Antena

Mănăstirea Putna la 558 de ani de la sfințire. Cum sărbătoreau Eminescu și Slavici locașul sfânt

Astăzi, 26 august se împlinesc 558 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna. Află cum sărbătoreau odinioară Eminescu și Slavici acest locaș sfânt.

Publicat: Luni, 26 August 2019, 14:15 | Actualizat: Luni, 26 August 2019, 14:33
Astăzi, 26 august se împlinesc 558 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna. Află cum sărbătoreau odinioară Eminescu și Slavici acest locaș sfânt.

Astăzi, 26 august se împlinesc 558 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna. Află cum sărbătoreau odinioară Eminescu și Slavici acest locaș sfânt.

Mănăstirea Putna sărbătorește anul acesta 558 de ani de la sfințirea sa. La data de 26 august 1871 avea loc sărbătorirea a 400 de ani de la târnosirea mănăstirii Putna, manifestare organizată din inițiativa studenților români de la Viena, în frunte cu Eminescu și Slavici. Iată câteva informații despre cum sărbătoreau Eminescu și Slavici locașul sfânt.

Mănăstirea Putna – Despre sfințirea mănăstirii

“Deacă să întoarse Ștefan vodă de la acel război cu noroc ce izbândi pre acei tătari, spre lauda aceia, mulțămind lui Dumnezeu, au sfințit mănăstirea Putna, carea era zidită de dânsul, septemvrie 3 zile, întru lauda a Preacuratei Fecioarii Mariei, Maicii Domnului nostru Iisus Hristos. La care sfințenie multă adunare de călugări au fostu:Theoctistu mitropolitul și Tarasie episcopul dimpreună cu Iosif arhimandritul și igumenul Putnii, zicu că au fostu la liturghie arhiepiscopi și episcopi și preoți și diiaconi 64 la jirtăvnic.”, ne arată Letopisețul Țării Moldovei al lui Grigore Ureche.

La împlinirea a 400 de ani de la sfințirea mănăstirii, în 1870, studenții români din Viena au decis să transforme evenimentul într-o mare serbare națională organizată la Putna. Această veste a provocat un mare entuziasm în toate provinciile românești.

Pe 8 iulie, guvernatorul Bucovinei a cerut ministrului de Interne, instrucțiuni în legătură cu atitudinea față de această manifestare românească. Izbucnirea războiului franco-prusac, greutățile financiare cauzate de falimentul băncii unde s-au depus banii pentru serbare, măsurile de intimidare din partea autorităților austro-ungare au determinat amânarea serbării pentru anul următor.

Motivând amânarea, Mihai Eminescu scria într-un articol publicat în Convorbiri literare, în toamna anului 1870, că serbarea a fost „…pornită dintr-un sentiment de pietate către trecutul nostru pe cât de glorios, pe atât de nefericit”.

Pe 18 martie, studenții din Viena au ales un nou Comitet pentru organizarea Serbării de la Putna. În primele zile ale lunii august întregul comitet care se ocupa de organizarea serbărilor, format din Ioan Slavici – președinte, Mihai Eminescu – secretar, precum și Petru Pitei, Pamfil Dan, Sterie Ciurcu, Vasile Morariu, Ion Cocinschi și Elie Luția, se aflau la Cernăuți, desăvârșind ultimele aprobări și măsuri de organizare.

De la Cernăuți, Mihai Eminescu și o parte din organizatori călătoresc cu trenul la Dornești (Hadikfalva), atunci cea mai apropiată stație a liniei ferate Cernăuți – Ițcani de orășelul Rădăuți. De acolo, cu o trăsură, au mers la Rădăuți, la 5 august, unde s-au întâlnit cu prefectul Oreste Renney, de la care au primit sprijinul necesar, ca și din partea egumenului Mănăstirii Putna, Arcadie Ciupercovici.

Ioan Slavici mărturisea că „Eminescu, venit cu vreo opt zile înainte de serbare, a luat și el parte la toate mulțumirile noastre”. Aceasta înseamnă că Eminescu a rămas la Rădăuți și în împrejurimi timp de două zile. Se spune că a fost găzduit de preotul Ioan Mândrilă.

Sunt păreri potrivit cărora Eminescu s-a interesat de buna primire a oaspeților, inclusiv la gospodării țărănești din localitățile din preajma mănăstirii. De la Rădăuți, Eminescu a plecat la Putna cu trăsura. Aici a participat la serbarea „de suflet românesc, importantă prin idei, prin parada costumului național”, prin depunerea pe mormântul lui Ștefan cel Mare a unei urne de argint cu pământ din toate teritoriile române; prin gestul colonelului Boteanu, care și-a depus centironul de aur pe mormânt, prin muzica celor 30 de lăutari conduși de vestitul Grigore Vindireu și prin entuziasmul elevului Ciprian Porumbescu care, după ce a cântat, adresându-se tatălui său, a spus cuvintele devenite celebre „Tată, am cântat Daciei întregi”.

