Antena

Ce înseamnă "modelul francez" de învățare pe care l-a propus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, din toamnă

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a discutat care ar fi cele mai bune soluții de gestionare a situației epidemiologice la nivelul școlilor, când elevii se întprc în bănci. Acesta a invocat "modelul francezȚ, însă a stârnit un val de reacții din partea părinților și a elevilor.

Publicat: Vineri, 20 August 2021, 11:21 | Actualizat: Vineri, 20 August 2021, 13:40
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre vaccinarea în școli și despre începerea cursurilor în format fizic, din 13 septembrie.
Hepta

Ministrul Educației a declarat că în situația în care un singur copil are coronavirus, într-o clasă, atunci s-ar putea merge pe "modelul francez" pentru a ține situația sub control: "Elevii echivalent mai mari de clasa a 7, pentru că de la clasa a 7 a pot să fie vaccinaţi, merg în online cu excepţia celor vaccinaţi. Este modelul francez luăm în considerare şi această ipoteză”, potrivit Observator.

Declarația sa de joi a declanșat o serie de critici, chiar dacă a invocat un model aplicat în Franța.

Iulian Cristache, președintele asociație de părinți, a scos în evidență ceea ce a declarat ministrul legat de școala online: ”Trebuie să pun în antiteză declaraţiile ministrului de acum 6-7 luni când eram în şcoală şi spunea că şcoala online este un dezastru”.

De asemenea, o mamă a subliniat dreptul copilului de a alege: ”Nu e corect. Părinții și copilul trebuie să aleagă, nu Guvernul și medicii”. Și o elevă a vorbit despre discriminare în ceea ce privește izolarea celor nevaccinați: ”Nu mi se pare că nu e ok pentru copiii care nu sunt vaccinați, pentru că ar fi un fel de discriminare adică cum adica cei vaccinați sa stea la școala, poate unii părinți nu vor să îi vaccineze de teama că pățesc ceva”.

Pe aceeași temă

”În momentul în care şcoala nu poate asigura aceeaşi calitate a învăţământului şi pentru cei vaccinaţi şi pentru cei nevaccinaţi atunci da, este vorba despre discriminare”, adeclarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, potrivit Observator.

Ceremoniile de deschidere a noului an şcolar vor putea avea loc în spaţii deschise

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că ceremoniile de deschidere a noului an şcolar vor putea avea loc în spaţii deschise, cu purtarea măştii de protecţie şi cu o durată de cel mult o oră şi jumătate, potrivit news.ro.

Cîmpeanu a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise va fi doar la aceste evenimente.

Pe aceeași temă

“Pentru că şcoala începe pe 13 septembrie, avem în vedere posibilitatea organizării ceremoniilor de deschidere a anului şcolar în spaţii exterioare, cu mască de protecţie şi cu o durată limitată la o oră, o oră şi jumătate. Este vorba de aglomerări să le putem permite, dar pentru a proteja elevii şi personalul din învăţământ să fie în spaţiu exterior şi cu mască chiar dacă nu avem în vedere obligativitatea purtării măştii de protecţie în incinta şcolilor odată cu deschiderea anului şcolar, dar este un moment special în care se creează aglomerări, sunt şi elevii de vârstă mică, în număr mare, sunt şi părinţi şi în această situaţie vă spunem de pe acum că se vor putea face, dar cu aceste două condiţii, mască de protecţie şi durată limitată în timp”, a transmis ministrul Educaţiei.

Scolile, deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie. Ce se întâmplă dacă apar cazuri de COVID-19 într-o clasă

Recomandari A1

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat vineri, după şedinţa de lucru de la Guvern pe tema măsurilor în perspectiva începerii anului şcolarîn contextul pandemiei, că şcolile vor fi ţinute deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie, iar în cazul în care se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate, dar vor exista beneficii pentru cei vaccinaţi.

Cîmpeanu a subliniat că peste nivelul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla în funcţie de vârstă şi de specificul activităţii, potrivit news.ro.

“Toţi participanţii la această discuţie au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de şase la mie. Peste pragul de şase la mie sigur că apar o serie de condiţii. Aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidenţă beneficii din această perspectivă pentru elevii şi profesorii care sunt vaccinaţi. Peste pragul şase la mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar la carantină sigur că da se opreşte întreaga activitate”, a afirmat Cîmpeanu.

