Statul cheltuieste un miliard de euro pentru subventia medicamentelor
Un miliard de euro. Atat cheltuie statul roman pentru a subventiona medicamentele luate pe reteta. Pare mult, dar nu e deloc asa. Romanii mai scot din buzunar inca pe-atat in fiecare an ca sa nu se imbolnaveasca si mai tare. In spitale, situatia e si mai grava.
Publicat: Marti, 22 Iunie 2010, 00:00 | Actualizat: Miercuri, 24 Martie 2021, 19:58Retete peste retete. Unele compensate, altele gratuite. Si in farmacii, in fiecare zi, se aduna cu miile. Iar Casa de Asigurari plateste, cu sincope, pentru fiecare dintre ele. Dar, in comparatie cu alte state europene, suntem la coada clasamentului.
In Romania se cheltuiesc numai 45 de euro pe cap de locuitor pentru medicamente, in vreme ce media europeana este la 280 de euro, iar prima tara dupa noi este Bulgaria unde se cheltuiesc 75 de euro
In 2007, statul platea in jur de 600 de milioane de euro. In 2008, consumul a crescut la 800 de milioane, in vreme ce anul trecut a atins si chiar a depasit suma de un miliard de euro.
Dar, chiar si asa, pacientii suporta o parte din costuri. Nicoale Oniga, pacient cu hemofilie, trebuie sa cheltuie bani cu pastilele, dar nu pentru boala in sine, ci pentru celelalte afectiunile pe care i le-a provocat hemofilia. Artoza si hepatita.
Pentru hepatita medicamentele sunt foarte scumpe si, dupa cum stiti, nu se dau nici macar compensat. Asa ca costurile se ridica la cateva sute de lei pe luna pentru fiecare hemofilic
De partea cealalta, Casa de Asigurari vede total diferit lucrurile. Reprezentantii ei spun ca luam prea multe medicamente, prea scumpe si fara rost.
Asistam la o canibalizare a fondului national unic de consumul de medicamente, care de cele mai multe ori e exagerat si nejustificat. In Romania se consuma 70 la suta medicamente scumpe, in vreme ce in Anglia se consuma 70 la suta medicamente generice.
In fata tejghelei, alta e situatia. Viata romanilor depinde de retetele pentru gratuite si compensate. Care inca se onoreaza, dar pe datorie. Nu a pacientului, ci a statului catre farmacii.
Cu banii de medicamente s-a ajuns deja la fundul sacului. Si abia acum se cauta solutii. Una dintre ele e schimbarea modului in care se compenseaza medicamentele. Statul vrea sa le luam pe cele mai ieftine.
Bolnavii, in schimb, vor sa le ia pe cele mai bune. Usor de inteles. Romania este aproape zero la capitolul preventie. Si asa, populatia neprevenita, adesea neinformata si extrem de stresata, vrea sa se vindece repede si sigur.