Antena

Cea mai mare tăiere ilegală de pădure, din ultimii cinci ani, a fost descoperită la Sighetu Marmaţiei, Maramureş. Ministerul Mediului publică limitele ariilor naturale protejate din România, în format INSPIRE

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor publică limitele ariilor naturale protejate din România, în format INSPIRE, şi a anunţat miercuri că cea mai mare tăiere ilegală de pădure, din ultimii cinci ani, a fost descoperită la Sighetu Marmaţiei, în Maramureş.

Publicat: Miercuri, 04 Martie 2020, 15:34 | Actualizat: Miercuri, 04 Martie 2020, 15:51
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor publică limitele ariilor naturale protejate din România, în format INSPIRE, şi a anunţat miercuri că cea mai mare tăiere ilegală de pădure, din ultimii cinci ani, a fost descoperită la Sighetu Marmaţiei, în Maramureş.

La Sighetu Marmaţiei, pe raza Ocolului Silvic Sighet, s-a produs cea mai mare tăiere ilegală din ultimii cinci ani, fiind vorba despre o suprafaţă de 340 de hectare şi de un prejudiciu adus statului român de peste 12 milioane de lei.

„Vă anunţ cu bucurie că astăzi, după cinci ani de amânări şi tergiversări, am publicat, pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, limitele ariilor naturale protejate din România, în conformitate cu specificaţiile tehnice ale Directivei INSPIRE”, a declarat miercuri ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Costel Alexe, într-o conferinţă de presă.

Prin publicarea şi aprobarea noilor limite, suprafaţa desfăşurată a ariilor naturale protejate din România va creşte cu 65.000 de hectare, însemnând, în procente, o creştere de la 23% la 26% a zonelor de protecţie din suprafaţa totală a României.

În plus, cresc suprafeţele rezervaţiilor şi monumentelor naturale ale României cu 37.000 ha.

„Şi asta este o veste foarte bună, mai ales că aceste suprafeţe sunt cu gradul cel mai restrictiv de intervenţie: aici nu sunt permise nici măcar lucrările silvice de conservare. Practic, cu noile limite, suprafaţa rezervaţiilor şi monumentelor naturale din România creşte de la 1,22% la 1,37%”, a adăugat Costel Alexe.

Totodată, noile limite duc la creşterea cu 26.287 de ha a suprafeţelor desfăşurate ale parcurilor naturale din România şi cu 1.713 ha a suprafeţelor parcurilor naţionale.

De asemenea, oficialul i-a invitat pe toţi cei interesaţi să participe la procesul de consultare publică.

„Vă invit să urmăriţi calendarul consultărilor în perioada următoare şi îi aştept alături de noi pe reprezentanţii mediului academic, ai societăţii civile, ai instituţiilor publice sau mediului privat. Fiecare opinie va fi ascultată, analizată şi preluată, după caz”, a adăugat ministrul.

În ceea ce priveşte tăierile ilegale de păduri din Maramureş, ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Costel Alexe, a efectuat duminică, 1 martie, o vizită de lucru în zonă, pentru a vedea, la faţa locului, efectele dezastruoase ale acestor acţiuni, care s-au desfăşurat după o schemă infracţională foarte bine pusă la punct. Maramureş este în topul judeţelor cu cele mai multe tăieri ilegale din pădure.

Aşa cum a constatat Garda Forestieră Cluj, la Sighetu Marmaţiei, pe raza Ocolului Silvic Sighet, s-a produs cea mai mare tăiere ilegală din ultimii cinci ani. Este vorba despre o suprafaţă de 340 de hectare şi de un prejudiciu adus statului român de peste 12 milioane de lei.

„Vorbim despre o cantitate uriaşă de peste 100.000 de metri cubi de lemn şi un prejudiciu financiar adus statului român de peste 12 milioane de lei. Iar prejudiciul de mediu adus naturii, speciilor şi ecosistemelor de acolo, este inestimabil”, a spus ministrul Costel Alexe.

Pentru aceste fapte s-a folosit o schemă infracţională foarte bine pusă la punct. Legislaţia românească obligă proprietarii de pădure ca, o dată la zece ani, să întocmească un amenajament silvic, iar în acesta sunt inventariate suprafeţele şi este stabilit foarte clar cât se poate tăia, când se poate tăia şi ce metode de exploatare pot fi aplicate.

Recomandari A1

În cazul de la Sighetu Marmaţiei, se pare că în anul 2005, la momentul întocmirii amenajamentului silvic pentru această suprafaţă, în mod absolut inexplicabil, sute de hectare de pădure au fost scoase din proprietatea statului şi încadrate la categoria „terenuri aflate în litigii”.

”Nu există niciun document care să ateste aceste litigii! În continuare, atâta vreme cât aceste terenuri nu mai erau în gestiunea sa conform amenajamentului, Ocolul Silvic Sighet nu a mai asigurat serviciile silvice, nici măcar cele de pază. Ceea ce a lăsat totul la îndemâna hoţilor. Timp de 10 ani, s-a tăiat tot ce se putea tăia, fără ca să se sesizeze cineva. Schema infracţională a mers mai departe: în amenajamentul din 2015, suprafeţele de pădure au fost reintroduse în proprietatea statului, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a informat Ministerul Mediului.

Statul avea din nou pădurile în gestiune, însă nu mai rămăsese niciun arbore în picioare.

