar pentru a proteja elevii şi personalul din învăţământ să fie în spaţiu exterior şi cu mască chiar dacă nu avem în vedere obligativitatea purtării măştii de protecţie în incinta şcolilor odată cu deschiderea anului şcolar, dar este un moment special în care se creează aglomerări, sunt şi elevii de vârstă mică, în număr mare, sunt şi părinţi şi în această situaţie vă spunem de pe acum că se vor putea face, dar cu aceste două condiţii, mască de protecţie şi durată limitată în timp”, a transmis ministrul Educaţiei.

Scolile, deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie. Ce se întâmplă dacă apar cazuri de COVID-19 într-o clasă

Recomandari A1

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat vineri, după şedinţa de lucru de la Guvern pe tema măsurilor în perspectiva începerii anului şcolarîn contextul pandemiei, că şcolile vor fi ţinute deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie, iar în cazul în care se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate, dar vor exista beneficii pentru cei vaccinaţi.

Cîmpeanu a subliniat că peste nivelul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla în funcţie de vârstă şi de specificul activităţii, potrivit news.ro.

“Toţi participanţii la această discuţie au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de şase la mie. Peste pragul de şase la mie sigur că apar o serie de condiţii. Aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidenţă beneficii din această perspectivă pentru elevii şi profesorii care sunt vaccinaţi. Peste pragul şase la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar la carantină sigur că da se opreşte întreaga activitate”, a afirmat Cîmpeanu.

Pe aceeași temă

El a menţionat că îşi doreşte să nu se ajungă la pragul de şase la mie şi toate şcolile să fie deschise.

“Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de şase la mine, deci vom putea menţine toate şcolile deschise. Oricum copiii circulă, este de preferat să fie într-un mediu controlat şi va trebui să ne asigurăm că regulile se respectă în şcoli, foarte riguros decât să circule în medii necontrolate, în plus nu vor fi pierderi educaţionale”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.

Întrebat cum se va desfăşura şcoala după ce incidenţa trece de şase la mia de locuitori, ministrul Educaţiei a răspuns: “Luăm în calcul următoarea variantă: preşcolarii - creşe şi grădiniţe – să poată participa la procesul educaţional; clasele I-VI, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinaţi, sunt elevi cu vârsta sub 12 ani, din păcate trebuie să treacă în online; pentru clasele a VII-a până la a XII-a, respectiv a XIII-a vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum şi dăm beneficii elevilor vaccinaţi, în sensul în care să li se permită să vină la şcoală cu prezenţa fizică”.

Whatsapp LinkedIn
sorin cîmpeanu ministrul educatiei scoala online scoala coronavirus vaccin
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Power Couple România | Sezonul 2 e în AntenaPLAY! Vezi cum a început cea mai incitantă competiție a cuplurilor. Primele episoade sunt disponibile acum.
Stirile zilei O copilă de 10 ani din Botoşani a dispărut fără urmă. După mai multe ore de căutări, Eliza a fost găsită în podul unei case
Videoclipul zilei
Citește și
Cum se va desfăşura Bacalaureatul, după noua Lege a Educaţiei. La ce materii nu vor mai primi elevii...
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunţă când primesc profesorii prima tranșă de 5% pentru plata...
Scolile și grădinițele, de luni cu prezență fizică. Când se va trece în online și care sunt...
În ce condiții școlile vor relua cursurile în format fizic cu decizie proprie. Anunțul făcut de Sorin...
Video recomandate
Video
Citește și
Stațiunea din România unde turiștii străini vin pentru distracție. Prețurile sunt destul de mici Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. El e bărbatul care a furat trei picioare amputate din Spitalul Cantacuzino. Mărturia medicului care a... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au unii oameni păr cârlionțat. Experții au aflat în sfârșit răspunsul useit
Horoscopul zilei de 15 ianuarie 2025. Gemenii au foarte multă energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
2025, anul de aur pentru două zodii norocoase Jurnalul
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă Kudika
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga Playtech
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți Redactia.ro
Turistă surprinsă pe o pârtie din Poiană cu cizme cu toc şi fustă mini, în timp ce se chinuia să urce. "Și... Observator
Ce înseamnă dacă te trezești obosit dimineața, deși dormi suficient MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
ANM a dat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la 10 februarie 2025 Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui DeParinti
Megan Thee Stallion a obținut un ordin de restricție împotriva lui Tory Lanez. Vedeta a susținut că rapperul ar... ZUTV
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer UseIT
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Hello Taste