O nouă specie de pasăre în fauna din România 2018. Descoperire cercetători SOR
O nouă specie de pasăre în fauna din România 2018. Descoperire cercetători SOR. România are o nouă specie de pasăre sălbatică în fauna, pitulicea de munte orientală (Phylloscopus orientalis). Descoperirea a fost făcută de un grup de ornitologi de la Societatea Ornitologică Română SOR
Publicat: Marti, 11 Septembrie 2018, 12:46 | Actualizat: Marti, 11 Septembrie 2018, 16:11De curând, specialiștii au descoperit o nouă specie de pitulice în fauna din Română și anume pitulicea de munte orientală (Phylloscopus orientalis). Un grup de ornitologi de la Societate Ornitologică Română, Centrala Ornitologică Română și Facultatea de Biologie a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Agigea.
În cadrul Stațiunii Biologice Marine “Prof. Dr. Ioan Borcea”, Agigea a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași s-a făcut această descoperire. Noua specie a fost identificată de dr. Emanuel Baltag. Pitulicea de munte orientală este o pasăre de talie mică. Lungimea corpului său atinge 11-12 centimetri, iar greutatea ei nu depășește 11 grame.
Primele semnalări în legătură cu această specie au fost făcute de ornitologul Robert Ritter von Dobrowsky în cartea “Păsările României”. Deși pasărea a fost semnalată din 1898, nici un cercetător nu a avut dovezi cum că această pasăre trăiește la noi în țară. Pitulicea iernează în Africa și pe perioada sezonului cald își face cuibul în Balcani.
Cu toate acestea, niciun cercetător nu poate demonstra că pasărea nou descoperită se cuibărește și la noi în țară. Specialiștii spun că pasărea a fost capturată și inelată în migrație. Cea mai veche metodă de studiere a păsărilor este reprezentată de inelările ornitologice. Din 2013 până anul acesta, metoda inelării ornitologice a ajutat la semnalarea de 18 noi specii de păsări în România.
Sursă foto: sor.ro