Un cutremur puternic ar putea face ravagii în București. Zeci de clădiri cheie, în pericol de prăbușire: ”Riscăm să pierdem oameni dacă seismul se produce în timpul zilei!”
În România, şi salvatorii au nevoie de o salvare! Cel mai mare centru de transfuzii din ţară, spitale şi chiar sediul pompierilor sunt în pericol să se prăbuşească la un cutremur. Toate se află de mulţi ani pe lista clădirilor cu bulină roşie. Cu toate acestea, oficialii se rezumă la promisiuni, în speranţa că o catastrofă ne va ocoli.
Publicat: Luni, 27 Ianuarie 2020, 20:04 | Actualizat: Marti, 28 Ianuarie 2020, 09:18Bucureşti, anul 2020. Cel mai mare centru de transfuzie din ţară stă să cadă. Pereţii sunt brăzdaţi de crăpături adânci şi sunt plini de găuri. Asemenea multor altor clădiri din oraş. Doar că, în mod normal, centrul ar trebui să rămână în picioare atunci când totul în jur se prăbuşeşte. Şi să fie punctul zero de prim ajutor în cazul unui seism.
În cazul unui cutremur, victimele din Bucureşti depind de Centrul de Transfuzie. De aici ar trebui sa plece rezervele de sânge necesare operaţiilor. Un seism puternic însă ar putea să doboare intreaga clădirea. Pereţii sunt cât se poate de crăpaţi, atât de mult încât vedem fierul din structura de rezistenţă.
In ultimii 20 de ani mai toţi miniştrii sănătăţii s-au arătat îngrijoraţi de soarta centrului. Niciunul însă nu a trecut de promisiuni.
”Anul acesta vrem să renovăm câteva centre de volum mare, evident că îl includem și pe cel din București.”, a declarat ministrul Sănătății.
Şi nu e singura instituţie cu rol vital în cazul unei catastrofe care are nevoie de o salvare. Sediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă trebuie, de asemenea, renovat, întrucât apare pe lista clădirilor cu grad de risc seismic. Asta înseamnă că în cazul unei calamităţi, toate persoanele vor fi evacuate.
”Dacă se întâmplă în timpul zilei, când avem tot personalul acolo, riscăm să pierdem oameni. Vrem să ne mutăm în regim de urgență în altă parte. În 1977 au fost afectate un număr de clădiri care nu s-au prăbuşit. Dacă aceste clădiri nu au fost consolidate, aceste clădiri dacă sunt locuite ele pot să producă mai multe victime.”, declara Raed Arafat.
Peste 340 de clădiri din Bucureşti au bulină roşie şi sunt un adevărat pericol, arată datele oficiale. Specialiştii spun însă că în realitate, sunt de patru ori mai multe imobile care se vor dărâma dacă România va fi zguduită de un cutremur puternic.
Pe lista imobilelor cu risc seismic din Bucureşti mai sunt şi alte insittuţii cheie- Spitalul CC Iliescu, corpuri ale Spitalului Bagdasar Arseni, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov dar şi clădiri simbol ale oraşului Ateneul Român și Universitatea din Bucureşti.