Antena

Medicii români confirmă! Acestea sunt primele simptome de coronavirus: "Sunați imediat la 112"

Febra, tusea, starea de oboseală, durerile musculare şi cefaleea pot fi prime simptome ale infecţiei cu coronavirus, a afirmat dr. Valeriu Gheorghiţă, medic primar boli infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila".

Publicat: Joi, 12 Martie 2020, 20:13 | Actualizat: Vineri, 13 Martie 2020, 13:04
Simptome coronavirus
Inquam Photos / Octav Ganea

El a subliniat că este important contextul epidemiologic, iar în funcţie de acesta bolnavul trebuie să sune la 112 sau să anunţe medicul de familie.

"Primele simptome, în general, sunt febra, urmată de tuse şi stare de oboseală, dureri de muşchi - algii, cum le numim noi, cefalee. Pot să fie prezente, însă mai rar, scurgeri nazale, durere de gât. Foarte rar, simptome digestive, cum ar fi diaree, disconfort abdominal, vărsături. În fazele în care se instalează pneumonia, apar dificultăţi de respiraţie, dispneea. Însă în momentul în care cineva este îngrijorat că ar putea să fie aceste simptome legate de infecţia cu noul coronavirus trebuie să sune la 112. Nu se recomandă prezentarea într-o cameră de gardă, a unui spital, pe baza suspiciunii de infecţie cu coronavirus. Trebuie să se anunţe la 112, pentru că - pe lângă simptomatologia amintită şi care este nespecifică, din nefericire, pentru coronavirus, practic, asta ne şi încurcă uneori, pentru că vorbim de o simptomatologie care este comună tuturor virozelor respiratorii şi nu e aproape nimic particular pentru acest nou subtip de virus - ce este în momentul de faţă relevant este un context epidemiologic particular. Adică, fie istoricul de călătorie în ţările în care sunt confirmate cazuri (...), fie persoana provine dintr-un cerc de contact al unor cazuri suspecte sau confirmate", a explicat medicul, pentru AGERPRES.

Pe aceeași temă

Potrivit acestuia, persoanele care se confruntă cu o astfel de situaţie trebuie să se autodeclare, iar infecţia nu trebuie stigmatizată.

"Nu trebuie să o percepem ca pe o senzaţie de vinovăţie sau pe o vină: 'Am făcut o infecţie cu coronavirus, înseamnă că sunt vinovat pentru că nu m-am spălat corect pe mâini'. Nu, e o viroză respiratorie. Dacă avem o responsabilitate este aceea de a-i proteja pe ceilalţi. Cum facem asta? Anunţând la 112. Nu ne ducem direct într-o cameră de gardă plină cu persoane cu orice patologie. Şi prezentăm simptomatologia şi contextul, dacă noi considerăm că este unul particular. Trebuie să ne gândim foarte bine la treaba asta, pentru că au fost situaţii în care oamenii au neglijat că s-au întors dintr-o anumită ţară şi au considerat că nu este important. Trebuie să lăsăm specialiştii să decidă dacă este important sau nu acel istoric", a precizat el.

În ceea ce priveşte persoanele care prezintă simptome de viroză respiratorie dar care nu au călătorit în ţări cu cazuri confirmate şi nici nu au avut contact direct cu o persoană bolnavă, Valeriu Gheorghiţă a precizat că acestea trebuie să se adreseze medicului de familie.

"Dacă vorbim despre persoane care nu au niciun istoric de expunere, adică nu lucrează într-un mediu ultra-aglomerat - pot să dau exemplul unui pensionar care stă acasă, care nu a ieşit din arealul locuinţei şi nu are vizitatori - în cazul în care prezintă o simptomatologie respiratorie, nu ne gândim imediat la infecţie cu coronavirus. Însă dacă vorbim de o persoană care lucrează într-un mediu foarte aglomerat, care are o expunere foarte mare la persoane, atunci să ridice această întrebare medicului de familie", a spus Valeriu Gheorghiţă.

Medicul a menţionat că, în momentul de faţă, majoritatea cazurilor de coronavirus sunt forme uşoare, dar a anticipat că în contextul unei creşteri a numărului de cazuri România se va încadra în statistica de 10-15% forme moderat-severe.

Specialistul a subliniat importanţa igienei mâinilor şi a evitării călătoriilor în zonele afectate. De asemenea, a atras atenţia asupra evitării zonelor aglomerate, mai ales în contextul relaxării programului de lucru pentru foarte mulţi angajaţi şi al închiderii unităţilor de învăţământ.

"Când putem să lucrăm de acasă sau trebuie să stăm acasă, stăm acasă. Evităm să mergem în plimbările de rutină. Trebuie să ne schimbăm puţin comportamentul, trebuie să devenim conştienţi că un contact fizic cu o persoană sau cu suprafeţele din jurul nostru, mai ales în zonele publice - mijloace de transport în comun, hipermarketuri, restaurante, pub-uri - toate acestea sunt zone tranzitate zilnic de zeci şi sute de oameni", a evidenţiat el.

