Praful Saharian a ajuns și în Europa. Capitala Greciei a fost învăluită într-o ceață portocalie în miezul zilei. Imaginile parcă desprinse dintr-o peliculă cinematografică au îngrijorat însă experții.
Ceața portocalie a învăluit orașul. Ce i-a îngrijorat pe experți
Nori de praf au acoperit întinderea orașului în ziua de marți. Experții au numit acest fenomen ca fiind cel mai urât din episod, după cel din 2018.
Citește și: Ingredientul banal pe care să îl pui în apa cu care speli geamurile. Așa praful nu se va mai lipi de ele!
Vânturile puternice au purtat praful din deșertul Sahara, iar norii au cuprins întrega capitală a Greciei. Cei cu probleme respiratorii au întâmpinat dificultăți din cauza aerului greu de respirat.
Potrivit știrilor Observator, cerul se va însenina astăzi, pe măsură ce vânturile își vor schimba traiectoria.
Conform The Guardian, Kostas Lagouvardos, cercetător la Observatorul din Atena, precizează că: „Este unul dintre cele mai grave episoade de concentrații de praf și nisip din Sahara din 21-22 martie 2018, când norii au invadat insula Creta în special.”
Grecia a mai suferit și în luna martie și începutul lui aprilie de pe urma prafului Saharian, care s-a întins atunci chiar și pe suprafețe considerabile din Elveția și sudul Franței.
Autoritățile au avertizat că respectivele concentrații de praf pot reduce lumina soarelui și vizibilitatea, crescând în același timp concentrațiile de particule fine de poluare, prezentând riscuri pentru persoanele cu probleme de sănătate subiacente.
Sahara eliberează între 60 și 200 de milioane de tone de praf mineral pe an. În timp ce cele mai mari particule se întorc rapid pe pământ, cele mai mici pot călători mii de kilometri, putând ajunge în toată Europa.
Totodată, vânturile puternice din sud din ultimele zile au alimentat incendiile timpurii nesezoniere din sudul țării.
Serviciul de pompieri a declarat marți seara că un total de 25 de incendii au izbucnit în întreaga țară în ultimele 24 de ore. Trei persoane au fost arestate pe insula Paros din Marea Egee, fiind suspectate că au declanșat accidental un incendiu luni, potrivit autorităților. Nu au fost raportate pagube semnificative sau răniți, iar incendiul a fost stins rapid.
Un alt incendiu a izbucnit marți în Creta, lângă o bază navală, însă autoritățile au reușit să-l țină sub control.
Prognoza meteo 25 aprilie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Alertă ANM de averse, grindină și descărcări electrice. Ce zone sunt vizate de vremea rea și până când este valabilă ave...