Antena

Oficial! Legea mirosurilor intră în vigoare, în România! Pentru ce se vor da amenzi de la 7.500 de lei la 100.000 de lei

Legea mirosurilor intră în vigoare, joi, în România, și prevede amenzi ce pornesc de la 7.500 de lei, pentru persoanele fizice, și ajung până la 100.000 de lei, pentru persoanele juridice.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 16 Iulie 2020, 10:16 | Actualizat: Joi, 16 Iulie 2020, 10:18
Galerie de imagini
Oficial! Legea mirosurilor intră în vigoare, în România! Pentru ce se vor da amenzi de la 7.500 de lei la 100.000 de lei
profimediaimages.ro

Legea nr. 123/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului a fost publicată luni în Monitorul Oficial şi se aplică începând de joi, 16 iulie 2020.

Legea mirosurilor introduce în legislaţia românească termenul de „disconfort olfactiv” definit drept „efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene şi internaţionale în vigoare”.

Tot prin această lege este introdus şi „planul de gestionare a disconfortului olfactiv – plan de măsuri cuprinzând etapele ce trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/activităţi noi sau a 2 instalaţiilor/activităţilor existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/activităţilor existente”.

Noile reguli impuse prin legea mirosurilor, în România

Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, prin autorităţile publice din subordinea sa, supraveghează şi controlează aplicarea prevederilor legale privind protecţia atmosferei şi gestionarea zgomotului ambiental.

Aceasta dispune, în scris sau în actul de control, încetarea temporară sau definitivă a activităţilor generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare şi/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz.

„Are 60.000 de ani și poate însemna deces!”. Motivul pentru care COVID-19 este mai periculos pentru unii oameni, decât pentru alții, descoperit!

Totodată, solicită aplicarea măsurilor tehnologice, a restricţiilor şi interdicţiilor în scopul prevenirii, limitării sau eliminării emisiilor de poluanţi şi a disconfortului olfactiv şi solicită luarea măsurilor în vederea respectării nivelului maxim admis al zgomotului ambiental.

Astfel, autorităţile administraţiei publice locale vor avea obligaţia să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfăşurarea activităţilor generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement şi să controleze preventiv şi la sesizarea publicului activităţile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecţiei mediului.

Ce amenzi se pot da, prin legea mirosurilor, în România

Pentru nerespectarea obligaţiei de a realiza, în totalitate sau la termen, măsurile impuse în conformitate cu planul de gestionare a disconfortului olfactiv, legea prevede o amendă între 7.500 şi 15.000 de lei pentru persoane fizice şi o amendă între 50.000 şi 100.000 de lei pentru persoanele juridice, potrivit avocatnet.ro.

Recomandari A1

Cu amenzi între 7.500 şi 15.000 de lei (persoane fizice) şi cu amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei (persoane juridice) vor putea fi amendaţi cei care nu respectă obligaţia de a diminua, modifica sau înceta activităţile generatoare de poluare şi/sau disconfort olfactiv la cererea motivată a autorităţii de mediu.

Ce au în comun persoanele care mor de COVID-19. Un om de știință, descoperire înfiorătoare: „Este foarte clar!”​

Legea mirosurilor prevede și o amendă pentru nerespectarea, la modul general, a planului respectiv: între 25.000 şi 50.000 de lei pentru persoanele juridice. Această amendă poate fi dată acelor firme și acelor operatori economici vare nu dețin un sistem propriu de monitorizare a disconfortului olfactiv.

Acum în vigoare, legea mirosurilor le dă posibilitatea expresă autorităţilor locale inclusiv să interzică temporar sau definitiv activităţile care generează disconfort olfactiv în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement, precum şi în zonele cu construcţii de sănătate şi şcoli.

Totuși, Guvernul trebuie să vină curând cu o hotărâre prin care să completeze cadrul legal, deoarece, în caz contrar, noile obligaţii nu se pot aplica.

Whatsapp LinkedIn
legea mirosurilor romania amenzi legea mirosurilor romania amenzi persoane fizice mirosuri amenzi persoane juridice mirosuri
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Filmul tragediei din Suceava, unde doi frați de 1 şi 3 ani au murit arși de vii: "Se auzeau ţipetele copiilor în casă. Flăcările erau prea mari"
Video recomandate
Video
Citește și
Ce este „Nose Cover”. Cum arată cel mai nou trend de pe TikTok Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul... Libertatea.ro
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate riscă să fie pierderi dure. Economist:... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat HelloTaste.ro
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de aur. Proprietarul nu știa... Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!” Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Ecuaţia independenţei financiare. Câţi bani trebuie să economisim pentru a avea nevoile asigurate pe viaţă Observator
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează MediCOOL
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus CanCan
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți cu posibilități reduse vor primi... DeParinti
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Hello Taste