Ministrul Muncii a vorbit despre șomajul tehnic. Cine sunt cei afectați
Ministrul Muncii a dat asigurări că firmele și companiile românești care au avut relații comerciale cu Rusia și care au fost afectata de sancțiunile internaționale ar putea beneficia de șomaj tehnic.
Publicat: Duminica, 13 Martie 2022, 13:25 | Actualizat: Duminica, 13 Martie 2022, 13:26Marius Budăi a mai spus că în acest moment se lucrează la un proiect de act normativ care va susține aceste companii. Data de finalizare a proiectului este săptămâna viitoare.
"Cei care, de exemplu, lucrează şi au contracte pe orizontală şi vor fi nevoiţi ca pentru anumită perioadă să îşi închidă producţia, ar putea primi şomaj tehnic. Trebuie să luăm măsuri pentru oamenii aceia, să îi încurajăm pe investitori să nu facă concedieri, doar să intrăm într-un şomaj tehnic, cum a fost cu pandemia, dar nu în aceleaşi condiţii. Mi-aş dori să fie plata direct către angajaţi", a afirmat Budăi pentru Agerpres.
Cu toate acestea, se pare că nu sunt încă informații reale și exacte despre numărul firmelor afectate. Cu toate acestea, el a mai precizat că problemele care vor apărea pe lanțul de aprovizionare trebuie preîntâmpinate.
"Când vom ajunge în situaţia aceea, eu trebuie să am actul normativ în vigoare", a adăugat Budăi.
Câți bani primesc de la Stat românii care găzduiesc refugiați
Guvernul a aprobat ajutorul pe care îl vor primi românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Banii sunt meniți să acopere o parte din hrana necesară pentru refugiații veniți pe teritoriul României.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că pentru fiecare refugiat Statul român va oferi 20 de lei pe zi. Dan Cărbunaru a explicat că acest ajutor este calculat pentru proximativ 15.000 de cetăţeni care au venit în România din Ucraina, pentru a fugi din calea războiului: „În acest sens, bugetul MAI a fost suplimentat, pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu suma de 18 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, bani prevăzuţi în bugetul de stat din acest an”, a precizat Dan Cărbunaru, potrivit Digi24.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menționat că persoanele fizice care găzduiesc refugiați beneficiază de o parte de decontare a cheltuielilor cu hrana.
„Guvernul a aprobat hotărârea de stabilire a mecanismului de decontare din bugetul Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă Bucureşti-Ilfov, a cheltuielilor cu hrană cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne.