Antena

(P) 3 motive să iei un credit ipotecar până la finalul anului

În momentul în care decidem să facem o achiziție imobiliară atunci începem să ne educăm mai mult în ceea ce privește contextul financiar-bancar, credite, ofertele băncilor, fluctuații, riscuri și beneficii. Este indicat să analizam și să urmărim piața, dar în contextul în care majoritatea oamenilor simt că ar fi bine să aștepte, care sunt totuși cele 3 motive să iei un credit ipotecar până la finalul anului?

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 21 Septembrie 2022, 12:30 | Actualizat: Miercuri, 21 Septembrie 2022, 12:34
În momentul în care decidem să facem o achiziție imobiliară atunci începem să ne educăm mai mult în ceea ce privește contextul financiar-bancar, credite, ofertele băncilor, fluctuații, riscuri și beneficii. Este indicat să analizam și să urmărim piața, dar în contextul în care majoritatea oamenilor simt că ar fi bine să aștepte, care sunt totuși cele 3 motive să iei un credit ipotecar până la finalul anului?

Iată ce ne informează specialiștii de la 123credit:

Dobânda medie este sub 50% din rata inflației

Încă de la începutul anului trendul de creștere a dobânzilor a fost influențat de creșterea accelerată a inflației, care în prezent se situează la un nivel mediu de 15%. Practic, cu fiecare leu pe care îl ai, cumperi cu 15% mai puține bunuri și servicii.

Și pentru că și banii de la bănci sunt afectați de inflație, la o dobândă medie la creditele ipotecare de aproximativ 6.5%, pe termen scurt plătim practic o dobândă medie real negativă mai mare de -8.5%, o investiție imobiliară valorizând mult mai bine economiile personale, decât păstrarea banilor la „saltea” sau în depozite bancare.

Știm de la clienții cumpărători din acest moment că îngrijorarea cea mai mare este riscul de neplată. Nimeni nu își dorește să ajungă în situația în care nu poate susține costul ratei lunare, nici tu ca și titular al creditului și nici banca.

De aceea un lucru pe care specialiștii în credite îl subliniază frecvent este că rata lunară a unui credit ipotecar să nu reprezinte mai mult decât 30% din veniturile tale, ale cumpărătorului. Astfel, vei putea acoperi creșterea costurilor cu utilitățile, eventuale fluctuații ale costurilor creditului, inflația și orice situații pe care nu le poți anticipa pe moment.

Așadar, având în vedere panta ascendentă pe care ne aflăm în ceea ce privește componența variabilă a dobânzii (IRCC, ROBOR) și creșterea cheltuielilor de trai, opțiunea de achiziții imobiliare prin credit ipotecar este recomandată persoanelor care au un job stabil și un salariu peste medie. Stabilitatea jobului, existența unui salariu net peste 3.500 - 4,000 de lei și o rata lunară de aproximativ 1.100 – 1.200 de lei înseamnă că poți accesa un credit ipotecar indiferent de perioada sau context.

Pe homeZZ.ro ai căutarea cu cel mai bun rezultat: acasă. Alege din zeci de mii de proprietăți.

Eviți creșterea dobânzii fixe

O modalitate prin care îți poți asigura un confort și o predictibilitate asupra cheltuielilor cu creditul este optarea pentru un credit cu dobândă fixă. Deși rata dobânzii fixe este considerabil mai mare comparat cu cea a dobânzii variabile (4.65% versus 8.77%), în contextul majorărilor accelerate ale IRCC-ului, creditul cu dobândă fixă reprezintă pentru tot mai mulți clienți o variantă mai confortabilă.

În acest moment, conform ofertelor prezente și pe platforma 123credit.ro, rata dobânzii variabile la creditele de achiziție imobiliară variază între 4.65% pentru creditele Noua Casă și 6.08% pentru creditele ipotecare comparativ cu 6.43% și 8.77% pentru creditele cu dobândă fixă.

Diferența de aproape 3 procente este într-adevăr mare la prima vedere, însă dacă ne raportăm la predictibilitatea pe care un credit cu dobândă fixă o oferă, atunci atâta timp cât rata lunară nu depășește 30% din veniturile tale și nu are o componență variabilă, atunci scădem considerabil riscurile și sporim confortul tău psihic.

Recomandari A1

Dar de ce să cumpărăm acum și nu anul viitor?

Răspunsul este simplu: și rata dobânzii la creditele cu dobândă fixă este în creștere. Comparativ cu începutul anului 2022 când rata dobânzii fixe a fost între 5% și 5.5%, observăm o creștere medie de până la 2 puncte procentuale, până la valori medii de 7% - 7.5%.