Apoi a urmat Congresul studenților români. Mihai Eminescu considera că serbarea de la Putna a avut un rol deosebit: „Se va ridica simțul național, aproape adormit până acuma, și va lua alt avânt, iar studenții ce-au sosit din toate părțile și-au făcut cunoștință și legături de prietenie între dânșii.. vor fi propagatorii cei mai zeloși ai ideii că, lucrând uniți și con-duși de același ideal, vor contribui la deșteptarea și mărirea neamului lor în provinciile de unde se trag… Deși despărțiți prin hotare politice, toți știu că sunt unul și același neam și această convingere va mări puterea lor de rezistență și îi va oțeli în lupta pentru neam, lege și țară…”.

La încheierea manifestărilor de la Putna, Eminescu a plecat la Suceava, de aici la Ipotești și apoi la Societatea „Junimea” din Iași, iar în toamna acelui an s-a întors la Viena, locuind la colegul său Samuil Isopescu. Serbarea de la Putna, cu adevărat importantă și grandioasă, a fost pentru tânărul Mihai Eminescu un moment semnificativ în devenirea sa politică, patriotică și poetică.

Serbările de la Putna după moartea lui Eminescu

În anul 2000, „Anul Eminescu”, Primăria municipiului Rădăuți a dispus confecționarea unei plăci memoriale, pe care a așezat-o pe clădirea unde a fost casa preotului și pe care este scris: „Pe acest loc s-a aflat casa în care protopopul Ioan Mândrilă l-a găzduit pe poetul Mihai Eminescu și scriitorul Ioan Slavici, organizatorii serbărilor de la Putna, din august 1871”.

În ziua de 14-26 august seara, în atmosfera creată de sunetul clopotelor mănăstirii, a avut loc „privegherea religioasă” la mormântul lui Ștefan cel Mare, printre cei prezenți aflându-se Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Gr. Tocilescu, Constantin Istrati, G. Dem. Teodorescu și o delegație din partea Mitropoliei Moldovei.

A doua zi, duminică 15-27 august, participanții s-au adunat în fața porticului festiv, și în prezența a 3000 de oameni, A. D. Xenopol a rostit cuvântarea festivă. Cuvintele sale de atunci au rămas memorabile: „Tu, umbră măreață a lui Ștefan cel Mare, coboară-te în sufletul poporului tău și, cu puterea ta de fier, încoardă-ți voința pentru împlinirea acelor datorii pe care natura le impune oricărui popor ce năzuiește către nemurire".

Citește și:

Mănăstirea Putna: legendă, curiozități, traseu, program și taxe de vizitare

VIDEO! Manastirea Putna - locul de odihna al lui Stefan cel Mare

Sursă foto: miscareaderezistenta.ro

Whatsapp LinkedIn
manastirea putna manastirea putna curiozitati sfintirea manastirii putna 26 august 26 august 1871
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Reacţia unui turist grec din Salonic, venit să petreacă Paştele la Bucureşti. Unde s-a dus cu tot cu familie: "Am venit acum 3 zile"
Citește și
Focar de COVID-19 la Mănăstirea Putna. 31 de călugări au fost depistaţi pozitiv
Suceava are un nou un focar de Covid-19. Un bărbat mort, altul în stare critică și alți 30 infectați...
Sute de tineri au ales să petreacă seara dintre ani la Mănăstirea Putna
Candidat la prezidenţiale dispărut, SPP în alertă. Unde a fost găsit
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Luptele din spatele ușilor închise: cine se opune planului SUA de a confisca rezerve valutare rusești de 260... Ziare.com
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
A cumpărat cercei de 13.675 dolari setul cu doar 13 dolari. Nu s-a mulțumit cu o pereche și a comandat două. Cum... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Moneda de 1 ban care îți poate aduce bani frumoși peste noapte. Caut-o acum prin sertare, sigur o mai ai Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
Rezultate LOTO 6/49 sâmbătă 4 mai 2024. Numerele câştigătoare la tragerile speciale loto de Paşte Observator
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri MediCOOL
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare HelloTaste
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc? ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la 10 ani CanCan
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor DeParinti
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau” ZUTV
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela UseIT
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Hello Taste
Ultimele știri
Cursa din Formula 1™ a Marelui Premiu de la Miami a fost pe canalele Antena și în AntenaPLAY! Lando Norris a câştigat
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Doina Teodoru: „Haina nu face pom, dar omul (...)”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16,5 mai 2024. Romică Țociu și Cornel Palade, înțepături ”subtile”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Bucșă revine la iUmor cu un număr senzațional
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16,5 mai 2024. Rică Răducanu cucerește audiența cu umorul specific
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Oana Dragne și caloriile. Delia: „Eu mă regăsesc”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Radu Pietreanu, observații fine la un pahar de vin
Horoscop zilnic 6 mai 2024. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Iulia Albu și mai excentrică. Ce probleme ridică
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. „BD: La munte și la mare”, varianta modernă
Mai multe