Ce reprezintă contractul de comodat?
Contractul de comodat este diferit de contractul de închiriere iar diferența se trasează la la nivelul banilor. În cazul unui contract de comodat se poate oferi spre împrumut fie o locuință, un spațiu sau doar o cameră dintr-un apartament, cu o condiție primordială: împrumutul să fie gratuit.
Autor: Cosmina Ambrose Publicat: Luni, 13 Decembrie 2021, 09:57 | Actualizat: Luni, 27 Decembrie 2021, 12:09În cazul unui contract de comodat vom regăsi termeni precum comodantul și comodatarul, iar pentru a înțelege pe deplin ce înseamnă și ce presupune un contract de comodat, necesită să înțelegem termenii cu care urmează să lucrăm.
Astfel, contractul de comodat este un act prin care comodantul, adică o persoană care deține un bun, oferă spre folosire un anumit bun comodatarului, adică altei persoane care primește bunul împrumutat, cu obligația da a-l înapoia după o anumită perioadă de timp stabilită între cei doi.
Trebuie menționat neapărat faptul că un comodant nu trebuie să fie obligatoriu proprietar al bunului pe care dorește să-l dea în folosință. Prin contractul de comodat este cedat dreptul de folosință, nu cel de proprietate.
Mai pe scurt, contractul de comodat este un contract de închiriere fără obligația de plată. Este siguranța ta că dai spre împrumut un bun, care prin contract ți se va restitui. Altfel spus, împrumuți ceva care ți se va înapoia nu pe baza unei promisiuni, ci pe baza legală. Potrivit art. 2146 din Noul Cod Civil, acest document este cunoscut sub denumirea de contract de împrumut, de folosință.
Bunurile pentru care poți face contract de comodat sunt:
- Contracte de comodat pentru bunuri mobile: produse electrocasnice, piese de mobilier, etc;
- Contracte de comodat pentru bunuri imobile: apartamente, case, vile;
- Contracte de comodat pentru autoturisme;
Și pentru fiecare în parte ai câte un model de contract de comodat AICI.
Cum știi că este valid un contract de comodat. Ce trebuie să conțină
- bunul care face obiectul contractului este predat spre folosință comodatarului (persoanei care primește bunul);
- părțile implicate în încheierea contractului au capacitatea de a întocmi acte de administrare atunci când încheie contractul de comodat;
- atât comodantul (cel care împrumută), cât și comodatarul (cel care primește bunul împrumutat) trebuie să cadă de comun acord asupra termenilor și condițiilor prevăzute în contractul încheiat, întrucât doar așa se realizează acordul de voință, aceasta fiind una dintre caracteristicile esențiale ale oricărui contract de comodat
Obligațiile comodatarului - persoanei care primește spre folosință un bun
Atât comodantul, cât și comodatarul au drepturi și obligații pe care trebuie să le respecte, astfel, cel care primește bunul trebuie să:
- să folosească bunul în conformitate și să-l returneze când expiră termenul din contract;
- să folosească bunul ce i-a fost împrumutat în conformitate cu scopul menționat în contract;
- să repare bunul împrumutat daca l-a avariat;
- să suporte cheltuielile de folosință în cazul în care folosește bunul în alt scop decat cel menționat în contract, sau în cazul în care nu-l returnează la data prevăzută;
- comodatarul nu are dreptul să împrumute bunul ce i-a fost dat spre folosință unui terț, fără acordul expres al comodantului;
Obligațiile comodantului - persoanei care dă spre folosință bunul
- să restituie suma aferentă lucrărilor efectuate asupra bunului;
- să plătească despăgubiri comodatarului în situația în care nu i-a adus la cunoștință acestuia vicii ascunse ale bunului dat spre folosință, în momentul încheierii contractului.
Pe HomeZZ.ro poți alege din mii de proprietăți din toată țara: apartamente și case, ansambluri rezidențiale pentru cumpărare sau închiriere.