Taxa pe ambalaj. Suma pe care ministerul Mediului vrea ca românii sa o plătească în plus pentru recipiente

Potrivit unui proiect al Ministeurlui Mediului, anul viitor va intra în vigoare o taxă pe ambalajele de plastic, sticlă și aluminiu.

Românii vor plăti o taxă de 50 de bani pentru fiecare recipient de plastic, aluminiu, sau sticlă

Shutterstock

În câteva săptămâni se va realiza proiectul Hotărârii de Guvern, care anunță aplicarea unei taxe pentru ambalajele din plastic sticlă și aluminiu, potrivit ministrului Mediului Tánczos Barna. Acest proiect are ca scop încurajarea reciclării. Consumatorii vor plăti o taxă de 50 de bani pentru fiecare recipient, sumă pe care o vor primi înapoi dacă aduc ambalajele înapoi la magazine, pentru a fi reciclate.

Ce ambalaje sunt vizate de taxa dorită de Ministerul Mediului

De la taxă vor fi scutite ambalajele care depășesc 3 litri și cele care conțin produse lactate. Așadar, cine va cumpăra produse ambulate în aluminiu, plastic, sau sticlă, de până în trei litri, vor plăti și taxa. De exemplu, pentru 4 sticle de plastic, consumatorii vor lăsa la casă 3 lei în plus.

Citește și: Actrița Helena Bonham Carter a fost recent surprinsă de paparazzi la un centru de reciclare

Ce trebuie să facă românii pentru a primi înapoi taxa pe ambalaje

„Este un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost în consultare publică, luni am avut trei sau patru ore de discuţii cu principalii factori care sunt implicaţi şi vor fi implicaţi în procedura de colectare şi de garantare, de funcţionare a sistemului, care este unul destul de complex. Am văzut o voinţă de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere şi alte băuturi şi din partea producătorilor de sucuri. O să am o întâlnire cu mari retaileri, pentru că sistemul va funcţiona doar în cazul în care toată lumea vine şi susţine sistemul. Producătorul trebuie să plătească garanţia către cel care administrează sistemul, retailerul trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiţii pentru a asigura colectarea. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea şi în sate. (...) În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea Hotărârea de Guvern gândită. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator”, a afirmat ministrul Mediului, luni seară, la Antena 3.

Citește și: Bruce Willis, surprins fără mască de protecție în timp ce își făcea cumpărăturile. Care a fost explicația actorului

Consumatorii vor putea aduce recipientele pentru reciclare la orice magazin, unde vor primi înapoi garanția, sau vouchere.

„A trecut de consultarea publică, în momentul de faţă încorporăm observaţiile în proiectul de HG, până în primăvară va fi lansat proiectul astfel încât să se facă investiţiile până în 2022, investiţiile în aceste automate, în logistica care colectează apoi din fiecare cătun, din fiecare sat, din fiecare comună ambalajele returnate şi ajung practic la reciclat. Timpul e scurt, avem presiune uriașă că trebuie să lansăm în 2022 - 1 aprilie e targetul. Vor fi mii de puncte de colectare, trebuie pregătite, autorizate. Să vedem dacă pot fi realizate. Unele reprezintă pericol de incendiu”, a explicat ministrul.

Parteneri
Mena Suvari, actrița din American Pie, dezvăluiri emoționante despre cea mai grea perioadă din viața sa. Ce s-a întâmplat când avea 12 ani
Mena Suvari, actrița din American Pie, a dezvăluit motivul real din spatele dependenței ei de substanțe ilegale. Actrița a trecut printr-o experiență traumatizantă la doar 12 ani și acum a vorbit despre ce impact a avut acea perioadă dificilă asupra sa.
Catine.ro
Ultimele știri