Soluţiile folosite pentru dezinfecţia străzilor şi a trotuarelor, otravă pentru animale! Ce trebuie să facă stăpânii, pentru a le feri de pericole: „Câinele meu a murit! S-a dus în câteva secunde”
Soluțiile folosite pentru dezinfecția spațiilor publice pot fi periculoase pentru animalele de companie. Ingerate sau inhalate, pot duce la complicații severe. Este important ca stăpânii animalelor să respecte câteva măsuri de precauție atunci când ies sau vin de la plimbare.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Duminica, 05 Aprilie 2020, 19:28 | Actualizat: Duminica, 05 Aprilie 2020, 19:47- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Proprietarii de animale se plâng că de când a început dezinfecţia străzilor şi a trotuarelor, cîinii lor s-au îmbolnăvit sau chiar au murit.
„Câinele meu a murit recent, "otravit" cu aceste substanţe cu care se dezinfectează. Fiind în curte a mancat, probabil, iarba; a băut apa în care era, probabil, dezinfectant cu care s-a stropit şi a murit fără să ştim care a fost exact cauza otrăvirii, până acum.
Ar fi fost înţelept, din partea autorităţilor, dacă ne avertizau cu privire la substanţele cu care se dezinfectează şi pericolul pentru animale”, scria pe o reţea de socializare o tânără.
Şi nu e un caz dramatic singular.
„Câinele nostru, un Chow Chow de 6 ani, perfect sănătos, cu toate analizele la zi, a făcut infarct şi s-a dus în câteva secunde, în aceeaşi zi în care au stropit pe stradă. A ieşit doar o dată din casă, în acea zi.”
Cloramina în concentrație de 0,1%, alcoolul sanitar de minimum 60%, detergenții si peroxidul de hidrogen sunt doar câteva din substanțele folosite de autorităţi pentru dezinfectarea spațiilor publice. Veterinarii spun că pot fi într-adevăr periculoase.
„În momentul în care ieșim afară să nu se linga pe labute, sa nu linga pe jos, putem să îi punem o botniță. Când ne întoarcem în casă să îi spălăm pe labute cu apă caldă sau cu șervețele umede. Să nu intre în contact cu încălțămintea noastră care ia și ea contact cu soluții de igienizare”, spun specialiștii.
Specialiștii avertizează: nu doar ingerarea, ci și inhalarea vaporilor dezinfectanţilor poate fi periculoasă. În cazul în care animalul de companie devine apatic, varsă sau suferă de hipersalivaţie acesta trebuie dus la cel mai apropiat cabinet veterinar.