Nu o să-ți vină să crezi! Tratament VIP și salariu impresionant pentru opt românce care lucrează la o fermă viticolă în Italia. Ca în Germania? Nici gând!
Cei de afară ne vor muncitorii cu orice preţ! Chiar dacă preţul este unul destul de piperat. Opt românce, angajate sezoniere la o fermă viticolă din nordul Italiei, au avut parte de tratament VIP. Au fost luate cu un avion privat din Cluj şi duse în Peninsulă, după ce autorităţile maghiare le-au refuzat tranzitul.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 21 Mai 2020, 22:59 | Actualizat: Joi, 21 Mai 2020, 23:02- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Este un moment de respiro la domeniul viticol de 50 de hectare din nordul Italiei. Maria, o româncă plecată la muncă, şi angajatorul ei italian au acceptat să vorbească în exclusivitate cu noi.
Lucrul la vie a început deja. Alături de alte 7 românce, Maria are în grijă unul dintre cele mai renumite domenii viticole din Italia. Din cauza restricţiilor de circulaţie, ea şi colegele ei au ajuns în nordul Italiei cu un avion privat.
"Munca trebuia făcută pentru că natura nu stă să ne aştepte. Plus că eram şi nerăbdători să le avem alături. Acest grup vine deja la noi de foarte mulţi ani şi ştie să facă această muncă la perfecţie!", spune Martin Foradori, anjagatorul italian.
An de an, femeile lucrează aici câte patru luni. Anul acesta, criza a fost cât pe ce să strice "tradiţia". Coridoarele verzi, deschise de Comisia Europeană pentru muncitorii sezonieri, s-au blocat în Ungaria.
În drum spre Italia, femeile au fost întoarse de la graniţă. Decizia angajatorului a venit după două săptămâni de negocieri şi sute de telefoane. Dar fără vreo ezitare. Şi fără să se uite la bani, a decis să închirieze un charter privat.
"Noi nu. Nici cu privat, nici cu avion de linie. Niciodată! Noi suntem aici de mai mult de 10 ani. Lucrăm aici. De la sfârşitul lui aprilie până undeva la sfârşitul lui iunie. Şi toamna ne întoarcem la recoltare. Munca noastră aici este foarte apreciată!", spune Maria.
Vinul produs aici este recunoscut la nivel internaţional. Dar calitatea nu este uşor de obţinut. Standardele sunt înalte, iar româncele sunt singurele care le pot atinge.
Plata este pe măsură. Fiecare câştigă între 1.200 şi 1.500 de euro lunar. Dublul salariului mediu net pe economie în România. Două dintre angajatele exemplare vin din Buneşti, Maramureş, sat în care seriozitatea angajatorului este renumită.
Mărioara Berinde, cumnata uneia dintre angajate: "Am fost acum 4 ani. A fost foarte bine. Patronii ne-au respectat pentru că am muncit bine. Am avut cazare, totul a fost în bună regulă."
Silviu Berinde, soțul uneia dintre angajate: "Au stat în carantină acolo 14 zile sub observaţie. De fiecare dată se comportă minunat patronul cu ele. Efectiv are respect pentru ele!"
Producătorul italian a refuzat să spună cât a plătit pentru transportul cu avionul. Suma va fi inclusă în bilanţul anului, la capitolul investiţii.
Martin Foradori, angajator italian: "Am un motto. Dacă mie îmi e bine, la fel trebuie să le fie şi colaboratorilor mei. Acesta este standardul meu minim! Dacă mie îmi e bine, trebuie să le fie şi lor."