La începutul acestei săptămâni senatorii au adoptat un proiect inițiat de Guvern prin care este evidențiată necesitatea punerii sub control a unor medicamente care conțin substanțe stupefiante și psihotrope, precum și identificarea de către Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a unor substanţe în probele realizate din capturile de substanțe interzise.
Potrivit Antena 3 CNN, Senatorul PSD Robert Cazanciuc a susținut în plen faptul că acest proiect de act normativ va putea ajuta atât Poliția, cât și DIICOT-ul pentru a lupta mai eficient împotriva substanțelor interzise.
Citește și: Ce este epuizarea termică și care sunt primele simptome ale căldurii excesive. Avertismentul medicilor
Iată ce transmit oficialii!
Medicamentele care ar putea fi încadrate la categoria substanțelor interzise
Proiectul de lege pentru completarea tabelelor-anexă nr.I -III la Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de substanțe interzise a fost deja aprobat de senatori și urmează să fie dezbătut şi votat în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
„Acest proiect de lege al Guvernului face parte dintr-o bătălie mai largă pe care trebuie să o ducem cu toţii, ca societate, împotriva traficului şi consumului ilicit de droguri. Avem, pe de o parte, tratarea tinerilor care ajung, din păcate, să consume droguri ca pacienţi şi nu ca infractori, pe de altă parte, trebuie să dăm un instrument mai puternic, mai adecvat, Poliţiei şi DIICOT-ului, pentru a face faţă celor care produc substanţe interzise.
Suntem nevoiţi ca, la anumite intervale de timp, să punem pe o listă aceste substanţe care au efecte distrugătoare asupra celor care ajung să le consume. E doar un instrument pe care Poliţia îl va avea la îndemână pentru a fi mai eficientă în această bătălie împotriva drogurilor" a transmis Senatorul Cazanciuc potrivit Agerpres.
Guvernul a mai aprobat în urmă cu o săptămână un proiect de lege prin care se introduc pe lista substanţelor din categoria substanțelor interzise şi a precursorilor de substanțe interzise aflate sub control naţional 5 substanţe noi/medicamente care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope şi care fac obiectul Deciziei (UE) 2024/832 a Consiliului UE şi al deciziilor Comisiei ONU privind Substanţele Stupefiante nr. 67/1, 67/3, 67/4 şi 67/5, scrie sursa menționată anterior.
Potrivit comunicatului făcut public miercuri de Guvern, prin punerea sub control naţional a substanţelor şi medicamentelor menţionate, în proiectul de lege aprobat de Guvern se evită deturnarea medicamentelor care conţin substanţele respective din circuitul legal în scopul traficului ilicit şi consumului de substanțe interzise, având în vedere că, potrivit celui mai recent raport naţional privind situaţia substanțelor interzise, 1 din 5 persoane ajunge la unităţile de servicii de urgenţă din cauza abuzului unor astfel de medicamente procurate cu sau fără recomandare din partea medicului.
„Mai mult, România face un pas în avans prin faptul că acest proiect de lege introduce sub control naţional încă două substanţe din categoria drogurilor sintetice care pot fi folosite ca alternativă ieftină la drogurile clasice, 2-CMC şi 2-MMC. Deşi, la nivel european, aceste substanţe sunt doar monitorizate la ora actuală, de către Agenţia Europeană privind Drogurile, Guvernul a decis introducerea lor pe lista de control naţional luând în considerare faptul că Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a identificat substanţele 2-CMC şi 2-MMC în probele obţinute din capturile de droguri” sunt informațiile care se mai arată în comunicat.
Citește și: Picioarele tale îți arată dacă ai un nivel ridicat de colesterol. La ce semne trebuie să fii atentă
Alimente care sporesc imunitate. TOP 5 produse pe care să le introduci în alimentația ta pentru a te feri de răceală...