Așadar, știind că și rata dobânzii fixe va ajunge în 2023 la valori mai mari, poți considera că este oportun să îți faci planuri de achiziție a unei locuințe acum ca să profiți de o rată a dobânzii fixe mai scăzute.

Costul cu chiria depășește costul cu rata

Înlocuirea costului chiriei cu plata ratei la un credit ipotecar începe să aibă din ce în ce mai mult sens în contextul creșterii chiriilor în principalele orașe din România. Dacă pui în balanță și nivelul de confort pe care îl ai la casa ta versus chirie, atunci achiziția locuinței devine deja o opțiune din ce în ce mai evidentă.

Fiecare are propriile motivații pentru a se muta în propria locuință. Motivațiile principale pe care le întâlnim în interacțiunea noastră de brokeri de credite sunt: întemeierea unei familii, schimbarea statutului de chiriaș și creșterea spațiului locativ și a confortului.

Datorită faptului că în ultimii 2 ani creditele ipotecare și ofertele dezvoltatorilor imobiliari au fost accesibile, chiar și persoanele cu venit mic spre mediu au avut posibilitatea de a achiziționa o locuință.

În schimb acum, în contextul creșterii costurilor de accesare a unui credit, doar pentru cei care au salarii peste medie, acces la banii necesari pentru plata unui avans și stabilitate în muncă are sens accesarea unui credit pentru achiziția unei locuințe.

Dobânzile sunt ciclice, ele cresc și scad frecvent pe perioada unui credit, dar acesta nu este niciodată un motiv de panică. Dacă dorești să schimbi ceva major în stilul tău de viață și să te muți la casa ta, nu lăsa variația dobânzilor să te oprească.

Poți afla în câteva secunde care este suma pe care o poți împrumuta raportat la veniturile și datoriile tale ca să cunoști bugetul în care să te încadrezi cu casa mult visată. Când faci o investiție majoră e bine să discuți și cu un profesionist așa că nu ezita să intri în legătură cu specialiștii 123credit.ro pentru a discuta despre planurile tale de investiții.

Whatsapp LinkedIn
credit ipotecar rate
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Primele episoade din noul serial românesc Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN sunt în AntenaPLAY. Descoperă o poveste unică de viață, despre o tânără care îşi caută drumul într-o lume plină de secrete.
Stirile zilei Ce a păţit o româncă stabilită în Irlanda în timp ce livra un colet. "Mi-a picat cerul în cap. Am crezut că e ca în filme"
Videoclipul zilei
Citește și
Super Neatza, 6 noiembrie 2024. Ce monedă alegem pentru un credit ipotecar
Românii își pot lua locuințe prin programul „Noua casă” 2020! Condițiile pentru credit s-au schimbat
Ce este un credit ipotecar, cât durează aprobarea și alte întrebări
Creditul ipotecar îi ia fața programului Prima Casă. Tot mai mulți tineri renunță la beneficiile de...
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care fac schimbări în carieră în 2025. Află dacă te numeri printre ele Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Posibilă explicație pentru absența lui Călin Georgescu de la protestul organizat chiar de el: „Orice, numai... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Beef Wellington. Rețeta clasică de care ai nevoie pentru o masă sofisticată HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au unii oameni păr cârlionțat. Experții au aflat în sfârșit răspunsul useit
Horoscopul zilei de 13 ianuarie 2025. Taurii au parte de un val de energie pozitivă. Află ce se întâmplă cu... Catine
2025, anul de aur pentru două zodii norocoase Jurnalul
Ce se întâmplă dacă bei oțet de mere seara: beneficii și riscuri Kudika
Ce apă se pune în fierul de călcat, de fapt. Astfel, hainele nu se vor șifona atunci când le vei netezi Playtech
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia Redactia.ro
Conflict fără sfârşit între două clanuri din Galaţi. Ultimul scandal a izbucnit la priveghiul unei rude:... Observator
Ce înseamnă dacă te trezești obosit dimineața, deși dormi suficient MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Casa lui Mel Gibson din Malibu, MISTUITĂ de flăcări! „Când am ajuns acasă, desigur... Nu mai era nimic!” Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui DeParinti
Megan Thee Stallion a obținut un ordin de restricție împotriva lui Tory Lanez. Vedeta a susținut că rapperul ar... ZUTV
De ce nu mâncăm ouă de curcă. Motivul pentru care nu se găsesc în magazine UseIT
Rețetă de empanadas. Cum să faci la tine acasă gustările celebre ale spaniolilor Hello Taste