Infecția cu noul coronavirus, extrem de periculoasă! Iată cum se pot degrada plămânii unui tânăr care a contractat virusul, dar nu suferă de alte boli!
Tinereţea şi o sănătate de fier nu sunt garanţii că virusul SARS CoV 2 nu va face ravagii. Într-un apel disperat la responsabilitate, un reputat medic radiolog explică, în exclusivitate pentru Observator, cum atacă noul coronavirus plămânii unor pacienţi tineri şi fără alte afecţiuni.
Publicat: Miercuri, 01 Iulie 2020, 20:34 | Actualizat: Miercuri, 01 Iulie 2020, 20:43”Am văzut deja 1.930 de radiografii de la începutul epidemiei de coronavirus încoace. Au fost aproape 2.000 de radiografii şi aproape 300 de examinări CT, sunt destul de multe. Am trecut prin epidemii de gripă, dar această pneumonie nu seamănă cu nimic din celelalte.”, a declarat dr. Iulia Trifu, medic radiolog, care susține că plămânii unui bolnav sunt extrem de afectați.
”Sunt pacienţi destul de speriaţi, destul de disperaţi unii dintre ei, nu le vine să creadă că au ajuns în această situaţie, unii dintre ei recunosc că nu au crezut, de la început.”, spune medicul.
Acesta este toracele unui pacient de 48 de ani. Fără alte afecţiuni. Odată infectat, plămânii se degradează cu o viteză ieşită din comun, iar lupta medicilor e măsurată cu cronometrul. În câteva zile, virusul produce leziuni ireparabile.
”Plămânul se umple efectiv cu multiple focare de pneumonie. Acestea pot evolua, se pot mări, pot conflua şi se poate ajunge la umplerea plămânului în totalitate sau aproape în totalitate. Dacă se ajunge la umplerea în totalitate, pacientul nu supravieţuieşte nici măcar intubat şi ventilat.”, a mai spus medicul radiolog.
Iar aceasta este diferenţa dintre un plămân sănătos şi unul afectat de infecţia cu SARS-CoV-2. Leziunile, vizibile cu ochiul liber, sunt rezultatul câtorva zile. Imaginile toracice sunt ale unui pacient de 32 de ani. Fără alte afecţiuni. A fost salvat, după mai bine de trei săptămâni la Terapie Intensivă, unde a stat intubat şi ventilat.
Iulia Trifu este medicul care l-a tratat de coronavirus şi pe căpitanul Mihai Mărginean, după ce s-a infectat în Spitalul Judeţean Suceava.
”Mihai a fost, cred, primul dintre medicii din Cluj pe care i-am avut în această postură. Ne-au dat lacrimile, tuturor. şi mie şi tehnicienilor. Nu ne venea să credem că am ajuns aici, unde ne era frică, să ajungem la un moment dat, să examinăm, ca pacient, unul dintre colegii noştri.”, a mai explicat medicul.
La fel ca doctorul Mihai Mărginean, Iulia Trifu şi-a făcut publică revolta, într-un apel disperat la responsabilitate.
”Doriţi oare să vă asumaţi faptul şi responsabilitatea de a fi cei care au îmbolnăvit mai departe pe cei dragi? Măcar asta ar fi bine să ne oprească sau să ne responsabilizeze un pic mai mult!”, a declarat medicul, care a continuat: ”Virusul acesta există. Virusul acesta este nou, ştim puţine lucruri despre el, va rămâne cu noi tot restul vieţii noastre şi ceea ce s-a întâmplat anul acesta mi-e teamă că nu este sfârşitul.”
România a ajuns, recent, pe locul trei în Uniunea Europeană raportat la numărul prea mare de pacienţi diagnosticaţi cu noul coronavirus. Şi, dacă cifrele nu scad, nu este exclus să fie reinstituite anumite măsuri de protecţie.