Ce rol au animalele de companie în transmiterea coronavirusului? Medicul veterinar Dan Lescai: „Dacă era adevărat, situația epidemiologică era infinit mai gravă”
Nu exista nicio dovadă stiințifică până în acest moment că animalele noastre de companie ne pot infecta cu coronavirus, susține medicul veterinar Dan Lescai, care ține să-i liniștească astfel pe iubitorii de patrupede.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 07 Aprilie 2020, 12:28 | Actualizat: Marti, 07 Aprilie 2020, 12:29Medicul Dan Lescai subliniază, însă, că în sens invers, adică de la om la animal, transmiterea COVID-19 a fost posibilă în câteva cazuri.
”Pana acum, la nivel international se cunosc cateva cazuri de animale care, in urma contactului cu oameni bolnavi, au devenit pozitive serologic sau chiar au dezvoltat semne ușoare de boala (caini in Hong Kong, pisica din Hong Kong, pisica in Belgia si tigru de grădina zoologica in Bronx, SUA)”, a scris Dan Lescai, pe Facebook.
Pe aceeași temă”Cat de îngrijorător este?
- Informatiile publicate pana acum arata o mare similitudine intre receptorii pentru virus la om si caine (ACE2), implicați in modelarea tensiunii arteriale si nu doar. Aceasta este doar o informatie ce necesita valorificare si clarificare.
- In Italia sunt înregistrați peste 10 milioane de caini; prin prisma numărului mare de oameni afectați si a numeroasele decese, prezenta cainilor ne poate spune si aici cate ceva despre posibilitatile de transmitere.
- Experimental se poate reproduce boala la caini si pisici. Dozele virale sunt extrem de mari si posibil ca nerealizabile in viata de zi cu zi.
- Cainii sunt mai rezistenți decat pisicile la infectia cu coronavirus.
- SARS-COV-2 este un betacoronavirus, cu tropism mai ales pentru om”, a notat el.
Dan Lescai susține că, „dacă virusul s-ar fi putut transmite de la animalul de companie la om, în Italia și în țările cu tradiție în cresterea animalelor de companie ar fi fost o situatie epidemiologică infinit mai gravă”.
Medicul are și câteva sfaturi pentru stăpânii de animale, pentru a depăși cât mai ușor pandemia de coronavirus.
”Daca exista un animal de companie in apropierea unui om purtător sau bolnav, animalul trebuie protejat prin distanțare, igiena sau chiar izolare. In SUA se recomanda carantinarea animalelor, pozitive la testare, timp de 14 zile sau pana la negativizarea testului”, a mai scris medicul Dan Lescai.