Antena

Ministerul Mediului anunţă că poate investi până la 10 milioane de lei în terenurile degradate din România, inclusiv în combaterea deşertificării

România are cel puţin 500.000 de hectare de terenuri degradate, iar Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat miercuri că poate investi până la 10 milioane de lei în terenurile degradate din România, inclusiv în combaterea deşertificării.

Publicat: Miercuri, 10 Iunie 2020, 14:48 | Actualizat: Miercuri, 10 Iunie 2020, 16:44
România are cel puţin 500.000 de hectare de terenuri degradate, iar Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat miercuri că poate investi până la 10 milioane de lei în terenurile degradate din România, inclusiv în combaterea deşertificării.

“Am spus de mai multe ori: România are cel puţin 500.000 de hectare de terenuri degradate. Dacă toate acestea ar fi împădurite, am realiza cea mai mare extindere de fond forestier din ultimii 30 de ani. Însă, aici, în zona Olteniei, efectul împăduririi celor 100.000 de hectare ar decide viaţa a altor sute de mii de hectare şi a zeci de mii de locuitori. Avem bani pentru asta: 10 milioane de lei doar anul acesta, prin Fondul de Ameliorare. Aştept o mobilizare a autorităţilor locale, dar şi o determinare a proprietarilor privaţi din zonă. Toată lumea trebuie sa înţeleagă că nu mai e timp sa amânăm nimic. Aşteptăm cât mai multe solicitări de finanţare pentru stabilizarea solurilor nisipoase din Oltenia”, a spus ministrul de resort, Costel Alexe.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a fost miercuri prezent în localitatea Mârşani din judetul Dolj, una dintre cele mai afectate zone de fenomentul deşertificării din Oltenia.

”Viaţa românilor din Oltenia a ajuns o loterie, dictată de schimbările climatice. În prezent, 100.000 de hectare din judeţul Dolj sunt afectate de fenomenul deşertificării”, a precizat oficialul.

Alături de echipa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ministrul a inspectat perimetrul de ameliorare de 1.200 de hectare de la Mârşani, unde a fost plantată de la zero o pădure de 6 milioane de arbori, cu o investiţie de aproape 24 de milioane de lei.

“Avem soluţii prin care să ţinem piept extinderii deşertului în Oltenia. Şi trebuie să le aplicăm cât mai repede mai ales că 60% din locuitorii Olteniei lucrează în agricultură, iar 1.000 de ha de solurile fertile sunt înghiţite anual de deşert. Pădurea Mârşani este cea mai mare lucrare de ameliorare a unui teren degradat care s-a făcut vreodată în România şi, prin care, a fost încetinită extinderea deşertului de aici. Aceasta a fost finanţată integral de Ministerul Mediului şi a fost implementată prin Garda Forestieră Ramnicu Vâlcea. Însă, proiectul trebuie multiplicat. Altfel, în mai puţin de 50 de ani, întreaga Oltenie riscă să fie acoperită de nisipuri”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Dincolo de proiectul de la Mârşani, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a investit 20 de milioane de lei şi la Daneţi, unde au fost împădurite de la zero 1.000 de hectare, şi alte 1,2 milioane de lei au fost investiţi la Ostroveni, unde au fost stabilizate 82 de hectare nisipoase.

De asemenea, în judeţul Olt au fost împădurite 610 hectare la: Urzica (280 hectare), Vădăstriţa (50 hectare), Ştefan cel Mare (200 hectare), Dobrun (80 hectare).

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
ministerul mediului anunta investitii 10 milioane lei terenuri degradate combaterea desertificarii
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Viaţa după potop, drama românilor sinistraţi în Valencia. "Nu mă gândeam în viaţa mea că în Spania se întâmplă aşa ceva, să nu primeşti ajutor imediat"
Videoclipul zilei
Citește și
Nouă afacere de succes în România. Cu cât se închiriază un metru pătrat pe apă și ce este acest...
Frații Tate sfidează din nou legile din România. Cum s-au filmat cu un urs pe Transfăgărășan....
(P) Ministerul Mediului investește resurse în gestionarea situațiilor de urgență
Taxa pe ambalaj. Suma pe care ministerul Mediului vrea ca românii sa o plătească în plus pentru recipiente
Video recomandate
Video
Citește și