Antena

FSLI: Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuie să oblige inspectoratele şi directorii să nu mai cheme angajaţii din învăţământ la serviciu

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării măsuri ”ferme şi urgente”, astfel încât inspectoratele şi directorii să nu mai cheme angajaţii din învăţământ la serviciu. ”În sute de unităţi de învăţământ angajaţii – personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic – sunt chemaţi la lucru”, au transmis sindicaliştii.

Publicat: Joi, 12 Martie 2020, 10:53 | Actualizat: Joi, 12 Martie 2020, 11:48
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării măsuri ”ferme şi urgente”, astfel încât inspectoratele şi directorii să nu mai cheme angajaţii din învăţământ la serviciu. ”În sute de unităţi de învăţământ angajaţii – personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic – sunt chemaţi la lucru”, au transmis sindicaliştii.

”Este o situaţie de urgenţă naţională, iar populaţia trebuie protejată! Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că protejarea oamenilor în faţa COVID – 19, prin toate măsurile care pot fi dispuse, este indiscutabil obligatorie! Federaţia noastră solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării să dispună de urgenţă inspectorilor şi directorilor să nu mai cheme angajaţii la lucru! În mai multe judeţe ale ţării, directorii pun în pericol sănătatea personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic prin chemarea acestora în unităţile de învăţământ”, a transmis, joi, FSLI.

Potrviti sindicaliştilor, toate şcolile trebuie să fie dezinfectate în această perioadă, iar angajaţii trebuie să stea acasă.

”Se încalcă astfel drepturi constituţionale ale acestor persoane prin impunerea forţată a prezenţei acestora la lucru. Sunt mii de persoane angajate în învăţământ, din întreaga ţară, care sunt puse în pericol în acest moment, dar care pot pune în pericol şi familiile acestora. Deplasările în perioade de alertă crescută trebuie limitate”, au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, recomandările Ministerului Educaţiei şi Cercetării referitoare la modul de lucru al unităţilor de învăţământ pe perioada suspendării cursurilor şcolare au fost interpretate diferit.

”În sute de unităţi de învăţământ angajaţii – personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic – sunt chemaţi la lucru! Reamintim faptul că în data de 10 martie 2020, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis o Notă către unităţile de învăţământ, prin care se recomandă o serie de măsuri care trebuie luate de către conducerile unităţile de învăţământ. Din păcate, sunt directori care nu sunt conştienţi de gravitatea situaţiei şi au luat decizia total neinspirată şi periculoasă de a-i chema pe angajaţi la şcoală. Este o lipsă de responsabilitate totală a acestor inspectori şi directori, în condiţiile în care la nivel naţional sunt dispuse de către autorităţi măsuri drastice”, au mai transmis reprezentanţii FSLI.

Federaţiaconsideră că ”şi resursa umană trebuie să beneficieze de aceleaşi măsuri de protecţie”.

”FSLI solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării să ia această decizie imediat şi ferm, prin care solicită inspectoratelor, respectiv conducerilor unităţilor de învăţământ să nu mai aducă oamenii la şcoală, ci doar pe acei angajaţi de care este strictă nevoie pentru realizarea măsurilor de dezinfecţie. FSLI solicită, de asemenea, Ministerului Educaţiei şi Cercetării să amâne toate acţiunile din calendarul concursului privind obţinerea gradaţiei de merit, având în vedere că, în conformitate cu prevederile acestui calendar, este nevoie de convocarea membrilor consiliului de administraţie şi a consiliilor profesorale, consilii care în anumite cazuri au peste 100 de cadre didactice în componenţă. Sunt încălcate astfel dispoziţiile autorităţilor, iar Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuie să fie în acest moment radical în măsurile pe care le ia”, se mai arată în comunicat.

Sindicaliştii cer şi amânarea etapelor privind mobilitatea personalui didactic de predare, respectiv restrângerea şi pretranseferul, având în vedere că îndeplinirea criteriilor şi condiţiilor specifice implică şi probe practice cu elevii, lucru imposibil de realizat.

