Antena Căutare

Sfânta Parascheva 2024: tradiții și obiceiuri pe 14 octombrie. Ce să faci și de ce sunt importante visele din noaptea de dinainte

Sărbătoarea Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie 2024, este însoțită de numeroase tradiții și superstiții străvechi, care variază în funcție de regiune.

Galerie
Sărbătoarea Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie 2024, este însoțită de numeroase tradiții și superstiții străvechi, care variază în funcție de regiune. | Profimediaimages.ro si Shutterstock

Aceste tradiții și superstiții subliniază importanța religioasă și culturală a Sfintei Parascheva în viața credincioșilor, care o consideră o protectoare a sănătății, familiei și recoltelor.

Sfânta Parascheva 2024: tradiții și obiceiuri pe 14 octombrie.

Pe 14 octombrie, românii o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, una dintre cele mai iubite sfinte din calendarul ortodox. Tradițiile și obiceiurile acestei zile sunt încărcate de semnificații religioase și populare, în special în Moldova, unde moaștele Sfintei Parascheva sunt păstrate la Catedrala Mitropolitană din Iași. Iată câteva dintre cele mai importante tradiții și obiceiuri asociate acestei sărbători!

Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Sfânta Parascheva este pelerinajul de la Iași, care atrage anual zeci de mii de credincioși. Aceștia vin să se roage la moaștele sfintei pentru sănătate, noroc și binecuvântări în familie. Este considerat unul dintre cele mai mari pelerinaje din România, având o puternică încărcătură spirituală.

Articolul continuă după reclamă

Sfânta Parascheva este cunoscută drept ocrotitoarea celor săraci și bolnavi, motiv pentru care oamenii îi cer ajutorul în rugăciuni pentru sănătate și protecție. Se crede că rugăciunile rostite în această zi aduc binecuvântare și alungă bolile și necazurile.

În tradiția populară, se crede că nu este bine să lucrezi de Sfânta Parascheva, mai ales în gospodărie. Femeile evită cusutul, spălatul și alte munci casnice, pentru a nu atrage nenorociri sau boli. Se consideră că cine respectă această tradiție va fi ferit de boli și necazuri.

Sfânta Parascheva este văzută și ca ocrotitoarea agriculturii. În unele zone rurale, oamenii aduc ofrande și rugăciuni pentru recoltă bogată și vreme favorabilă. În trecut, ziua era legată de pregătirea terenurilor pentru iarnă și încheierea muncilor agricole.

Citește și: Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva 2024. Ascultă această rugăciune pentru a avea noroc și spor în casă

În unele regiuni, gospodinele pregătesc colaci sau alte ofrande din grâu și le împart celor săraci. De asemenea, se pregătesc mâncăruri de post, în semn de respect pentru sărbătoare. Mulți credincioși țin post în această zi, cerând iertare și binecuvântare de la Sfânta Parascheva.

De Sfânta Parascheva 2024, se aprinde o lumânare în ziua de Sfânta Parascheva pentru a ține departe spiritele rele și pentru a aduce lumină și binecuvântare în casă. Această practică simbolizează protecția divină și purificarea.

Este recomandat să ții post în această zi pentru a-ți curăța sufletul și trupul, dar și pentru a atrage binecuvântările sfintei. În anumite regiuni, se crede că cei care postesc în această zi vor fi feriți de necazuri și boli.

Superstiții pe 14 octombrie 2024, de Sfânta Cuvioasa Parascheva

Sărbătoarea închinată Sf. Cuvioase Parascheva este însoțită de numeroase superstiții. De exemplu, vremea din ziua de 14 octombrie 2024 poate prevesti iarna care urmează: dacă plouă, iarna va fi blândă, dar dacă este frig, iarna va fi aspră. Totodată, se crede că visele din noaptea de dinaintea sărbătorii pot avea semnificații profetice.

Se spune că visele din noaptea de 13 spre 14 octombrie pot avea semnificații importante pentru viitor. Oamenii încearcă să le interpreteze pentru a afla ce li se pregătește în perioada următoare.

Citește și: Rugăciunea Sf. Cuvioase Parascheva pentru sănătate. E cea mai puternică cuvântare pentru Sfânta Vineri

Cine a fost Sfânta Cuvioasa Parascheva

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea celor săraci, bolnavi și nevoiași. Este venerată pentru blândețea și ajutorul pe care îl oferă celor care o cheamă în rugăciuni. Credincioșii îi cer protecție în fața bolilor și necazurilor, iar multe dintre minunile sale sunt legate de vindecări miraculoase.

Sfânta este sărbătorită în fiecare an pe 14 octombrie, zi în care credincioșii vin să se roage la moaștele ei. Această sărbătoare este una dintre cele mai importante în calendarul ortodox, în special în regiunea Moldovei.

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în Epivata, o localitate din apropierea Constantinopolului (astăzi, în Turcia). Provenea dintr-o familie creștină bogată și evlavioasă. La o vârstă fragedă, a hotărât să își dedice viața lui Iisus Hristos, renunțând la bogățiile lumești și alegând calea monahismului.

După ce și-a împărțit averea săracilor, a intrat într-o mănăstire de maici. Ulterior, a călătorit la Constantinopol și Țara Sfântă, unde s-a nevoit în post și rugăciune, urmând modelul sfinților pustnici.

Citește și: Mesaje de Sf. Cuvioasa Parascheva. Cele mai frumoase urări pentru sărbătoriți și nu numai

Moaștele Sfintei Parascheva

După moartea sa, moaștele Sfintei Parascheva au fost descoperite și au început să facă minuni. În secolul al XVII-lea, moaștele ei au fost aduse la Iași de domnitorul Vasile Lupu, ca recunoștință pentru victoria în fața turcilor. De atunci, Sfânta Parascheva a devenit ocrotitoarea Moldovei.

Moaștele ei sunt păstrate în Catedrala Mitropolitană din Iași și sunt cunoscute pentru puterea de a aduce alinare bolnavilor și celor aflați în suferință. În fiecare an, pe 14 octombrie, are loc un important pelerinaj la Iași, unde mii de credincioși vin să se închine și să se roage pentru ajutorul Sfintei.

Când începe Postul Crăciunului 2024: data și reguli. Ce nu ai voie să faci după Lăsatul Secului...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x