Cele mai frumoase locuri de vizitat la Noaptea Muzeelor 2022. Instituțiile care își deschid porțile pentru vizitatori
Noapte Muzeelor adună an de an mii de oamenii și însuflețește orașele prin zeci de intervenţii culturale în spaţii mai mult sau mai puțin convenționale. Ce pot vizita bucureștenii la Noaptea Muzeelor 2022 și cum s-a modificat programul mijloacelor de transport în comun.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 13 Mai 2022, 11:28 | Actualizat: Vineri, 13 Mai 2022, 12:20Sâmbătă, 14 mai, de Noaptea Muzeelor 2022, aproximativ 170 spaţii culturale din 87 localităţi din toată România, își deschid porțile pentru public. Noaptea Muzeelor este un eveniment care adună an de an mii de oamenii și însuflețește orașele prin zeci de intervenţii culturale în spaţii muzeale, de teatru, de operă, de ateneu, în castele, palate şi cetăţi, sau în spații nonconformiste precum galeriile de artă sau morile de hârtie
În București, Primăria Capitalei anunţă că 22 de instituţii de cultură din subordinea instituţiei îşi deschid porţile în Noaptea Muzeelor 2022, în 14 mai, aşteptându-şi vizitatorii cu expoziţii, spectacole de muzică şi teatru, recitaluri, prezentări interactive şi tururi ghidate ale unor case memoriale, transmite News.ro.
Pe lângă acestea, alte spații neconvenționale precum galerii de artă, instituţii publice de cultură şi asociaţii, institute culturale, universităţi, palate şi case memoriale, biblioteci, cinema-uri, studiouri şi cartiere creative îşi deschid porţile în Noaptea Muzeelor. În total, bucureștenii vor avea la dispoziție 64 de spații pe care le pot vizita în cadrul evenimentului.
Cele mai frumoase locuri de vizitat la Noaptea Muzeelor 2022 în București. Instituțiile care își deschid porțile pentru vizitatori
Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Municipiului Bucureşti şi instituţiile de cultură din subordine, se alătură Nopţii Europene a Muzeelor şi îşi aşteaptă vizitatorii în 14 mai cu expoziţii, spectacole de muzică şi teatru, recitaluri, prezentări interactive şi tururi ghidate ale unor case memoriale din Capitală.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria Capitalei, printre evenimentele organizate se numără: expoziţii la Palatul Şuţu, mini-recitaluri de jazz şi muzică clasică la Muzeul „Theodor Aman” sau observaţii astronomice la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
La Teatrul „Ţăndărică”, va avea loc o prezentare interactivă a păpuşilor, unde vizitatorii pot vedea, printre altele, cum, dintr-o bucată de lemn, se realizează o păpuşă sau o marionetă;
În timp ce, la Muzeul Naţional al Literaturii Române vor susţine un concert cei de la Sarmalele Reci, iar apoi invitatul de la miezul nopţii va fi Florin Piersic Jr.
La rândul său, și Primăria Capitalei îşi va deschide porţile şi va găzdui 9 expoziţii, o proiecţie cu filme istorice din arhiva Muzeul Municipiului Bucureşti şi o instalaţie video despre Bucureşti. Instituția va fi deschisă pentru publicul larg în intervalul orar 18:00 – 24:00.
„Sunt pregătite multe surprize şi pentru copii, dintre care amintim Vânătoarea de obiecte din muzeu, organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române (şi în cadrul căreia obiectele ascunse vor avea legătură cu activitatea de scriere/lectură), tururi ghidate la Mărţişor sau ateliere de colorat şi vopsit blazoane, steaguri, scuturi şi săbii, organizate de Opera Comică pentru Copii”, a arătat PMB.
Astfel, în Noaptea Muzeelor vor putea fi vizitate 22 de instituţii de cultură aflate în administrarea Primăriei Capitalei:
- Teatrul "Ţăndărică"
- Muzeul Municipiului Bucureşti
- Muzeul "George Severeanu"
- Casa Filipescu-Cesianu
- Muzeul "Theodor Aman"
- Muzeul "Victor Babeş"
- Muzeul "Fredric Storck şi Cecilia Cuţescu Storck"
- Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"
- Muzeul de Artă Populară "Dr. Nicolae Minovici"
- Colecţia de Artă "Ligia şi Pompiliu Macovei"
- Casa Artelor "Dinu Lipatti”
- Muzeul Naţional al Literaturii Române
- Casa Memorială Tudor Arghezi-Mărţişor
- Casa Memorială George şi Agatha Bacovia
- Casa memorială Ion Minulescu şi Claudia Millian
- Casa Memorială Liviu şi Fanny Rebreanu
- Casa Memorială Anton Pann
- Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului"
- Opera Comică pentru Copii
- ARCUB şi Primăria Municipiului Bucureşti
Program STB pentru Noaptea Muzeelor 2022. Traseele au fost modificate și a fost introdusă o nouă cursă
Conform sursei citate, special pentru acest eveniment, s-a inființat și linia specială de transport public 362 – Noapte Muzeelor. Aceasta va funcţiona în noaptea de 14 mai, la interval de 30 de minute, pe traseul Piaţa Presei, Arcul de Triumf, Piaţa Romană, Bd. Nicolae Bălcescu, Piaţa Unirii, de la 19.00 până la 02.00.
Programul manifestărilor organizate de instituţiile din subordinea PMB ocazia Nopţii Europene a Muzeelor poate fi consultat aici.