România, pe urmele Italiei din cauza exploziei de cazuri de COVID-19?! Semnalul de alarmă tras de un medic: ”Vom fi puși în situația de a alege cine trăiește și cine nu!”
Menținerea unui număr ridicat de cazuri de coronavirus în România vine la ”pachet” cu un număr mare de pacienți internați la terapie intensivă, potrivit medicului Ioan Ștefan, șef al Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Militar Central.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 20 August 2020, 15:50 | Actualizat: Joi, 20 August 2020, 15:49- Chefi la cuțite - ediție specială de Ziua Antenei 1! Vezi ce surprize au pregătit chefii vineri, 29 noiembrie, de la 20:30!
- Marele Premiu de Formula 1™ din Qatar e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie 2024!
În cadrul unui interviu, acesta a declarat că se teme că medicii din țară vor fi puși în situația de a alege cine trăiește și cine moare.
”Pe lângă blocarea secțiilor de terapie intensivă care, inevitabil, poate să conducă la luarea unor decizii etice dificile în privința eligibilității pacienților pentru terapie intensivă, de exemplu, asistăm și la fenomene costisitoare - și nu mă refer neapărat la aspectul financiar - ca de exemplu transferarea de la un spital la altul din lipsă de locuri”, a explicat medicul, potrivit Digi24.
De asemenea, el a arătat că situația din România este din ce în ce mai gravă, dezvăluind că unui pacient COVID-19, care a fost confirmat la Spitalul Militar, i s-a găsit loc la terapie intensivă tocmai la Galați.
„Încep să apară astfel de situații (ale unor decizii dificile - n.r.), dacă noi nu vom ameliora aceste cifre statistice. Iar asta putem să o facem prin cele trei pârghii de care dispunem din punct de vedere epidemiologic: spălatul pe mâini, care este de ordin individual, purtarea măștilor, care este deja o măsură colectivă, precum și măsurile de distanțare. Dar în condițiile în care s-au acumulat frustrări și vedeți că avem expresii ale efuziunii și defulării estivale, distanțarea fizică va fi dificil de obținut și foarte greu de acceptat”, recunoaște medicul. „Până la obținerea unui vaccin eficient, miza noastră trebuie să fie pe purtarea corectă a măștii în spațiile aglomerate”, a adăugat el.
În cazul în care medicii ar fi nevoiți să facă un triaj al pacienților, așa cum s-a întâmplat în Italia, „cu siguranță se vor stabili niște criterii, care țin de severitatea fiecărui caz, dar e posibil să fie și de ordin etic - să țină cont de vârstă, de comorbidități, de șanse de supraviețuire. N-aș vrea să merg cu gândul până acolo. Eu tot sper ca fenomenul să fie controlat și sper ca purtarea măștii, care nu este o măsură punitivă, este o măsură necesară, este o măsură responsabilă și protectivă, să ne ajute cumva să putem să controlăm fenomenul în săptămânile care urmează”, a mai spus dr. Ioan Ștefan de la Spitalul Militar Central din București.
Peste 1.3000 de cazuri de COVID-19 și 48 de decese, în ultimele 24 de ore
Alte 1.346 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, bilanțul ajungând la 74.963, potrivit datelor publicate joi de Grupul de comunicare strategică. În ultima zi s-au înregistrat alte 48 de decese. La terapie intensivă sunt internați 489 de pacienți.