România, mai "verde" după campania Observator "După noi, gunoiul"
În fiecare an, România pierde zeci de mii de oameni, cam câți locuitori are un oraş de mărimea Sighişoarei, din cauza poluării. Îmbolnăviţi de aerul pe care îl respiră, românii mor cu zile, fără să ştie de ce.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 13 Aprilie 2022, 16:02 | Actualizat: Miercuri, 13 Aprilie 2022, 16:06În fiecare an, patru milioane şi jumătate de tone de deşeuri, mii de containere cu gunoaie sunt trimise de străini în ţara noastră. Afaceri ilegale şi tunuri de zeci de milioane de euro s-au născut din gunoaie.
În fiecare an, apa noastră cea de toate zilele se transformă în otravă din cauza valurilor de pet-uri, levigat şi nepăsare.
În ultimul an, Observator, prin campania "După noi, gunoiul" cu Bianca Iacob, a început cea mai grea luptă - cea pentru viitorul copiilor noștri. Un an de investigații, sute de ore de filmare, zeci de reportaje, o misiune: să transformăm în lege grija pentru mediu. După trei sezoane în care Observator a abordat sistematic fațetele problemelor de mediu din România, au apărut rezultate concrete. Legile s-au schimbat și începem să avem o Românie mai "verde".
În decembrie 2021, Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care se reduc punctele de trecere a frontierei prin care intră deșeuri în România. O șansă reală ca țara noastră să nu rămână groapa de gunoi a Europei și nu numai.
În martie 2022, Educația pentru mediu, a fost introdusă în structura anului școlar 2022-2023. Va exista "Săptămâna verde" în care elevii vor învăța despre protecția mediului, schimbările climatice și comportamentul responsabil.
Documentarul "După noi, gunoiul" – sezonul întâi se poate vedea aici
Documentarul "După noi, gunoiul" – sezonul al doilea se poate vedea aici
Luna aceasta, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care arderea ilegală de deşeuri se pedepseşte de acum cu închisoarea.
Deja vorbim despre un fenomen al arderilor ilegale, care ucide. Campania "După noi, gunoiul" a arătat ce fel de substanţe nocive sunt eliberate în aer, în momentul în care sunt incendiate deşeurile.
Putem fi țara pe care o visăm?
“«După noi, gunoiul» înseamnă o realitate cu care ne confruntăm și pe care o ignorăm. Poate din neștiință, din neputință sau, pur și simplu, ne-am pierdut speranța că se mai poate schimba ceva mai mult decât niște miniștri care promit reforme. Reforme uitate în sertar. «După noi, gunoiul» este un demers jurnalistic care a reușit să schimbe o parte din legislație. Nu renunțăm, următorul pas este ca guvernanții, Ministerul Mediului, să facă un inventar al tuturor surselor de poluare ca să știm exact nu numai cât de mari sunt problemele, dar să găsim și soluțiile corecte. Pentru noi, pentru sănătatea noastră. Și ne vom uita și la sumele care vor fi cheltuite pentru ca noi să știm ce mâncăm, ce bem și ce respirăm.”, spune Bianca Iacob.
Grija pentru mediu va avea mereu prioritate în agenda OBSERVATOR. Despre oameni. Știrile așa cum trebuie să fie.