Ce se întâmplă dacă nu plătești o amendă. În ce situații poți ajunge să faci închisoare
Îți prezentăm în rândurile de mai jos ce pedepse poți primi dacă refuzi să îți plătești amenda. Iată în ce situații poți face și închisoare!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 10 August 2023, 15:04 | Actualizat: Joi, 10 August 2023, 16:12- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În România, există două tipuri de amenzi: contravențională și penală. În cazul în care primești o amendă, indicat este să o plătești în maximum 15 zile de la emitere, întrucât cuantumul acesteia este redus cu 50% în acest termen, potrivit alba24.ro.
Dacă termenul este depășit, atunci suma va trebui plătită în integralitate. Iată ce pățești, însă, dacă nu plătești amenda deloc!
Pe aceeași temăCe pățești dacă nu plătești amenda contravențională
Amenda contravențională se primește în cazul în care încalci anumite reguli, inclusiv pe cele de circulație: depășirea vitezei limită sau parcarea în locuri nepermise.
Dacă nu plătești o astfel de amendă, autoritățile se văd nevoite ca, în primă fază, să trimită o notificare, potrivit sursei citate mai sus. În cazul în care amenda nu este plătită nici după ce ai fost notificat, se poate ajunge la poprirea conturilor bancare ori chiar reținerea unor sume direct de la angajator.
La rândul lor, polițiștii au obligația de a trimite un proces-verbal de constatare și sancționare către primării. Ulterior, persoanele sancționate vor fi somate de către Direcțiile de Taxe și Impozite. Odată somate, acestea au obligația ca, în termen de 15 zile, să achite suma cerută de stat, potrivit sursei citate mai sus.
În cazul în care amenda nu este achitată nici după somația autorităților, există posibilitatea de executare silită. De notat este că această situație se întâmplă doar atunci când vorbim despre o sumă mare de bani, dată inclusiv de mai multe amenzi acumulate.
Direcțiile de taxe și impozite locale au posibilitatea de a obține conturile bancare ale debitorilor, adresa și locul de muncă. La rândul lor, băncile au obligația de a transmite situația conturilor persoanelor fizice sau juridice către Banca Națională a României, care mai departe poate transmite lista la Ministerul Finanțelor Publice, iar acesta pune la dispoziția direcțiilor locale de colectare la bugetele locale toate datele de care au nevoie.
În situația în care nu ai un cont bancar, direcțiile locale apelează la Inspectoratul Teritorial de Munca pentru a obține detalii despre locul tău de muncă, după care se instituie poprire pe veniturile salariale.
Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda penală
Potrivit dreptului penal român, există trei mari pedepse: pedeapsa detențiunii pe viață, pedeapsa cu închisoarea și pedeapsa amenzii penale.
Pentru a intra în incidența amenzii penale, o persoană trebuie să fi săvârșit o infracțiune gravă, precum conducerea unui vehicul cu dovada de circulație expirată sau cu permisul anulat ori o infracțiune de furt.
„Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile. Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa.”, se arată în textul de lege, citat de sursa menționată mai sus.
Dacă o amendă penală nu este plătită în termenul de trei luni de la emiterea acesteia, cei care refuză în mod voit achitarea ei trebuie să știe că zilele-amendă se vor transforma în zile de închisoare.
În cazul celor care nu plătesc amenda din motive obiective, cum ar fi lipsa fondurilor, se ia în calcul transformarea zilelor-amendă în zile de muncă în folosul comunității.
Nu se va înlocui amenda penală cu munca în folosul comunității, dar nici cu închisoare dacă starea de sănătate a condamnatului nu permite prestarea acestei munci neremunerate în folosul comunității, scrie e-avocatul.ro, citat de alba24.ro.
Dacă amenda a fost înlocuită cu munca în folosul comunității, iar aceasta nu a fost onorată, atunci fiecare zi de muncă în folosul comunității se va înlocui cu una de închisoare.
Pe aceeași temă