Numărul cazurilor noi de infecţii cu coronavirus a scăzut 10,5% în săptămâna 13 - 19 aprilie
Numărul cazurilor noi de infectare cu noul COVID-19 a scăzut în săptămâna 13-19 aprilie, față de săptămâna anterioară, cu puțin peste 10,5% faţă de cea precedentă, se arată într-o informare a Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 21 Aprilie 2020, 14:42 | Actualizat: Marti, 21 Aprilie 2020, 14:43Majoritatea cazurilor și deceselor se concentrează în Suceava, București, Hunedoara, Arad și Mureș, potrivit raportului Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Potrivit datelor INSP pentru săptămâna trecută, 42% din totalul cazurilor active se înregistrează în orașele menționate,
În ceea ce priveşte numărul deceselor din cauza noului coronavirus, 52,5% din total au fost înregistrate tot în Suceava, Hunedoara, Arad, Bucureşti şi Mureş, potrivit Agerpres.
În raportul INSP se mai arată că 1 din 7 cazuri a fost înregistrat la personalul medical. Totodată, 71,6% dintre decese au fost la persoane peste 60 ani şi 64,3% - la bărbaţi.
Reprezentanţii INSP precizează că 84,5% dintre persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate.
Vă reaminitm că bilanțul deceselor înregistrate în România din cauza noului coronavirus a crescut, marți, la 482. Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 a trecut de 9.000.
Care sunt simptomele generale ale coronavirsului
- Febra peste 38 de grade (peste 90% din cazuri)
- Tuse uscata (in jur de 60%)
- Senzatie de oboseala
Pana la 98% dintre cei pozitivi prezinta febra, dar existaă și cazuri când simptomatologia nu este marcata de febră, ci de tuse, dificultăți în respirație, rinoree, odinofagie (durere în gât) la debut.
La acestea se pot adăuga dureri musculare, oboseala, dureri de cap, dureri in gat si mult mai rar greata, varsaturi, diaree.
Ulterior se poate complica cu insuficienta respiratorie.
Din analiza cazurilor, reiese că boala debuteaza destul de brusc, cu febră sau dureri în gat, fiind simptome însoțite, ulterior și de starea de sfârșeala ori dureri musculare.
Într-un mare procent, infecția cu COVID-19 se poate manifesta ca o banală viroză respiratorie prin care majoritatea a mai trecut. Practic, în jur de 80% dintre cei care au contractat virusul se recupereza fără sa aibă nevoie de tratament special.
Organizatia Mondiala a Sănătății apreciează că în jur de 1 din 6 persoane care sufera de infectia COVID-19 poate dezvolta complicații ale bolii, ce încep cu dificultăți de respirație.
Ce este SARS-CoV-2 si ce este COVID-19
Abrevierea SARS-CoV-2 se traduce prin coronavirusul sindromului respirator acut sever 2, în timp ce COVID-19 este boala cauzată de acest virus.
Denumirea „coronavirus” este derivata din cuvantul latin „corona” pentru coroana sau halo și se referă la aspectul caracteristic al virusului, care seamănă cu coroană.
Virusul a aparut inițial în orașul Wuhan, din provincia Hubei, în China și s-a raspândit rapid la nivel global.