Atenție mare! Dezinfectanții pe bază de clor pot face mai mult rău decât bine. Acestea sunt primele semnale de alarmă
Clor, alcool sau substanțe biocide puternice. Folosite în exces și fără precauții, pot ataca foarte ușor organismul.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 08 Aprilie 2020, 21:14 | Actualizat: Miercuri, 08 Aprilie 2020, 21:14Primele semnale de alarmă:
Putem dezvolta inclusiv alergii, iar semnele pot apărea oriunde pe corp. Medicii ne recomandă ca la primele simptome să oprim utilizarea dezinfectantului și să cerem sfatul unui dermatolog.
„Să folosim substanțe emuliente, să folosim substanțe hidratante, să folosim niște creme cicatrizante, niște produse ca un fel de cremă-barieră”, a spus Carmen Curea, dermatolog.
Utilizarea îndelungată a dezinfectanților și a mânușilor de protecție ne pot face vulnerabili chiar în fața inamicului de care încercăm să ne apărăm.
„Dermatitele acestea, în special dermatitele acute de contact, în special formele de dermatite acute prin rănile apărute sau prin micile vezicule, initial mici ulterior vizibile cu ochiul liber pot să constituie poartă de intrare pentru stafilococi, mai nou pentru virusul asta si nu numai”, a adăugat medicul.
Specialiștii atrag atenția că ar trebui să utilizăm substanțe cu o concentrație de alcool între 60 și 70%. Nu este recomandat să aplicăm dezinfectant pe față și nici nu trebuie să folosim biocide.
Pe lângă răni, alergii, sau intoxicații, sunt şi pericole mai mari.
Nu toţi ţin cont de sfaturile specialiştilor.
Sfatul experților rămâne același: apa și săpunul. Nu atacă pielea şi ţin microbii, virusurile şi bacteriile departe.
Semne că am folosit prea mult dezinfectant:
- piele uscată sau crăpată
- mâncărimi sau usturimi ale mâinilor
- răni la nivelul palmelor
Cum trebuie folosiți dezinfectanții
- concentrație de alcool 60-70%
- nu trebuie folosiți pentru față
- nu trebuie să utilizăm substanțe profesionale/industriale