Ce se întâmplă cu bancnotele arse. Răspuns chiar de la Banca Națională, la care poate schimba oricine banii deteriorați
Banii deteriorați sau uzați pot fi schimbați de oricine la Banca Națională a României, însă mulți s-au întrebat ce se întâmplă cu bancnotele arse. Iată ce anunț a făcut instituția în ceea ce privește banii care au suferit modificări prin ardere.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 01 August 2023, 15:57 | Actualizat: Marti, 01 August 2023, 16:42- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Banca Națională a României a oferit informații despre ce se întâmplă cu bancnotele arse. Dacă până acum se schimbau banii deteriorați și uzați, instituția vine cu o veste bună pentru toți românii care își doresc să înlocuiască banii arși.
Anunțul a fost făcut prin intermediul rețelelor sociale, unde Banca Națională a României a distribuit un videoclip cu un teanc de bancnote care au trecut prin diferite modificări din cauza focului.
Răspunsul dat de Banca Națională a României în ceea ce privește bancnotele arse
Instituția a dat detalii importante pentru persoanele care au în casă bani arși și nu au știut până acum dacă pot fi schimbați. Iată care sunt criteriile prin care Banca Națională a României poate înlocui banii deteriorați prin ardere.
Pe aceeași temăPotrivit BNR, pentru a putea fi schimbate, bancnotele trebuie să aibă seria şi numărul şi să nu le lipsească mai mult de 40% din suprafaţă.
„Știți deja că înlocuim la ghișeele sucursalelor noastre bancnotele uzate sau deteriorate, dar v-ați întrebat până acum ce se întâmplă cu cele arse?
Zilele trecute, am primit solicitarea de a înlocui chiar un teanc de bancnote arse.
În acest caz specific, operațiunea de preschimbare a putut fi realizată, întrucât bancnotele îndeplineau criteriile pe care vi le-am detaliat într-un videoclip anterior, mai exact:
- prezentau elementele de identificare (seria și numărul);
- chiar dacă erau arse, nu le lipsea mai mult de 40% din suprafață.
Pentru mai multe informații despre operațiunile cu publicul pe care le desfășurăm în sucursale, vă rugăm să accesați link-ul din story!”, a scris Banca Națională a României pe Instagram.
Postarea a ajuns rapid în atenția românilor din mediul online, care au avut și alte curiozități în ceea ce privește procedura.
Pe aceeași temă„Și care este avantajul vostru?”, „Și până la urmă ce faceți cu ele?”, „Bine de știut!” sau „Mulțumim! Aceste informații ne ajută mult”, au fost doar câteva dintre reacțiile oamenilor de pe rețelele sociale.
Pot fi schimbate sau nu bancnotele euro
Bancnotele euro pot fi schimbate în cazul în care au fost deteriorate sau uzate.
”Pentru ca utilizatorii să aibă încredere în bancnotele euro, autenticitatea și un înalt nivel de calitate din punct de vedere vizual și tactil reprezintă condiții sine qua non ale acestora. Prin urmare, înainte de a le repune în circulație, băncile centrale naționale verifică toate bancnotele euro pentru a se asigura că acestea sunt autentice și nu prezintă semne de deteriorare sau de murdărie.
BCN dispun de aparate complet automate de procesare a bancnotelor pentru a verifica și a sorta bancnotele pe care le primesc, cu scopul de a menține standarde de calitate ridicate. În anul 2019, BCN au identificat aproximativ 5,1 miliarde de bancnote ca fiind necorespunzătoare pentru a rămâne în circulație și le-au înlocuit. Bancnotele murdare sau deteriorate sunt distruse.
Bancnotele euro care sunt uzate sau deteriorate (de exemplu, arse, rupte sau degradate parțial) și care îndeplinesc anumite criterii sunt preschimbate de băncile centrale naționale din zona euro. De exemplu, o bancă centrală națională va înlocui o bancnotă euro deteriorată dacă este prezentată mai mult de jumătate din aceasta sau dacă se poate dovedi că partea (mai mare) care lipsește a fost distrusă. Bancnotele euro uzate sau deteriorate în mod intenționat nu se schimbă.
În principiu, bancnotele sunt înlocuite gratuit. Se percepe o taxă în cazul bancnotelor euro care au fost deteriorate în mod accidental de către dispozitivele antifurt.”, potrivit Banca Centrală Europeană.