Cum să faci economii, în doar câțiva pași. Trucurile la care apelează cei care vor să aibă mai mulți bani
Descoperă ce trebuie să faci ca să ai mai mulți și cum să faci economii astfel încât să nu te mai confrunți cu probleme în plan fianciar.
Autor: Ana Ivan Publicat: Joi, 27 Octombrie 2022, 12:30 | Actualizat: Marti, 01 Noiembrie 2022, 13:04- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În ultima perioadă, românii se confruntă cu un val puternic de scumpiri înregistrate nu doar la alimente sau la facturile de energie electrică, ci și în ceea ce ce privește ratele, prețul benzinei și nu numai. În acest context, tot mai mulți se întreacă cum să facă economii și să aibă astfel mai mulți bani.
Sfaturi despre cum să ai mai mulți bani și cum să faci economii, ca să scapi de datorii și probleme financiare
Experții în domeniul financiar au realizat o listă cu sfaturi utile ce te ajută să previi risipa și să faci economie. Cu cât vei respecta mai multe dintre aceste sfaturi, cu atât mai mult vei observa că începi să ai mai mulți bani.
Primul și cel mai important sfat pentru cum să faci economii acela de a-ți deschide un cont de economii. De fiecare dată când primești salariul sau alte sume de bani poți pune o sumă deoparte, în acest cont. Dacă varianta cu banca nu îți este pe plac, atunci poți folosi un plic sau o cutie de acasă. Nu uita că, în anumite situații, dobânzile te pot ajuta să devii ceva mai bogat.
Pe aceeași temăUn alt mod prin care poți să faci economii și să ai mai mulți bani este acela de a-ți schimba comportamentul de consumator, arată experții. Nu uita să iei sacoșe și pungi refolosibile atunci când mergi la cumpărături. Pe moment ar putea să nu ți se pară o avere să tot cumperi pungi și sacoșe noi, dar ai calculat de câte ori faci asta într-o lună sau două și cât ajungi să cheltui?
Mai sunt și alte moduri prin care poți face economie și poți avea astfel mai mulți bani. Nu pleca la cumpărături dacă îți e foame și nu ai mâncat înainte, fiindcă în mod sigur pofta și foamea te vor face să cumperi mai mult decât ai nevoie. În plus, specialiștii te sfătuiesc să cauți mereu produsele din spatele raftului, fiindcă acelea au termenul de valabilitate mai mare și le poți păstra mai mult timp în frigider. Cumpără produsele observând prețul la kilogram, nu la anumite cantități de 200 sau 300 de grame, mai ales când vine vorba despre mezeluri, fructe, legume și altele. Dacă mergi la cumpărături să îți iei ceva ce vei servi în ziua respectivă, atunci nu ocoli raionul sau frigiderul de reduceri aplicate produselor cu termen de valabilitate spre final. În plus, nu uita să compari prețurile și să alegi și mărcile proprii unui hypermarket, care uneori surprind și prin prețul mic, și prin calitate (cum este, de exemplu, în cazul șervețelelor).
Atunci când mergi la cumpărături încearcă să îți faci o listă de dinainte și, mai ales, încearcă să nu cumperi altceva în plus. E un sfat bun despre cum să faci economii și să ai mai mulți bani. Alege magazinele mici în detrimentul celor mari, care ar putea să te tenteze cu o varietate mare de produse. Vânează mereu cataloagele și reducerile. Caută fructe și legume din piață, unde prețul lor e mai mic față de cele din marile magazine. Dacă ai posibilitatea, caută să iei cât mai multe direct de la producători.
Evită să cumperi masa de prânz atunci când ești la birou. Alege să vii cu un pachet pregătit de acasă. Nu servi prea multe cafele sofisticate, sucuri sau dulciuri, căci pe lângă prețul mare, acestea vin și cu un aport caloric mare.
Alege să îți cumperi haine și pantofi de calitate, nu doar de firmă, fiindcă vei economisi bani. Nu întotdeauna un produs de firmă este și calitativ. Nu ovoli magazinele de tip outlet sau second hand, căci multe dintre produse sunt noi, cu etichetă, dar la un preț avantajos.
Atunci când îți cumperi un telefon, un laptop sau orice alt dispotiv electronic trebuie să te gândești dacă vei folosi toate funcțiile respetivului model sau doar urmează să plătești un preț mare pentru că vorbim despre o versiune de ultimă generație. Nu confunda dorința cu nevoia. Nu cumpăra lucruri care nu îți sunt necesare, fiindcă vei ocupa spațiu în casă și vei face risipă de bani. Așa vei învăța cum să faci economii.
Dacă vrei să faci economii considerabile, atunci nu uita să închizi becurile dacă cineva nu se află într-o încăpere. Nu lăsa apa să curgă prea mult și alege să faci mai multe dușuri decât băi cu cada plină. Nu uita să înlocuiești vechile lustre, veioze sau alte metode de iluminat clasice cu unele pe bază de LED. Vei remarca imediat diferența de bani în factura ta de energie electrică. Cumpără mereu frigidere, televizoare și alte electrocasnice din gama A sau A+. Nu lăsa aerul condiționat sau caloriferul electric să meargă dacă acest lucru nu este în mod obligatoriu necesar.
De asemenea, un alt sfat bun pentru cum să faci economie este acela de-a cumpăra cadouri cu semnificație pentru cei dragi, evitând cadourile scumpe și deloc personale.
Dacă vrei să faci economie și să ai mai mulți bani, atunci evită risipa de orice fel. Mănâncă preparatele în ordinea în care au fost făcute, lăsând pe cele mai prospete la urmă și consumându-le întâi pe cele care au deja o zi sau două. Alege fructele și legumele care sunt mai coapte, sortează-le în lada din frigider astfel încât să fie primele consumate. Dacă nu intenționezi să termini o mâncare sau o legumă, atunci alege să congelezi pentru mai târziu decât să arunci.
Încearcă să vinzi lucrurile vechi, chiar și la sume mici. Poți să te folosești de diferitele platforme existente în România pentru a scăpa de mobila veche, jucării, haine pe care nu le mai îmbraci, obiecte din bucătărie, bijuterii și nu numai. Este un bun mod de-a învăța cum să faci economii și de-a avea mai mulți bani.
Cum mai economisești bani? Evită să îți faci prea multe credite, nu plăti cu cardul de cumpărături și alege vacanțe mai ieftine. Vânează agențiile de turism pentru oferte și chilipiruri.
Poți să economisești bani dacă faci cumpărături online. Pune toate produsele în coș și apoi vei vedea ce nu îți este necesar. Vei evita surprizele de la casa de marcat, din hypermarketuri. Fă liste săptămânale cu cheltuielile ca să vezi pe ce ai dat bani.
Cu cât vei aplica mai multe dintre sfaturile de mai sus, cu atât mai mult vei vedea cum să faci economii și să ai mai mulți bani.