Elevii vor avea o nouă disciplină la școală. Cum se numește și ce vor studia elevii de liceu
Elevii din România vor avea o nouă materie în programă. Parlamentul a votat introducerea disciplinei „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” în şcoli.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 05 Mai 2022, 14:22 | Actualizat: Joi, 05 Mai 2022, 15:51Elevii din România vor avea o nouă materie în programă. Parlamentul a votat introducerea disciplinei „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” în şcoli.
Studierea Revoluției Române din 1989 ar urma să fie o materie predată la liceu, separat de istorie. Este inițiativa unui parlamentar liberal, care iniţial propusese să fie studiată doar Revoluţia de la Timişoara.
Elevii de liceu din România vor avea o nouă disciplină la școală
Proiectul de lege pentru introducerea disciplinei despre Revoluţia din 1989, iniţiată de deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, a fost adoptată cu vot final în Camera Deputaţilor, miercuri. Propunerea legislativă prevede introducerea în curricula şcolară de liceu a cursului „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”, transmite News.ro.
„După mai bine de treizeci de ani de la Revoluţia Română din 1989, devine absolut necesar ca elevii să beneficieze de o disciplină înscrisă în ciclul liceal, prin care să fie evocate schimbările de regim produse în decembrie 1989, datorate curajului iniţial al timişorenilor eroi care au pornit Revoluţia ca mişcare socială şi politică”, anunţă prim-vicepreşedintele PNL Timiş, deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea.
Proiectul legislativ prevede introducerea noii discipline începând cu anul şcolar 2023-2024, alături de integrarea acestei noi discipline în sfera curriculară descrisă prin strategiile adoptate la nivelul şcolilor”, a mai anunțat deputatul liberal.
„Ca deputat, cadru universitar şi timişorean, sunt deosebit de onorat pentru întrunirea unei majorităţi a voturilor în Camera Deputaţilor, favorabile pentru introducerea acestei discipline. Noua disciplină „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”, astăzi legiferată şi trimisă Senatului, răspunde unei necesităţi obiective, aceea de a le oferi tinerilor instrumentele utile pentru educaţia lor civică, respectiv un set de conţinuturi didactice orientate cu precădere către cel mai important moment revoluţionar al istoriei noastre recente. Noţiunile, informaţiile şi mărturiile obiective despre istoria noastră recentă sunt de neînlocuit pentru formarea completă a elevilor, viitori cetăţeni conştienţi de etapele semnificative care au fondat destinul democratic al României”, subliniază deputatul PNL Timiş, Marilen Gabriel Pirtea.
Programul probelor de Bacalaureat 2022. Calendarul examenului a fost modificat cu doar o lună înainte
Ministerul Educației a decis extinderea perioadei de desfășurare a probelor de competențe la examenul de Bacalaureat 2022. În calendarul inițial, una dintre acestea era în același interval cu prima probă de Evaluare Națională, transmite Edupedu.ro. Modificările sunt făcute cu doar o lună înainte de examen.
Decizia Ministerului a venit după ce s-a constatat că proba scrisă la Limba română de la Evaluarea Națională 2022 coincide cu perioada în care elevii de clasa a XII-a susțin competențele digitale. Astfel, perioada pentru competențe digitale de la Bacalaureat 2022 a fost extinsă.
„Examenele naționale sunt prevăzute în Legea Educației Naționale și organizarea lor este stabilită prin ordin de ministru. Modificarea perioadei de desfășurarea a probelor de competențe, printr-o notă a ministerului, poate pune sub rezerva legalității organizarea acestora în afara calendarului oficial. Nota trimisă inspectoratelor școlare este un document administrativ al Ministerului Educației, dar nu are un caracter juridic. Aceasta asigură comunicarea cu instituțiile aflate în subordine", potrivit aceleiași surse.
În consecință, calendarul actualizat pentru probele de la Bacalaureat 2022 arată astfel:
23 – 27 mai 2022 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
27 mai 2022 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
6 – 8 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
8 – 10 iunie 2022 Evaluarea competențelor digitale — proba D
13 – 16 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
27 iunie 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale