Mezzosoprana Viorica Cortez, distincție specială, la 85 de ani, de la președintele Franței. Primește titlul de Cavaler de Onoare
Mezzosoprana Viorica Cortez, unul dintre numele cele mai sonore ale solisticii internaţionale, primește distincția de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare al Republicii Franceze, înmânată chiar de președintele Franței, Emmanuel Macron.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 16 Iulie 2021, 13:38 | Actualizat: Vineri, 16 Iulie 2021, 15:30Mezzosoprana Viorica Cortez primește însemnele de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare al Republicii Franceze, în semn de apreciere, după ce miercuri, 14 iulie 2021, de Ziua Naţională a Franţei, a fost semnat decretul în acest sens, se arată într-un comunicat remis news.ro.
Viorica Cortez, stabilită din anul 1971 în Franța, a excelat în repertoriul francez și italian.
Mezzosoprana Viorica Cortez, cariera impresionantă. Una dintre cele mai complete artiste ale ultimilor 50 de ani
Mezzosoprana Viorica Cortez s-a născut în Bucium, județ Iași, pe 26 decembrie 1935. Aceasta are 85 de ani acum.
Poetul Nicolae Labiș, poem pentru Viorica Cortez
Tatăl acesteia cânta la pian şi la orgă. Bărbatul obişnuia, totodată, să găzduiască acasă serate muzicale și de literatură, în cadrul cărora se scriau şi foarte multe poezii, a relatat Radio România Cultural. Poetul Nicolae Labiş, dar şi muzicieni își dădeau întâlnire acolo și se spune că Nicolae Labiș a scris, special pentru Viorica Cortez, poemul "Contemplaţie".
Viorica Cortez şi-a început cariera muzicală la 17 ani, ca solistă a Corului "Gavriil Musicescu" din Iaşi. A urmat cursurile Şcolii de Muzică, apoi ale Conservatorului din localitate, iar apoi a ajuns să se pregătească la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti.
Viorica Cortez, premii obținute
Viorica Cortez a obținut un premiu important când era studentă. În anul 1964, aceasta a obţinut Marele Premiu la Concursul Internaţional de Canto din Toulouse, o recunoaştere a valorii prestaţiei artistice care urma să îi deschidă drumul spre marile scene internaționale. Viorica Cortez a avut astfel privilegiul de a nu mai trece prin perioada obişnuită a "rolurilor mici", semnând un contract, în Franţa, pentru partitura principală din opera "Samson şi Dalila", de Camille Saint-Saëns, a relatat Radio România Cultural.
Cariera sa a fost încununată cu numeroase alte premii, arată aceeași sursă, precum Marele Premiu special "Kathleen Ferrier" din ’Hertogenbosch – în Olanda, în anul 1965 şi Premiul I cu medalie de aur al Concursului Internaţional de Muzică "George Enescu" din Bucureşti, în anul 1967.
Angajată a Operei din Bucureşti, a părăsit România în 1970, din pricina autorităţilor comuniste, care ar fi încercat, probabil, să îi zădărnicească afirmarea internaţională, se arată în acest articol.
Viorica Cortez a avut una dintre cele mai bogate cariere internaţionale. Prezenţele, unele record, pe scenele de la Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Opera din Paris, Arena din Verona, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Lyric Opera din Chicago, pleiada de parteneri, dirijori şi regizori dintre cei mai valoroşi, amploarea repertoriului, longevitatea şi înzestrările artistice ieşite din comun definesc portretul uneia dintre cele mai complete artiste lirice ale ultimilor ani, a scris news.ro.
Viorica Cortez, viața personală
Viorica Cortez a fost căsătorită cu sculptorul român, Marcel Guguianu, cu care are o fiică, pe Cătălina Cortez, care locuiește în Paris. Mai târziu, ajunsă în Franța, Viorica Cortez a devenit soția compozitorului francez, Emmanuel Bondeville, secretar permanent al Academiei de Arte Frumoase, apoi, după moartea lui, a istoricului de origine română Adolf Armbruster.
În prezent, a scris news.ro, mezzosoprana Viorica Cortez locuiește în Paris. Îşi împarte timpul între masterclasses, jurii internaţionale şi lecţii de canto particulare, fără a neglija invitaţiile de prelungire a carierei în roluri de compoziţie. De asemenea, în perioada 2013 - 2015, mezzosoprana a fost invitata câtorva evenimente organizate de Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură: lansarea volumului "Cortez" de Marius Constantinescu (2013), gala aniversară "Viorica Cortez şi prietenii" (2014) şi Recitalul omagial "Enescu 60" (2015), a scris news.ro.