Imagini cu racla Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Oamenii s-au adunat și pupă mâinile acoperite de veșmânt
Astăzi, 14 octombrie, este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. Mii de oameni s-au adunat pentru a trece pe la racla cu sfintele moaște. Mâinile sfintei sunt scoase afară, dar acoperite cu veșmânt.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 14 Octombrie 2022, 11:40 | Actualizat: Vineri, 14 Octombrie 2022, 12:00- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Iașiul își primește pelerinii zilele acestea, căci în fiecare an, la data de 14 octombrie este Sfânta Parascheva. La fel ca și în anii trecuți, mijlocul celei de-a doua luni de toamnă înseamnă venirea pelerinilor din toate colțurile țării, la Iași, acolo unde orașul deja îmbracă straiele sărbătorii.
De Sfânta Cuvioasă Parascheva, își sărbătoresc ziua onomastică aproximativ 60.000 de români.
Mii de pelerini din toate colțurile țării vin în fiecare an pentru a se închina la Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Zilele acestea orașul de pe râul Bahlui se transformă în centrul spiritual al Ortodoxiei.
Pelerinajul de la moaștele Sfintei cuvioase Parascheva se va ține anul acesta fără interdicții
Aproximativ 8.500 de credincioşi aşteaptă la rând, joi seară, pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane din Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva depuse într-un baldachin aşezat în curtea lăcaşului de cult. Zona în care a fost montată scena unde va avea loc, vineri dimineaţă, Sfânta Liturghie a fost împodobită cu mii de crizanteme.
Afluxul de pelerini a fost unul ridicat pe tot parcursul zilei de joi, oamenii fiind nevoiţi să stea câteva ore la rând pentru a ajunge la raclă. De la începutul pelerinajului până joi seară, au reuşit să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva 143.000 de persoane, iar la rând se aflau alte 8.500 de persoane.
În total, 154 de credincioşi au necesitat îngrijiri medicale, iar 10 dintre ei au fost transportaţi la spital.
Vineri dimineaţă, pe o scenă amenajată pe pietonalul Ştefan cel Mare, în dreptul Catedralei Mitropolitane, este programată Sfânta Liturghie. Slujba va fi oficiată de zeci de preoţi şi va putea fi urmărită pe mai multe ecrane montate în centrul municipiului.
În cursul zilei de joi, angajaţi din subordinea Primăriei au împodobit cu mii de crizanteme zona din faţa scenei, potrivit News.ro. După Sfânta Liturghie, Primăria ieşeană va împărţii mii de porţii cu mâncare celor au au asistat la slujbă.
Pe aceeași temăReprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat iniţial că moaştele vor fi reintroduse sâmbătă în interiorul catedralei, însă, în funcţie de afluxul de pelerini, acestea ar putea rămâne încă o zi în curtea lăcaşului de cult.