De ce să nu cumperi niciodată ouă deja colorate, pentru Paște. Specialiștii atenționează că îți poți pune sănătatea în pericol
Paștele se apropie cu pași repezi, iar pregătirile pentru masa tradițională au început deja pentru cei mai mulți dintre români. Dacă sunteți tentați să vă ușurați munca și să cumpărați ouă deja colorate, din magazine, iată avertismentul experților. La ce riscuri vă puteți expune alegând aceste produse.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 12 Aprilie 2023, 16:02 | Actualizat: Miercuri, 12 Aprilie 2023, 21:40Pregătirile pentru sărbători pot să fie adesea extrem de solicitante, iar unele persoane optează, din comoditate, să cumpere din magazine produsele alimentare necesare pentru masa tradițională, gata preparate.
În cazul Paștelui, unde mâncărurile principale, conform tradițiiei, sunt cozonacul, pasca sau ouăle colorate, cumpărătorii au posibilitatea de a alege dintr-o gamă variată, din supermarketuri.
Pe aceeași temăLa ce riscuri vă puteți expune atunci când cumpărați ouă deja colorate, din magazine
Cu toate acestea, experții au tras un semnal de alarmă în privința ouălor colorate din magazine. Specialiștii atenționează că aceste alimente pot veni la pachet cu riscuri mari pentru sănătate, din cauza substanțelor nocive pe care le pot conține.
Ouăle deja colorate, care se găsesc în magazine, pot conține o serie de aditivi chimici, dar și coloranți artificiali, susțin experții în sănătate. Chiar dacă acestea par a fi bine realizate la exterior, cu culori vii care atrag cumpărătorii, se pare că acestea ascund de fapt substanțe dăunătoare organismului, informează Impact.ro.
Astfel, specialiștii propun alternativa preparării acestor produse acasă, așa cum de altfel spune și tradiția, cu mențiunea ca și vopseaua a aleasă să aibă o etichetă care să conțină substanțele folosite.
Coloranții care ar trebui evitați atunci când alegem vopseaua pentru ouăle de Paște
Potrivit sursei anterior menționate, ouăle colorate din magazine pot conține următoarele substanțe, care ar trebui evitate:
Tartrazina E102. Este un colorant din care se obține culoarea galbenă. Acesta este însă periculos pentru sănătate, iar studiile au arătat că poate produce cancer de tiroidă, mâncărimi, rinite, oboseală, migrene, depresie, probleme de vedere și insomnie. Colorantul este interzis în mai multe țări, printre care SUA, Norvegia și Austria.
Compusul chimic E110 - Un colorant alimentar folosit pentru a produce culoarea galben-portocaliu. Acesta favorizează hiperactivitatea la copii cu ADHD, dar și intensifică simptomele astmului.
Azorubina E122 - Un colorant din care se obține culoarea roșie. Acesta poate cauza reacții de intoleranță sau fenomene alergice. Printre acestea se numără erupții cutanate, prurit, iritație digestivă cu tulburări dispeptice, amețeli, bronhospasm, greață sau cefalee.
Acidul E124 și alcoolul E129. Acești coloranți ajută la obținerea unor nuanțe frumoase de galben, portocaliu, roșu și verde, însă sunt nocivi pentru organism.