Antena

(P) 3 motive să iei un credit ipotecar până la finalul anului

În momentul în care decidem să facem o achiziție imobiliară atunci începem să ne educăm mai mult în ceea ce privește contextul financiar-bancar, credite, ofertele băncilor, fluctuații, riscuri și beneficii. Este indicat să analizam și să urmărim piața, dar în contextul în care majoritatea oamenilor simt că ar fi bine să aștepte, care sunt totuși cele 3 motive să iei un credit ipotecar până la finalul anului?

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 21 Septembrie 2022, 12:30 | Actualizat: Miercuri, 21 Septembrie 2022, 12:34
În momentul în care decidem să facem o achiziție imobiliară atunci începem să ne educăm mai mult în ceea ce privește contextul financiar-bancar, credite, ofertele băncilor, fluctuații, riscuri și beneficii. Este indicat să analizam și să urmărim piața, dar în contextul în care majoritatea oamenilor simt că ar fi bine să aștepte, care sunt totuși cele 3 motive să iei un credit ipotecar până la finalul anului?

Iată ce ne informează specialiștii de la 123credit:

Dobânda medie este sub 50% din rata inflației

Încă de la începutul anului trendul de creștere a dobânzilor a fost influențat de creșterea accelerată a inflației, care în prezent se situează la un nivel mediu de 15%. Practic, cu fiecare leu pe care îl ai, cumperi cu 15% mai puține bunuri și servicii.

Și pentru că și banii de la bănci sunt afectați de inflație, la o dobândă medie la creditele ipotecare de aproximativ 6.5%, pe termen scurt plătim practic o dobândă medie real negativă mai mare de -8.5%, o investiție imobiliară valorizând mult mai bine economiile personale, decât păstrarea banilor la „saltea” sau în depozite bancare.

Știm de la clienții cumpărători din acest moment că îngrijorarea cea mai mare este riscul de neplată. Nimeni nu își dorește să ajungă în situația în care nu poate susține costul ratei lunare, nici tu ca și titular al creditului și nici banca.

De aceea un lucru pe care specialiștii în credite îl subliniază frecvent este că rata lunară a unui credit ipotecar să nu reprezinte mai mult decât 30% din veniturile tale, ale cumpărătorului. Astfel, vei putea acoperi creșterea costurilor cu utilitățile, eventuale fluctuații ale costurilor creditului, inflația și orice situații pe care nu le poți anticipa pe moment.

Așadar, având în vedere panta ascendentă pe care ne aflăm în ceea ce privește componența variabilă a dobânzii (IRCC, ROBOR) și creșterea cheltuielilor de trai, opțiunea de achiziții imobiliare prin credit ipotecar este recomandată persoanelor care au un job stabil și un salariu peste medie. Stabilitatea jobului, existența unui salariu net peste 3.500 - 4,000 de lei și o rata lunară de aproximativ 1.100 – 1.200 de lei înseamnă că poți accesa un credit ipotecar indiferent de perioada sau context.

Pe homeZZ.ro ai căutarea cu cel mai bun rezultat: acasă. Alege din zeci de mii de proprietăți.

Eviți creșterea dobânzii fixe

O modalitate prin care îți poți asigura un confort și o predictibilitate asupra cheltuielilor cu creditul este optarea pentru un credit cu dobândă fixă. Deși rata dobânzii fixe este considerabil mai mare comparat cu cea a dobânzii variabile (4.65% versus 8.77%), în contextul majorărilor accelerate ale IRCC-ului, creditul cu dobândă fixă reprezintă pentru tot mai mulți clienți o variantă mai confortabilă.

În acest moment, conform ofertelor prezente și pe platforma 123credit.ro, rata dobânzii variabile la creditele de achiziție imobiliară variază între 4.65% pentru creditele Noua Casă și 6.08% pentru creditele ipotecare comparativ cu 6.43% și 8.77% pentru creditele cu dobândă fixă.

Diferența de aproape 3 procente este într-adevăr mare la prima vedere, însă dacă ne raportăm la predictibilitatea pe care un credit cu dobândă fixă o oferă, atunci atâta timp cât rata lunară nu depășește 30% din veniturile tale și nu are o componență variabilă, atunci scădem considerabil riscurile și sporim confortul tău psihic.

Recomandari A1

Dar de ce să cumpărăm acum și nu anul viitor?

Răspunsul este simplu: și rata dobânzii la creditele cu dobândă fixă este în creștere. Comparativ cu începutul anului 2022 când rata dobânzii fixe a fost între 5% și 5.5%, observăm o creștere medie de până la 2 puncte procentuale, până la valori medii de 7% - 7.5%.