"Avem solicitări şi apeluri disperate din partea cadrelor didactice, dar şi a celorlalţi angajaţi din educaţie care ne cer să intervenim pentru că se simt puşi în pericol, în aceste momente în care în România, de la o zi la alta, creşte numărul celor infectaţi cu COVID -19. Este absurd să chemi zeci sau chiar peste o sută de persoane la şcoală, doar pentru că directorul unităţii de învăţământ nu este în stare să înţeleagă proporţiile dezastrului pe care îl poate provoca. În mai multe sectoare de activitate, inclusiv la stat, a fost dispusă măsura prin care angajaţii vor lucra de la domiciliu sau îşi suspendă activitatea. Acestea sunt măsuri dure, dar obligatorii pentru a preveni raspândirea virusului. Cred cu tărie că protejarea oamenilor în faţa acestui virus extrem de periculos, prin orice fel de măsuri, este de departea cea mai importantă! Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuie să aplice cu fermitatea aceste măsuri prin care să protejeze populaţia şcolară, inclusiv angajaţii", a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.
Cursurile în învăţământul preuniversitar sunt suspendate în perioada 11 - 22 martie.

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
fsli ministerul educaţiei şi cercetării oblige inspectorate angajati invatamant coronavirus covid-19
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Descoperă acțiunea, suspansul și drama din serialul Hidden Assets. Sezoanele 1 & 2 sunt disponibile în AntenaPLAY!
Stirile zilei O americancă a decis să vină la noi în țară, după ce a văzut un film: "M-a făcut să-mi doresc enorm să vizitez România"
Videoclipul zilei
Citește și
FSLI: Şcolile trebuie închise pentru dezinfecţie, iar, pe lângă elevi, trebuie să rămână la...
FSLI a transmis patru măsuri pe care trebuie să le ia statul pentru combaterea violenţei în şcoli,...
FSLI cere noului Guvern renunţarea la costul standard per elev / preşcolar şi alocarea a 6% din PIB...
FSLI: Modificarea numărului de ore din planurile-cadru va afecta aproximativ 25.000 de cadre didactice,...
Video recomandate
Video
Citește și
Curățenia după sărbători. Sfaturi pentru a reda strălucirea locuinței tale Catine.ro
Actrița Deniz Baysal urmează să joace într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei!” Volodimir Zelenski, reacție despre sfârșitul tranzitului... Libertatea.ro
Avertisment al medicilor. Stopați o plăcere mortală: Cancerul a ajuns la cote record din această cauză Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Deși a încercat să-l țină ascuns, a fost dată de gol! Andreea Bostănică, imagini cu iubitul milionar,... Spynews.ro
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“ BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale - Eleganță și răsfăț HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Exercițiile care pot ajuta femeile să prevină declinul cognitiv. Ce trebuie să facă în fiecare zi useit
Horoscopul zilei de 3 ianuarie 2025. Racii petrec timp cu cei dragi. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal 6-12 ianuarie 2025. Cum influențează retrogradarea lui Marte în Rac zodiile Jurnalul
Andreea Bălan și Victor Cornea, separați de Revelion 2025: Cum au petrecut noaptea de Anul Nou Kudika
Temperatura ideală pentru frigider în perioada sărbătorilor. La câte grade trebuie să îl setezi ca să nu se... Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
Un chirurg din Germania susţine că a luat cancer de la un pacient pe care l-a operat. Ce i-a apărut medicului pe... Observator
Ce se întâmplă dacă mergi zilnic pe bicicletă. Care sunt rezultatele practicării acestui sport MediCOOL
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Predicția apocaliptică a lui NOSTRADAMUS pentru 2025: „Un asteroid gigantic va lovi Terra” Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Beneficiile mersului pe jos în aer rece pentru sănătatea gravidei și a bebelușului DeParinti
Selena Gomez a celebrat sfârșitul lui 2024 cu o serie de fotografii și clipuri emoționante alături de logodnicul... ZUTV
Care sunt cele mai rare culori din lume. Unul dintre pigmenți era mai scump decât aurul UseIT
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz Hello Taste