Sâmbăta lui Lazăr 2019 pică azi! Ce nu ai voie să faci: ce să dai de pomană
Sâmbăta lui Lazăr 2019. Când pică în calendarul creștin ortodox și ce nu ai voie să faci. Tradiții și superstiții în ziua de Moșii de Florii și ce semnifică sărbătoarea.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Sambata, 20 Aprilie 2019, 08:30 | Actualizat: Sambata, 20 Aprilie 2019, 08:31Sâmbăta lui Lazăr 2019. Când pică în calendarul creștin ortodox și ce nu ai voie să faci. Tradiții și superstiții în ziua de Moșii de Florii și ce semnifică sărbătoarea. Ce trebuie să dai de pomană în Sâmbăta lui Lazăr.
În calendarul creștin ortodox al lunii aprilie, cu o zi înaintea Floriilor, creștinii prăznuiesc Sâmbăta lui Lazăr, ultima zi în care se fac pomeni în Postul Paștelui.
Sâmbăta lui Lazăr pică pe data de 20 aprilie. Sărbătoarea are o semnificație profundă pentru credincioși. Este ziua în care IIsus Hristos l-a înviat din morți pe Lazăr. Potrivit rânduilelilor bisericești, la fiecare pomenire a celor adormiți, Lazăr este chemat să se roage pentru ei: „...pentru rugăciunile Sfântului și Dreptului Lazăr cel înviat a patra zi din morți...”
Învierea lui Lazăr înseamnă biruința vieții asupra morții, iar pentru credincioși este invitația sau chemarea de a ieși din moarte și de a intra în Viață prin Hristos, Domnul Vieții. De asemenea, Învierea lui Lazăr întărește credința oamenilor în Învierea de Apoi.
”Lazăre, ieși afară”! Cu aceste cuvinte și-a semnat Iisus sentința la moarte!
Evenimenul consemnat de Biblie s-a petrecut în localitatea Betania (localitatea palestiniană Al-Izzariya de astăzi). Lazăr, prietenul lui IIsus murise de patru zile. Momentul Învierii este descris în Biblie, la Evanghelia după Ioan - Capitolul 11, versetele 1-45.
Lazăr avea două surori și era fiul fariseului Simion. În casa s-a pregătit chiar Cina Mântuitorului. Nu se știe ce boală avea Lazăr când a murit. IIsus se afla într-un ținut pustiu, alături de ucenicii săi, progonit fiind de cei care îi contestaseră minunile săvârșite. La chemarea surorilor lui Lazăr, Iisus a venit. A ajuns la patru zile de la moartea prietenului său: ”Eu sunt Învierea și viața!”, a spus Iisus, vrând să aline familia îndoliată. Iisus s-a rugat lui Dumnezeu și le-a cerut celor prezenți să înlăture piatra de la ușa mormântului. ”Lazăre, ieși afară!”, i-a poruncit Iisus. Lazăr a ieșit din mormânt, așa cum fusese îngropat. Cu această nouă minune, Iisus avea să-și semneze sentința la moarte. Sinedriul s-a întrunit și a hotărât uciderea lui Iisus, dar și a lui Lazăr.
Tradiții și superstiții în Sâmbăta lui Lazăr
În Sâmbăta lui Lazăr, se merge ”cu Lăzărelul”, la colindat, și se spune un anumit cântec dedicat lui ”Lăzărel”, obicei care încă se mai păstrează la sate.
În Sâmbăta lui Lazăr se coc și se împart ”plăcintele lui Lazăr”. De asemenea, în Sâmbăta Floriilor copiii colindă pe la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate.
Sărbătoarea continuă cu Duminica Floriilor sau Ziua Intrării lui IIsus în Ierusalim.
sursa foto: crossroadsinitiative.com