Așadar, știind că și rata dobânzii fixe va ajunge în 2023 la valori mai mari, poți considera că este oportun să îți faci planuri de achiziție a unei locuințe acum ca să profiți de o rată a dobânzii fixe mai scăzute.

Costul cu chiria depășește costul cu rata

Înlocuirea costului chiriei cu plata ratei la un credit ipotecar începe să aibă din ce în ce mai mult sens în contextul creșterii chiriilor în principalele orașe din România. Dacă pui în balanță și nivelul de confort pe care îl ai la casa ta versus chirie, atunci achiziția locuinței devine deja o opțiune din ce în ce mai evidentă.

Fiecare are propriile motivații pentru a se muta în propria locuință. Motivațiile principale pe care le întâlnim în interacțiunea noastră de brokeri de credite sunt: întemeierea unei familii, schimbarea statutului de chiriaș și creșterea spațiului locativ și a confortului.

Datorită faptului că în ultimii 2 ani creditele ipotecare și ofertele dezvoltatorilor imobiliari au fost accesibile, chiar și persoanele cu venit mic spre mediu au avut posibilitatea de a achiziționa o locuință.

În schimb acum, în contextul creșterii costurilor de accesare a unui credit, doar pentru cei care au salarii peste medie, acces la banii necesari pentru plata unui avans și stabilitate în muncă are sens accesarea unui credit pentru achiziția unei locuințe.

Dobânzile sunt ciclice, ele cresc și scad frecvent pe perioada unui credit, dar acesta nu este niciodată un motiv de panică. Dacă dorești să schimbi ceva major în stilul tău de viață și să te muți la casa ta, nu lăsa variația dobânzilor să te oprească.

Poți afla în câteva secunde care este suma pe care o poți împrumuta raportat la veniturile și datoriile tale ca să cunoști bugetul în care să te încadrezi cu casa mult visată. Când faci o investiție majoră e bine să discuți și cu un profesionist așa că nu ezita să intri în legătură cu specialiștii 123credit.ro pentru a discuta despre planurile tale de investiții.

Whatsapp LinkedIn
credit ipotecar rate
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Citește și
Românii își pot lua locuințe prin programul „Noua casă” 2020! Condițiile pentru credit s-au schimbat
Ce este un credit ipotecar, cât durează aprobarea și alte întrebări
Creditul ipotecar îi ia fața programului Prima Casă. Tot mai mulți tineri renunță la beneficiile de...
Lovitură cruntă pentru românii cu credite! Ce au anunțat specialiștii
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care pun accent mai mare pe pasiune decât pe succes pe 2 Mai 2024 Catine.ro
Demet Evgar a reușit să ridice așteptările pentru serialul Bahar. Actrița surprinde cu rolul său inedit Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
Surprinzător, o băutură e benefică pentru inimă și creier: Conține o substanță miraculoasă pentru corpul uman Ziare.com
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor HelloTaste.ro
Cum să îți asiguri venituri la bătrânețe fără să te bazezi pe pensie: ”Cu asta ar trebui să începem!” Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Diana Șoșoacă intră în cursa pentru Primăria Capitalei Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
Totul despre petrecerile din casa lui Ion Dolănescu de 1 Mai! Ce făcea regretatul artist în fiecare an, nu lipsea... Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
1 mai, Ziua Internaţională a Muncii. Ce semnificație are: totul a început în SUA, în 1886 Observator
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
Metalul care ar putea SALVA Europa va fi din nou exploatat în România! Investiție de un miliard de dolari! Gandul
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se află... CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Prognoza meteo 2 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Un concurent a fost salvat de la eliminare de Ștefan Popescu. Pe cine risca să piardă Orlando Zaharia
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Situație fără precedent în sezonul 13. Ce s-a întâmplat cu Orlando Zaharia: „Nu se simte bine!”
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Lăcrămioara Pintilie, accidentare dureroasă în timpul duelului. Irina Fodor a intervenit imediat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ce verdict uluitor a adus banda în battle șase. Două concurente și-au adresat replici acide
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Ștefan Popescu a sunat alarma pentru amuletă și toți chefii au făcut ochii mari. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 1 mai 2024. Orlando Zaharia, înfuriat de gestul făcut de Alexandru Săbădeanu. Ce a anunțat Irina Fodor
Prognoza meteo 5 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Mireasa, sezon 7. Dani, primele declarații după ce Daiana a anunțat că e însărcinată. Ce spune viitorul tătic
Mai multe