Tratamentul pentru coronavirus, mai dur decât chimioterapia. Avertismentul unui medic oncolog: ”Apar primele efecte în 30 de minute. Sunt înfiorătoare!”
Tratamentul pentru COVID19 e mai dur decât chimioterapia. Este mărturia unui medic oncolog care s-a îmbolnăvit de coronavirus. Femeia povesteşte că şi recupererea e la fel de grea: nu poţi să te concentrezi, îţi cad obiecte din mână şi reînveţi să mergi.
Publicat: Sambata, 18 Iulie 2020, 19:28 | Actualizat: Sambata, 18 Iulie 2020, 19:46- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În doar două săptămâni, COVID19 a transformat un medic care salva vieţi într-un pacient care cu greu se ridică din pat. Aflată acum în recuperare la domciiliu, femeia atrage atenţia că ea a avut o formă uşoară, dar cu toate acestea spune că nu a mai întâlnit vreodată o boală asemănătoare.
”Tratamentul este foarte dur. eu sunt medic oncoloc, ca lumea să înțeleagă că știu ce înseamnă afecțiunile severe. trebuie să recunosc că acecasta afecțiune, sars cov 2, din punctul meu de vedere depășește orice am văzut până acum. La o jumătate de ora după ce ai înghițit tratamentul, apar toate efectele secundare. arsuri, grețuri, diaree, este înfiorător, depășește orice schemă de chimioterapie.”, declară Crina Călinescu, medic oncolog.
Fără gust sau miros şi cu tot corpul slăbit din cauza tratamentului, doar raţiunea îi mai face pe pacienţii COVID-19 să se hrănească.
”A fost un efort deosebit în cele zece zile să pot mânca pentru că dispare pofta de mâncare. ai senzația că mănânci hârtie pur și simplu. mi-am dat seamad treptat că trebuie să mă hidratez constant și să mănânc forțat pentru a rezistă.”, a mai precizat medicul.
Culmea, în anumite cazuri de COVID19, recuperarea este mult mai grea decât boala însăşi.
”Dincolo de faptul că poți să ai o afectare hepatică din căzută tratamentului și asta mi s-a întâmplat și mie. Rămâi totuși cu o grămadă de sechele, cu o stare de astentie destul de serioasă. e că și cum ai învață din nou să mergi. nu poți să faci decât câțiva pași după care trebuie să te așezi. vei rămâne cu probleme de concetrate. nu mai poți să citești foarte mult, nu mai poți să urmărești emisiunile pentru că obosești.”, a mai explicat medicul.
”Rămân probleme de coordonare. Îți scapă obiectele din mâini, lucru pe care-l observ și la mine.”, a mai mărturisit aceasta.
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât studiile cercetătorilor avansează. O echipă de savanţi din Spania, de exemplu, a descoperit că anumite forme de COVID19 vin cu simptome diferite de cele pe care le ştiau. La unii pacienţii, infecţiile au debutat cu iritaţii în interiorul gurii.