Anual, zeci de mii de studenți vin în marile orașe să urmeze o facultate. Cei mai mulți aleg Capitala, mai bine de o treime din numărul total. După București, cele mai căutate centre universitare sunt Cluj, Iași și Timiș. Cu toții încep nouă etapă a vieții prin a-și căuta un loc unde să locuiască pe perioada studenției. În București, spațiile de închiriere pentru studenți au devenit o afacere profitabilă în ultimii ani, în România, mai ales că prețurile au înregistrat creșteri semnificative care se mențin și în 2019.
Așadar, ești student și cauți chirie pentru a putea urma studiile. Bugetul tău este mediu spre mic, asta pentru că încă ești în grija părinților. Ce poți face pentru a te descurca într-o astfel de situație? Am alcătuit un scurt ghid cu sfaturi utile despre cum poți găsi chirie în București cu bani puțini.
Închiriază o garsonieră ieftină
Primul lucru la care orice student trebuie să se gândească este să-și facă o idee asupra locurilor pe care le are de străbătut zilnic. Capitala este un oraș mare și aglomerat, astfel că zona în care îți cauți printre varietatea de garsoniere de închiriat în București este foarte importantă. Orientează-te să fie în perimetrul pe care îl frecventezi des sau alege o zonă periferică, dar care să aibă mijloace de transport în comun potrivite pentru destinațiile tale.
Varianta închirierii unei garsoniere este printre cele mai căutate, asta pentru că aici găsești cele mai mici prețuri. În cazul în care nu vrei să îți împarți camera cu altă persoană, vei scoate din buzunar între 200 și 300 de euro lunar, în funcție de zonă și utilități. Însă cea mai potrivită opțiune pentru a face economie de buget este să găsești un coleg sau o colegă. Ideal este să cunoști persoana respectivă, dat fiind faptul că vei împărți spațiul tău intim cu ea, însă o chirie de garsonieră în București împărțită la doi devine cea mai optima variantă pentru un buget mic.
Închiriază o camera într-un apartament
Site-urile de imobiliare abundă în anunțuri de închirieri unde studenții caută alți studenți cărora să le închirieze o cameră din apartamentul lui. Motivul este simplu! Diminuarea cheltuielilor atât pentru chirie, cât și pentru utilități. Dacă nu ai pe nimeni cunoscut cu care să împarți o locuință, poți merge pe varianta unui astfel de anunț. Atenție, însă, căci nu vei ști peste ce fel de oameni dai și nici dacă vei fi pe aceeași lungime de undă cu ei. Investighează „terenul” și impune câteva reguli încă de la început pentru a nu avea probleme.
În general, una dintre cele mai rentabile variante de chirie pentru studenți în București sunt apartamentele cu trei și patru camere. Prețul mai mic, împărțit la trei sau patru persoane, va rezulta un buget diminuat pentru această cheltuială. În plus, spațiile cu multe camere se închiriază mai greu, așa că veți avea șansa la încă o negociere și la obțienerea unui preț și mai mic decât cel cerut inițial de proprietar.
Ia-ți o cameră la cămin
Dacă ești student la o Universitate de Stat din București și ești dispus să faci câteva concesii privind intimitatea ta, dar să te alegi cu distracție pe cinste, varianta cămin este cea mai simplă și ieftină. În Capitală, fiecare instituție de învățământ superior are arondată câte o clădire. Este necesar să depui o cerere de cazare, iar repartizarea se face în funcție de media de admitere, dacă ești anul I și de media de absolvire a anului anterior, dacă ești în anul II, III sau IV, în funcție de perioada de școlarizare.Atenție, însă, locurile la cămin sunt limitate și există garanția că vei primi unul.
Indiferent de varianta pe care o vei alege, în funcție de bugetul tău destinat chiriei lunare, semnează un contract de închiriere. În general, proprietarii de garsoniere din București și marile orașe studențești sunt de acord să încheie un astfel de act, prin care se obligă să respecte anumite clauze, precum un termen de 30 de zile, în cazul în care va dori să părăsești garsoniera, dar și faptul că nu va veni în vizite neanunțate.
În acest contract va fi trecută și garanția pe care o vei putea recupera la final, dacă în locuință nu sunt bunuri distruse și dacă ești la zi cu facturile la întreținere și utilități.
Dobânzile pentru împrumuturile în lei au crescut! Noul indice, în baza căruia sunt calculate ratele românilor, a fost an... INS: Rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut în mai la 3,9%...