„Referitor la această acţiune de recuperare a suprafeţelor de fond forestier în proprietatea publică a statului român, Garda Forestiera Cluj apreciază că aceasta s-a datorat faptului ca în perioada 2012-2014, la nivelul Ocolului Silvic Sighet, au fost efectuate mai multe controale, atât de Direcţia Silvică cât şi de către fostul ITRSV Cluj-Napoca, iar cu ocazia acestora s-au constatat mai multe ilegalităţi(...)”, spune Alexe.

Cu toate că hoţii au ras pădurea, natura a regenerat-o.

„(...)cu ocazia deplasărilor în teren a angajaţilor G.F. Cluj, în toate parcelele şi subparcelele analizate şi parcurse în teren s-a constatat existenţa regenerării naturale, aceasta având vârste cuprinse între 5 şi 10 ani, aspect care vine să confirme că tăierile ilegale au fost efectuate în urma cu cel puţin 5 ani de zile în urmă”, se arată în raportul Gărzii Forestiere Cluj.

Faţă de această situaţie, ministrul Costel Alexe a declarat că vrea să îi vădă cu cătuşe la mâini pe toţi hoţii de lemne din România.

„O spun foarte clar: vreau să îi văd cu cătuşe la mâini pe toţi hoţii de lemne din România! Fie că vorbim de cei de la Sighetu Marmaţiei, făptaşii din speţa despre care v-am vorbit şi toţi complicii lor de prin instituţii, fie de ceilalţi care au adus Maramureşul în topul tăierilor ilegale, sau de toţi hoţii din restul ţării. Această metodă foarte laborioasă a fost îndelung plănuită şi suntem convinşi că ea nu putea fi pusă în practică fără complicitatea unor angajaţi din instituţiile statului. Şi mai cred ceva: cred că este o metodă pe care, dacă ne uităm cu atenţie, o vom mai întâlni şi prin alte părţi”, a precizat ministrul.

Controlul din Maramureş, de la Ocolul Silvic Sighet, a fost finalizat şi, fiind vorba de fapte penale, întregul dosar a fost transmis către unitatea de parchet competentă.


Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
cea mai mare taiere ilegala padure descoperita sighetul marmatiei maramures limite arii naturale protejate
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 NHL, fenomenul mondial, se vede din acest an în platforma ta favorită! Cele mai tari meciuri se văd LIVE exclusiv în AntenaPLAY.
Stirile zilei Ce a cumpărat un român dintr-un supermarket din Germania cu 100 de euro. "În România te seacă la buzunar"
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Beneficiile ceaiului de cătină. Ce se întâmplă dacă îl bei în fiecare zi Catine.ro
Cum arată acum soția și fiica actorului Mario Cimarro din telenovela "Jurământul". Actorul se mândrește cu... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să... Libertatea.ro
Cât de aproape este piața imobiliară să repete implozia din 2008. Semnele care reapar pentru prima oară... Ziare.com
Milionarul român de doar 28 de ani, mesaj vehement despre angajaţii săi: „Niciodată nu am făcut şi nu voi... AntenaSport
Larisa Iordache, surpriză pentru soțul ei, Cristian Chiriță, cu ocazia zilei lui de naștere: „O să fii un... Elle
Noi imagini sfâșietoare cu Alina Eriko! Mama ei, asaltată cu mesaje să își salveze fiica: ” N-o lăsa pe... Spynews.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!” BZI
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas HelloTaste.ro
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea o relație cu un elev. Cum a fost... Antena3.ro
Un consum mai scăzut de mâncare poate extinde durata vieții, susțin experții. Ce secret ascunde trucul, însă useit
Horoscopul zilei de 31 octombrie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să îmbrățișeze schimbarea. Află ce se... Catine
Banii din PNRR nu se pierd „în vânt”: România are primul parc eolian care va alimenta o fabrică de ciment Wall-Street
Ana Baniciu își angajează bonă, la cinci luni după naștere: De mâine voi putea ieși din casă... Kudika
Cine și-l amintește pe Doru Octavian Dumitru? Cum arată comediantul în octombrie 2024 Playtech
Cine sunt românii care au murit într-un garaj din cauza inundațiilor din Valencia. Oamenii nu au mai avut nicio... Redactia.ro
EXCLUSIV. Jurnalista din R. Moldova care s-a infiltrat în reţeaua lui Ilan Şor dezvăluie cum fraudează Moscova... Observator
Mituri despre fertilitate și concepție. Ce trebuie să știi înainte să începi să te îngrijorezi MediCOOL
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez HelloTaste
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal ProSport
Cresc PENSIILE cu 1.300 de lei! Anunț oficial făcut de Ministrul Muncii. Când primesc pensionarii din România... Gandul
Prognoza Accuweather pentru Crăciun și Revelion. În ce orașe ninge de Sărbători în România CanCan
Îl lași sau nu pe copil să se uite la filme de groază? Care sunt recomandările specialiștilor DeParinti
Adele i-a transmis un mesaj emoționant lui Céline Dion: „Cuvintele nu vor rezuma niciodată ce însemni pentru... ZUTV
Dacă ai aceste aplicații pe telefon, trebuie să le ștergi imediat, spun experții. La ce risc te expui dacă nu o... UseIT
Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten Hello Taste