Antena Căutare

Un nou val de praf saharian a ajuns deasupra României. Unde se vor observa depunerile de praf

Meteorologii au anunțat că un nou val de aer saharian a ajuns deasupra României. Depunerile de praf urmează să poată fi observate în jumătatea de vest a ţării, în intervalele în care va ploua. Aerul încărcat cu praf saharian se va îndepărta de România începând cu joi seara, anunță ANM.

Galerie
un nou val de praf saharian a ajuns deasupra României | Profimedia

De miercuri și până joi seara, o masă de aer cu praf de origine sahariană se află deasupra țării noastre.

O masă de aer cu praf saharian va ajunge din nou deasupra României

„În perioada 26 iunie, ora 3 – 27 iunie, ora 21, circulaţia aerului, predominant sudică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei şi deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în jumătatea de vest a ţării în intervalele în care va ploua. Joi, din orele serii, masa de aer” încărcată cu particule de praf saharian de va îndepărta de țară”, se arată în informarea meteorologilor.

Cum te poți proteja de praful saharian. Medic: „Masca nu e neapărat o soluție!”

Articolul continuă după reclamă

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” a vorbit despre cum ne afectează Praful saharian. Medicul a declarat pentru Digi24 că cele mai afectate persoane de această avertizare de praf saharian sunt pacienții cu probleme respiratorii, pentru care varianta cea mai bună pentru a preveni neplăcerile ar fi să rămână în casă.

Medicul le recomandă celor cu probleme respiratorii care trebuie să părăsească domiciliul să utilizeze „în plus medicația pe care fiecare pacient o are recomandată de medicul specialist”.

„Pacienții cu astm, cu bronșită sunt mult mai sensibili la orice schimbare a calității aerului au riscul de a avea simptome când se produce un astfel d efenomen. Aceste persoane cu risc trebuie să evite să iasă din casă când sunt anunțate astfel de atenționări făcute de specialiști. Dacă nu au încotro și activitățile impun ieșirea din casă, pacienții trebuie să aibă la ei medicația de rezervă și să o folosească așa cum le-a fost prescrisă de medic”, a spus medicul Beatrice Mahler.

Masca nu este neapărat o soluție pentru că particulele de praf sunt foarte fine. Ce e important e să avem o toaletă corectă a căilor nazale, spune medicul.

„Masca nu e neapărat o soluție, deoarece particulele sunt foarte fine și pot depăși acest filtru. Dacă valurile de praf ar fi de scurtă durată și cu concentrație mare, iar vântul ar fi puternic, da, putem să ne acoperim nasul și gura, ca acest praf să nu intre în căile aeriene, dar altfel organismul are capacitatea de a elimina aceste particule. Ce e important e să avem o toaletă corectă a căilor nazale și dacă constatăm că strănutăm sau tușim trebuie să facem un control de alergologie sau la pneumolog. Studiile arată că în următoarea săptămână de la producerea unui episod de praf saharian, numărul de internări din cauza acutizării bolilor respiratorii crește cu 30%", a explicat Mahler.

Citește și: Prognoza meteo 26 iunie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi

Prognoza meteo 26 iunie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Prognoza meteo 27 iunie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x