Aprovizionarea cu hrană, apă sau medicamente trebuie realizată pe cât posibil în afara orelor de vârf, de către un singur membru al familiei, a indicat medicul.

Valeriu Gheorghiţă a menţionat că în cazul persoanelor care au avut contact direct cu un bolnav de coronavirus se instituie autoizolarea, acestea fiind testate. În varianta în care analizele iniţiale confirmă prezenţa virusului, persoanele respective sunt internate. Dacă testele sunt negative, persoanele rămân în autoizolare, fiind retestate ulterior. În funcţie de rezultate, vor putea ieşi din izolare sau vor fi spitalizate. Autoizolarea la domiciliu pentru 14 zile se instituie şi în cazul persoanelor care au călătorit în ţări din zona galbenă.

"În cazul zonelor în care există transmitere comunitară extinsă, de exemplu Italia, vorbim de o zonă roşie. În momentul în care o persoană se întoarce din acea zonă, riscul să fi fost expusă la acest virus este foarte mare şi atunci persoana aceea trebuie carantinată instituţional, pentru a limita contactul cu alte persoane. (...) În situaţia respectivă nu se recomandă autoizolarea acasă, tocmai pentru a evita expunerea altor persoane. La persoanele dintr-un focar, în care unul dintre membrii familiei este confirmat, atunci persoanele din jurul lui sunt deja expuse teoretic şi nu mai are niciun rost să le scoatem şi să le ţinem în carantină instituţionalizată", a explicat el.

Whatsapp LinkedIn
coronavirus covid covid19 simptome medici
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Filmul SF The Pod Generation, cu Emilia Clarke și Chiwetel Ejiofor în rolurile principale, e disponibil acum în AntenaPLAY. Descoperă povestea fascinantă a comediei romantice.
Stirile zilei Apartamentele pe care le putem cumpăra şi cu 15% reducere. Cum a reuşit Cătălina să obţină locuinţa visurilor ei: "Plus foarte multe facilităţi"
Citește și
Ce trebuie să știi despre noua variantă de coronavirus „Pirola”, cu zeci de mutații. Poate infecta...
Ce este și cum se manifestă Eris, o nouă variantă de coronavirus. EG.5 circulă în SUA, China, dar şi...
Tot ce trebuie să știi despre noua subvariantă de COVID, denumită XBB.1.5. sau Kraken. Ce este și cum...
TOP 3 simptome ale bolii COVID-19 pe care să le urmărești cu atenție. Cum îți dai seama că te-ai...
Video recomandate
Video
Citește și
Drob de pui cu ouă de prepeliță. Rețetă pentru masa de Paște Catine.ro
Țara în care Burak Özçivit visează să joace. Declarația a fost primită cu uimire Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun... Ziare.com
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea... Spynews.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu... BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos HelloTaste.ro
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște 2024. Lista liberelor Antena3.ro
Ingrediente comune din alimentele cumpărate ar duce la diabet, susțin experții. Se găsesc inclusiv în pâine useit
Horoscopul zilei de 27 aprilie 2024. Gemenii traversează o perioadă plină de agitație. Află ce se întâmplă cu... Catine
Dosarul Mineriadei | Procurorii au mers acasă la Ion Iliescu Wall-Street
Familia Regală Britanică traversează o perioadă dificilă. Planurile pentru înmormântarea Regelui Charles III... Kudika
Zodiile născute pentru a înota în bani. Au un noroc fantastic, toţi cei din jur se miră de cât de bine le merge Playtech
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent Redactia.ro
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor Observator
La ce se folosește botoxul. Întrebuințările pe care le poate avea în medicină MediCOOL
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă HelloTaste
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal! ProSport
FBI-ul, în alertă! Temutul Nat Mincă „zguduie” Los Angeles-ul, iar vrăjitoarea Vanessa face „FARMECE” în... Gandul
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile... CanCan
Sângerările nazale la copii: cum să le gestionezi corect DeParinti
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui... ZUTV
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime UseIT
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Hello Taste
Ultimele știri
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Alexia și Dima au câștigat gala cu numărul 11. Cât de fericiți au fost când au aflat
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Emi și Cuza se transformă în Fiona și Shrek, într-o transformare totală cu costume de vis
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Eliza și Zarug, transformați în Ionuț Cercel, au cântat Made în Romania, virală pe TikTok
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Ilona și Ristei s-au transformat în George Michael. Cât de bine le-a ieșit show-ul
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Paula și Romică Țociu s-au transformat în Bruce Springsteen și au creat un moment unic
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Jo și Liviu Teodorescu se transformă în Shania Twain. Cum a arătat momentul live
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Alexia și Dima, transformare inegalabiă în Gene Kelly cu „Singing în the rain”. Cum a ieșit
Te cunosc de undeva! 27 aprilie 2024. Andreea Bălan și Alina Pușcaș au strălucit în ținute superbe pe scena emisiunii
Care e cea de-a doua mare pasiune a lui Puya, după muzică. Puțini știu acest lucru despre artist
Ce nume se sărbătoresc de Florii. Cui să îi spui „La mulți ani” astăzi, de onomastică
Mai multe