Soseaua spre Manastirea Putna sepuieste usor printre paduri si traverseaza localitati cu nume deosebite, iar Obcinele Bucovinene va ofera prilejul sa faceti fotografii spectaculoase. Mihai Eminescu a spus despre manastirea Putna ca este "ierusalimul nemului romanesc" - unul din cele mai importante centre culturale, religioase si artistice romanesti.
Manastirea este ctitoria lui stefan cel Mare, pe care a si ales-o drept loc de odihna vesnica. Ceea ce vede astazi turistul nu este ceea ce a construit Stefan cel Mare, din acele vremuri ramanand in picioare doar Turnul Tezaurului si asta pentru ca anii, cotropitorii si natura si-au pus amprenta asupra constructiei. Din fericire, fiecare domnitor ce i-a urmat lui Stefan a inteles importanta asezamantului si a dorit sa ajute la pastrarea acestuia, infiintand o scoala, un centru cultural si religios extrem de important.
De altfel, multe dintre cele ce au fost create in atelierele acestei manastiri pot fi admirate in cadrul muzeului din interiorul manastirii. Poate cel mai celebru exponat este acoperamantul mormantului Mariei de Mangop, dar nu este singurul. In imediata apropiere a manastirii se afla si chilia lui Daniil Sihastru, sfatuitorul si duhovnicul lui Stefan cel Mare. De altfel, de acesta se leaga si ctitoria acestui locas. Legenda spune ca Daniile Sihastru l-a sfatuit sa traga cu sageata de pe dealul din apropierea chiliei si acolo unde va cadea sageata sa ridice o biserica mandra si frumoasa. Asa a aparut Putna.
FOTO: vrtour.ro