Pe aceeași temă

El a menţionat că îşi doreşte să nu se ajungă la pragul de şase la mie şi toate şcolile să fie deschise.

“Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de şase la mine, deci vom putea menţine toate şcolile deschise. Oricum copiii circulă, este de preferat să fie într-un mediu controlat şi va trebui să ne asigurăm că regulile se respectă în şcoli, foarte riguros decât să circule în medii necontrolate, în plus nu vor fi pierderi educaţionale”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.

Întrebat cum se va desfăşura şcoala după ce incidenţa trece de şase la mia de locuitori, ministrul Educaţiei a răspuns: “Luăm în calcul următoarea variantă: preşcolarii - creşe şi grădiniţe – să poată participa la procesul educaţional; clasele I-VI, pentru că e vorba de elevi care nu pot fi vaccinaţi, sunt elevi cu vârsta sub 12 ani, din păcate trebuie să treacă în online; pentru clasele a VII-a până la a XII-a, respectiv a XIII-a vom vedea dacă modificăm regula valabilă acum şi dăm beneficii elevilor vaccinaţi, în sensul în care să li se permită să vină la şcoală cu prezenţa fizică”.

Whatsapp LinkedIn
sorin cîmpeanu ministrul educatiei scoala online scoala coronavirus vaccin
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Filmul SF The Pod Generation, cu Emilia Clarke și Chiwetel Ejiofor în rolurile principale, e disponibil acum în AntenaPLAY. Descoperă povestea fascinantă a comediei romantice.
Stirile zilei Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Citește și
Cum se va desfăşura Bacalaureatul, după noua Lege a Educaţiei. La ce materii nu vor mai primi elevii...
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunţă când primesc profesorii prima tranșă de 5% pentru plata...
Scolile și grădinițele, de luni cu prezență fizică. Când se va trece în online și care sunt...
În ce condiții școlile vor relua cursurile în format fizic cu decizie proprie. Anunțul făcut de Sorin...
Video recomandate
Video
Citește și
Drob de pui cu ouă de prepeliță. Rețetă pentru masa de Paște Catine.ro
Țara în care Burak Özçivit visează să joace. Declarația a fost primită cu uimire Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun... Ziare.com
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos HelloTaste.ro
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște 2024. Lista liberelor Antena3.ro
Sute de „păianjeni” au fost descoperiți într-un „oraș incaș” de pe Marte. Imaginile care au uimit... useit
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu... Catine
Dosarul Mineriadei | Procurorii au mers acasă la Ion Iliescu Wall-Street
Familia Regală Britanică traversează o perioadă dificilă. Planurile pentru înmormântarea Regelui Charles III... Kudika
Zodiile născute pentru a înota în bani. Au un noroc fantastic, toţi cei din jur se miră de cât de bine le merge Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor Observator
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină MediCOOL
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă HelloTaste
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal! ProSport
FBI-ul, în alertă! Temutul Nat Mincă „zguduie” Los Angeles-ul, iar vrăjitoarea Vanessa face „FARMECE” în... Gandul
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile... CanCan
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect DeParinti
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui... ZUTV
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei... UseIT
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Hello Taste
Ultimele știri
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Mireasa sezonul 9. Imagini cu plecarea Antoniei. A fost una dintre cele mai dureroase despărțiri de la Mireasa
Orlando Zaharia a pregătit cel mai îndrăzneț preparat de până acum! Ce combinație neobișnuită de ingrediente a folosit
Gestul unui pompier în timpul lui liber. Ce a făcut Marian când a auzit un zgomot alarmant în fața casei sale
Ce zodie are mari șanse de căsătorie în 2024. Astrele au pentru acești nativi planuri mari și din perspectivă financiară
Trei zodii care se refac greu după o despărțire. În special femeile suferă enorm
Mireasa sezonul 9, 26 aprilie 2024. Cum arată clasamentul publicului. Cine sunt Mama, Fata și Băiatul Săptămânii
Iluzie optică virală! Crezi că poți găsi șarpele din imagine? Unde se ascunde reptila, de fapt
Cum va fi vremea în luna mai 2024. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Monica Tatoiu, declarații controversate în Postul Paștelui: „Nu m-am spovedit niciodată. Păcatul meu e că...”
Mai multe