Antena

Schimbare uriașă pentru studenții din România! Ce poți face cu creditele obținute

Schimbarea momentului pentru studenții din România tocmai a fost anunțată de Ministerul Educației Naționale! Ce trebuie să știe tinerii despre credite obținute?

Publicat: Marti, 17 Septembrie 2019, 18:59 | Actualizat: Marti, 17 Septembrie 2019, 19:03
Galerie de imagini
Schimbarea momentului pentru studenții din România tocmai a fost anunțată de Ministerul Educației Naționale! Ce trebuie să știe tinerii despre credite obținute?

Schimbarea momentului pentru studenții din România tocmai a fost anunțată de Ministerul Educației Naționale! Ce trebuie să știe tinerii despre credite obținute?

Studenţii şi studenţii doctoranzi vor beneficia, începând din noul an universitar, de dreptul de a li se recunoaşte creditele transferabile obţinute la alte programe de studii din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior.

Până acum, ei beneficiau de recunoaşterea creditelor transferabile dobândite în condiţiile legii la alte instituţii de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu din ţară sau din străinătate.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, mobilitatea poate fi pentru toate formele de învăţământ internă sau internaţională, respectiv definitivă sau temporară.

"Flexibilizarea mobilităţii academice a studenţilor, reglementată prin noua metodologie şi aprobată prin ordin de ministrul interimar al Educaţiei Naţionale, Valer-Daniel Breaz, este un răspuns la solicitările mediului academic", precizează sursa citată.

Mobilitatea academică se poate efectua ca urmare a demersului studentului/studentului doctorand, în baza existenţei unor acorduri interinstituţionale, cu acceptul instituţiilor de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu, după caz, de provenienţă, respectiv primitoare.

STUDENȚII BENEFICIAZĂ DE MOBILITATEA ACADEMICĂ

Faţă de metodologia anterioară, prin noul act normativ se reglementează posibilitatea ca studenţii să poată beneficia de mobilitate academică definitivă şi în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior.

"Pentru studiile universitare de licenţă şi studiile universitare de master, mobilitatea academică definitivă se poate realiza numai la început de semestru, după primul semestru şi până la sfârşitul penultimului semestru, între programe de studii cu acelaşi număr total de credite de studiu transferabile obligatorii, din aceeaşi ramură de ştiinţă", afirmă MEN.

Recomandari A1

CUM OBȚIN STUDENȚII DIPLOMA

În cazul mobilităţii academice definitive, diploma se emite absolventului de către instituţia de învăţământ superior care organizează examenul de finalizare a studiilor.

Studentul/studentul doctorand poate beneficia şi de mobilitate academică temporară între două instituţii de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu, după caz, după finalizarea primului an de studii. De asemenea, studentul poate beneficia de mobilitate academică temporară pe cont propriu, în afara acordurilor interinstituţionale de mobilitate academică, la solicitarea acestuia, ca urmare a identificării unei posibile universităţi primitoare.

"Recunoaşterea creditelor transferabile în cazul mobilităţilor academice internaţionale se realizează de către instituţiile de învăţământ superior pentru persoana care dovedeşte parcurgerea stagiului de mobilitate cu documente emise de către instituţia de învăţământ superior pe care a frecventat-o. Acordurile interinstituţionale stabilesc condiţiile de desfăşurare a mobilităţilor între instituţiile de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu: tipul mobilităţii, durata mobilităţii, numărul de mobilităţi, domeniul, programul de studiu, finanţarea mobilităţii temporare, limba de studiu, condiţii de cazare etc", se arată în comunicatul MEN.

Compatibilitatea curriculei în vederea recunoaşterii creditelor de studii transferabile se stabileşte anterior perioadei de mobilitate, iar recunoaşterea creditelor de studii transferabile se realizează după finalizarea mobilităţii, în conformitate cu acordul interinstituţional şi regulamentele instituţiilor de învăţământ superior implicate, după caz.

Instituţiile de învăţământ superior acreditate/autorizate provizoriu au obligaţia de a actualiza regulamentele privind activitatea profesională a studenţilor cu prevederile din noul act normativ, a subliniat MEN, conform celor de la Agerpres.

Whatsapp LinkedIn
beneficii studenti credite studenti credite facultate cate credite trebuie sa ai ca sa treci anul cate credite trebuie sa ai ca sa treci anul 1 cate credite trebuie transfer facultate cum te transferi la alta facultate credite transferabile
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Formula 1™, Formula 2™, Formula 3™ și Porsche Supercup™ de la Imola 2024 se văd LIVE online în AntenaPLAY. În perioada 17 - 19 mai, urmărește toate etapele pe canalele dedicate.
Stirile zilei Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone din ţară. Când vine căldura
Video recomandate
Video
Citește și
4 talente ascunse ale semnelor zodiacale. Nativii care au aceste secrete valoroase Catine.ro
De ce gemenii Victoriei Ruffo au ales să stea departe de lumina reflectoarelor. Ce relație au cu mama lor Happy Channel
Politicianul român care va avea pensie de 5.800 de euro plătită de UE. Câți bani vor încasa Traian Băsescu,... Libertatea.ro
O însoțitoare de bord a dezvăluit de ce pasagerii unui avion nu trebuie să adoarmă niciodată înainte... Ziare.com
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro AntenaSport
Carmen Grebenișan și Alex Militaru, discuții despre partaj după anunțul divorțului. Ce a dezvăluit vedeta:... Elle
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei... Spynews.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au... BZI
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile HelloTaste.ro
Florin Piersic, primul mesaj după ce a ieșit de la Terapie Intensivă: ”Vă transmit toată dragostea mea!” Antena3.ro
SpaceX a dezvăluit noile costume pentru zborurile spațiale comerciale. Ce vor purta astronauții atunci când... useit
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate mentală. Află ce se întâmplă cu... Catine
Viaţa premierului slovac, Robert Fico, nu mai este în pericol Wall-Street
Ben Affleck și Jennifer Lopez, la un pas de despărțire? Problemele conjugale ies la iveală Kudika
Anunțul momentului despre Andreea Marin! Nimeni NU a mai făcut ca ea Playtech
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul Redactia.ro
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el ne poartă prin aproape... Observator
Băuturi bogate în fier. Efectele benefice asupra hemoglobinei MediCOOL
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni HelloTaste
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de... ProSport
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea: „Moleșește activitatea cerebrală” Gandul
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz CanCan
Cum îl determini pe copil să coopereze DeParinti
Selena Gomez a postat o fotografie adorabilă cu Benny Blanco. Producătorul muzical a sărutat-o pe frunte pe... ZUTV
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai bine de 1 secol UseIT
Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid Hello Taste