Cum te poți proteja de praful saharian. Medic: „Masca nu e neapărat o soluție!”
Un strat de praf saharian s-a așternut în România, iar unii români simt dificultăți respiratorii. Masca de protecție nu ajută prea mult în astfel de cazuri, spune medicul Beatrice Mahler.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 24 Aprilie 2024, 13:23 | Actualizat: Miercuri, 24 Aprilie 2024, 13:54Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” a vorbit despre cum ne afectează Praful saharian. Medicul a declarat pentru Digi24 că cele mai afectate persoane de această avertizare de praf saharian sunt pacienții cu probleme respiratorii, pentru care varianta cea mai bună pentru a preveni neplăcerile ar fi să rămână în casă.
Medicul le recomandă celor cu probleme respiratorii care trebuie să părăsească domiciliul să utilizeze „în plus medicația pe care fiecare pacient o are recomandată de medicul specialist”.
Ce spune medicul Beatrice Mahler despre praful saharian
„Pacienții cu astm, cu bronșită sunt mult mai sensibili la orice schimbare a calității aerului au riscul de a avea simptome când se produce un astfel d efenomen. Aceste persoane cu risc trebuie să evite să iasă din casă când sunt anunțate astfel de atenționări făcute de specialiști. Dacă nu au încotro și activitățile impun ieșirea din casă, pacienții trebuie să aibă la ei medicația de rezervă și să o folosească așa cum le-a fost prescrisă de medic”, a spus medicul Beatrice Mahler.
Masca nu este neapărat o soluție pentru că particulele de praf sunt foarte fine. Ce e important e să avem o toaletă corectă a căilor nazale, spune medicul.
Pe aceeași temă„Masca nu e neapărat o soluție, deoarece particulele sunt foarte fine și pot depăși acest filtru. Dacă valurile de praf ar fi de scurtă durată și cu concentrație mare, iar vântul ar fi puternic, da, putem să ne acoperim nasul și gura, ca acest praf să nu intre în căile aeriene, dar altfel organismul are capacitatea de a elimina aceste particule. Ce e important e să avem o toaletă corectă a căilor nazale și dacă constatăm că strănutăm sau tușim trebuie să facem un control de alergologie sau la pneumolog. Studiile arată că în următoarea săptămână de la producerea unui episod de praf saharian, numărul de internări din cauza acutizării bolilor respiratorii crește cu 30%", a explicat Mahler.
Potrivit ANM, norul de praf saharian se va aflat și astăzi deasupra țării noastre.
„Încă de ieri, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis acel comunicat privind transportul de praf ce urma să se producă spre Peninsula Balcanică şi România. Într-adevăr, au fost observate concentraţii destul de mari de praf pe sudul Peninsulei Balcanice, pe zona Greciei, zona Atena, imagini cu cerul portocaliu, concentraţii destul de mari în zona Mării Mediterane.
Concentraţii de praf au ajuns şi deasupra teritoriului ţării noastre, începând cu noaptea trecută, iar în această dimineaţă, masă de aer încărcată cu particule de praf se află în partea de sud-est a României, Muntenia, Dobrogea, Moldova, unde sunt în continure particule de praf în suspensie, iar ploile care au căzut noaptea trecută s-au combinat şi cu aceşti aerosoli, particulele acestea pline de praf şi au căzut la suprafaţă sub forma unor depuneri de praf roşiatic cărămiziu şi am observat cu toţii acest fenomen", a precizat Mihai Huştiu, meteorolog ANM, potrivit Antena 3 CNN.