- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cei care locuiesc la bloc trebuie să cunoască regulile de conduită în spațiile comune. Dacă le ignoră, riscă amenzi usturătoare.
Amendă pentru românii care stau la bloc și încalcă o anumită regulă. Ce este interzis să faci în spațiile comune
Fumătorii care locuiesc la bloc trebuie să știe că nu au voie să fumeze în spațiile comune, decât dacă este amenajat un loc special.
Legea interzice fumatul în toate spațiile publice închise, iar aici intră și holurile, lifturile și alte zone comune ale blocurilor.
Conform unei surse, cei care nu se conformează riscp amenzi de până la 500 de lei.
Tot mai mulți locatari semnalează fumatul pe casa scării. Această practică a devenit tot mai întâlnită. Fumatul pe casa scării, în ghenă sau chiar în lift, pe lângă faptul că este o practică de prost gust, este și o încălcare a legii.
Potrivit sursei menționate anterior, această interdicție este reglementată de Legea nr. 15/2016, care aduce modificări și completări Legii nr. 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului de produse din tutun.
Astfel că, persoanele fizice care sunt surprinse că fumează în spațiile nepermise riscă amenzi de până la 500 de lei. În cazul firmelor care au sediul în bloc și permit astfel de practici, amenda este între 5.000 de lei și 15.000 de lei la prima abatere. În cazul firmelor, dacă acțiunea se repetă, activitatea firmei s-ar putea suspenda.
Fumatul este permis doar în locurile special amenajate, din exteriorul clădirii. Acestea trebuie delimitate și marcate corespunzător. De asemenea, nu trebuie să deranjeze locatarii.
În România, cele mai multe asociații de proprietari nu amenajează un loc special de fumat, astfel că acțiunea este permisă doar în afara zonelor comune ale blocurilor.
Alte acțiuni care nu sunt permise în spațiile comune ale blocurilor
Pe lângă fumat, nici gălăgia nu este permisă. Orele de odihnă trebuie respectate, iar încălcarea acestei legi atrage amenzi de până la 1.500 de lei.
Conform Legii nr. 61/1991, orele de liniște sunt între 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00, iar fiecare asociație de proprietari poate stabili alte intervale, însă acestea trebuie afișate într-un loc vizibil pentru toți locatarii.
Și utilizarea neconformă a liftului atrage după sine sancțiuni, conform unei surse. Cei care folosesc incorect liftul sau îl deteriorează riscă amenzi de până la 1.500 de lei.
Sancțiunile sunt impuse, în funcție de gravitatea faptei, de asociația de proprietari sau de autorități.
Există un set de norme în privința utilizării optime a liftului. Printre acestea se numără limitarea numărului de persoane transportate simultan - depășirea acestuia putând duce la defectarea liftului -, interzicerea utilizării liftului de către copiii care nu sunt însoțiți de un adult - pentru a preveni accidentele -, intericerea transportării obiectelor voluminoase sau grele - acestea putând depăși limita maximă a kilogramelor, ceea ce duce la defectarea liftului.
Citește și: Cei care locuiesc la bloc și-și scutură covoarele pe balcon riscă amenzi surprinzătoare. Puțini știu asta
Totodată, este important comportamentul persoanelor în lift. Sunt interzise lovirea pereților sau forțarea ușilor. Toate acestea ar putea duce la avarii. Cei surprinși că fac asta sunt sancționați de asociația de proprietari. În cazuri grave, autoritățile pot interveni.
De asemenea, și în acest caz sancțiunile variază în funcție de gravitatea faptei și de deciziile asociațiilor de proprietari sau ale autorităților competente.
De exemplu, acțiuni precum lovirea ușilor și distrugerea panoului de control al liftului pot fi considerate vandalism. Iar sancțiunile sunt reglementate de Legea nr. 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, care prevede amenzi între 500 și 1.500 lei.
Totodată, persoanele care deteriorează liftul trebuie să suporte costurile de reparație.
Multe asociații de proprietari au impus sancțiuni de la 100 la 500 de lei pentru încălcări minore ale acestor reguli, precum depășirea greutății optime sau blocarea intenționată a ușilor.
Aceste reguli de conduită sunt impuse pentru a menține bunurile în stare optimă pentru siguranța locatarilor.
(P) Sondaj eJobs și Skillab: 60% dintre angajați vor să facă reconversie profesională în următorul an... Ce cadouri atrag karma bună de Crăciun. Ce semnificație au...