Antena

(P) Orașul de 15 Minute: O viziune urbană revoluționară, pe care o poti întalni și în România

Orasul de 15 Minute, cunoscut si sub denumirea de "Orasul sfertului de ora," este un concept urbanistic inovator care promite sa transforme modul in care traim si experimentam orasul.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 15 Septembrie 2023, 13:42 | Actualizat: Luni, 18 Septembrie 2023, 13:44
Galerie de imagini
Orasul de 15 Minute: O viziune urbană revoluționară, pe care o poti întalni și în România

Aceasta idee atragatoare a castigat tot mai multa atentie in ultimii ani si a fost adoptata de mai multe orase din intreaga lume, precum Milano, Edinburgh, Montreal sau Roma. Chiar si in Romania prinde contur din ce in ce mai mult, prin proiecte rezidentiale precum Metalurgiei Park Residence, in care toate facilitatile sunt la maxim 15 minute distanta.

Orasul de 15 Minute: Ce inseamna, de fapt?

Conceptul de Oras de 15 Minute este pe cat de simplu, pe atat de complex. El presupune crearea unui mediu urban in care tot ceea ce ai nevoie pentru a trai si a te bucura de viata de zi cu zi este la doar 15 minute distanta de mers pe jos sau cu bicicleta de locuinta ta. Acest lucru inseamna ca locuitorii orasului au acces rapid la locurile de munca, scoli, parcuri, magazine, restaurante si alte facilitati esentiale, fara a fi nevoiti sa petreaca ore intregi in trafic sau sa dependa de masina personala.

Avantajele orasului de 15 minute

Reducerea traficului si poluarii. Una dintre cele mai mari probleme ale oraselor moderne este traficul intens si poluarea rezultata din acesta. Daca ai un apartament in Bucuresti, aproape de bulevardele principale, stii ca traficul poate sa devina extrem de deranjant. Orasul de 15 Minute reduce semnificativ nevoia de a calatori pe distante lungi, ceea ce duce la mai putine masini pe strazi si, implicit, la o reducere a poluarii atmosferice si poluarii fonice.

Promovarea miscarii fizice. Avantajul principal al acestui concept este ca incurajeaza oamenii sa se deplaseze pe jos sau cu bicicleta. Acest lucru nu numai ca este benefic pentru sanatatea individului, dar contribuie si la crearea unui stil de viata mai activ si la reducerea problemelor legate de sedentarism.

Comunitati mai puternice. Orasul de 15 Minute promoveaza interactiunea sociala si crearea de comunitati puternice. Cu oamenii petrecand mai mult timp in zona lor de rezidenta, exista o sansa mai mare sa se cunoasca si sa colaboreze, ceea ce poate duce la o viata de comunitate mai bogata si la dezvoltarea legaturilor interumane.

Dezavantajele orasului de 15 Minute

Costuri mari pentru locuinte. In unele orase, implementarea conceptului de Oras de 15 Minute poate duce la cresterea cererii pentru locuinte in zonele cu acces usor la facilitatile urbane. Aceasta poate duce la cresterea preturilor la locuinte si la scumpirea vietii pentru cei care nu pot sa-si permita sa locuiasca in aceste zone. Momentan, in Romania acest dezavantaj nu se aplica. Pretul unui apartament cu 2 camere in Berceni (in cartierul cel mai apropiat de ideea de oras de 15 minute) este considerabil mai mic decat pretul unui apartament in centrul orasului.

Schimbari urbane majore. Transformarea unui oras intr-un Oras de 15 Minute necesita schimbari semnificative ale infrastructurii, inclusiv extinderea retelelor de transport public, crearea de piste pentru biciclete si trotuare sigure. Aceste schimbari pot fi costisitoare si pot necesita timp pentru a fi implementate. De asemenea, schimbarile sunt intotdeauna un element care genereaza teama in randul populatiei. Oamenii sunt adesea rezistenti la schimbare, iar conceptul de Oras de 15 Minute poate intampina opozitie din partea celor care sunt obisnuiti sa-si petreaca ore in trafic sau sa aiba un mod de viata mai suburban.

Controversele legate de orasul de 15 Minute

Unul dintre principalele aspecte controversate legate de Orasul de 15 Minute este daca acest concept poate fi aplicat cu succes in toate orasele sau daca este mai potrivit pentru orasele mai mici si dense din punct de vedere urban. De asemenea, exista dezbatere cu privire la cat de realista este ideea de a avea totul la doar 15 minute distanta in orasele mari, cu populatii numeroase si trafic intens.

Recomandari A1

Cu siguranta, acest concept nu poate fi aplicat in toate orasele, insa poate fi un model pentru un viitor mai sustenabil si mai confortabil.

Cu siguranta, conceptul de Oras de 15 Minute merita atentie din partea comunitatilor urbane, a autoritatilor locale si a expertilor in planificare urbana.

Este important ca orasele sa examineze cu atentie situatia lor specifica si sa ia in considerare nevoile si preferintele locuitorilor lor inainte de a decide daca orasul de 15 Minute este potrivit pentru ei. In unele cazuri, o abordare adaptata, care combina elemente ale acestui concept cu caracteristicile unice ale orasului, ar putea fi solutia cea mai buna.

Whatsapp LinkedIn
oras urban
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Alegeri prezidenţiale 2024 live text. HARTA: prezenţa pe judeţe. Peste 41,40% dintre români au votat până la ora 17:00
Videoclipul zilei
Citește și
Orașul în care este ilegal să mori! Totul e reglementat prin lege. Ce se întâmplă cu cei care au...
Oraşul din România în care se trăieşte ca în străinătate și locurile de muncă sunt plătite bine....
Orașul unde trăiesc doar femei. Cum au ajuns să devină mame multe dintre ele
Momentul în care un urs ia cina alături de o vulpe, filmat într-o stațiune din România. Clipul a fost...
Video recomandate
Video
Citește și
5 plante de apartament care sunt ușor de îngrijit. Specialiștii le recomandă pentru persoanele cu un program... Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Cât de periculos este mucegaiul din casă în funcție de culoarea lui. Explicațiile unui microbiolog Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen Observator
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s... ZUTV
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100 UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste