- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Românii iau tot felul de măsuri pentru a reduce factura la curent, mai ales de când au crescut prețurile la energia electrică. Aceștia obișnuiesc să închidă becurile pe timpul nopții sau când pleacă de acasă.
De altfel, pentru a evita umflarea facturii este recomandat ca electrocasnicele mici de bucătărie, televizioarele, aerul condiționat sau laptopurile să fie scoate din priză după ce au fost utilizate, pentru că majoritatea, în general cele dotate cu becuri LED, consumă curent chiar dacă nu sunt puse în funcțiune.
Este indicat ca aparatele pe care nu le putem scoate din priză să fie unele care au un consum redus. Electrocasnice „verzi”, de clasă A sau A+, sunt mai scumpe la achiziționare, dar acestea compensează economiile făcute la energia electrică.
Printre echipamentele care nu pot fi deconectate de la curent se numără frigiderele, congelatoarele, centralele, combinele frigorifice etc. De asemenea, trebuie știut faptul că aspiratorul de masă consumă 6 kwh/an, telefonul fără fir 7 kwh/an, cafetieră electrică 13 kwh/an, cuptorul 13 kwh/an, ceasul cu radio 15 kwh/an, imprimanta 15 kwh/an, aparatul radio cu 16 kwh/an, sistemul hi-fi 30 kwh/an, computerul 43 kwh/an, televizorul 48 kwh/an, faxul 114 kwh/an, iar bolierul de bucătărie 142 kwh/an, potrivit gandul.ro.
Ce aparat din casă consumă cel mai mult curent
Conform unui studiu, prezentata de cancan.ro în urmă cu puțin timp, specialiștii au menționat că aparatul din casa care consumă cea mai multă energie electrică este aerul condiționat (25%), urmat de boiler (15%), iar mai apoi de mașina de spălat (10%).
Pentru a nu conuma și mai mult curent este recomandat ca aceste echipamente să fie scoate din priză când nu se mai află în funcțiune.
Un lucru pe care foarte puține femei îl știau despre aparatele pe care le folosesc cel mai des este faptul că acestea pot avea un consum de mare. Placa de păr și ondulatorul se află în topul echipamentelor cu consum ridicat de energie electrică.
Cum poți controla consumul aerului condiționat
Aerul condiționat este nelipsit din casa multor români. Acest aparat este folosit în exces vara, atunci când temperarurile sunt unele extreme și de nesuportat chiar și în casa, însă costurile sunt unele pe măsura așteptărilor. Se pare că românii trebuie să scoată bani frumoși din buzunar pentru confortul lor.
Cei care își doresc să aibă răcoare în casă, dar fără să umfle factura la energie electrică, trebuie să știe că este recomandată achiziționarea unui model de aer condiționat „cât mai verde”, care să aibă un consum redus.
Specialiștii recomandă să cumpărăm aerul condiționat în funcție de suprafața pe care o avem în locuință. Spre exemplu, pentru o suprafață de 35 de metri pătrați este indicat un aer condiționat de 12.000 BTU. Dacă acesta este clasă energetică A+, consumul va fi undeva la 1,08kW/h și 0,95 kW/h la clasa energetică A+++, conform surselor citate mai sus.