Mai bine morți de COVID-19 decât morți de foame! Sutele de oameni din aeroportul din Cluj habar n-aveau unde mergeau: „Nu aveau bilet, nu știau destinația”
În plină pandemie, mii de români au umplut avioanele spre Germania, de teamă să nu moară de foame acasă. Imaginile zilei vin de la aeroportul din Cluj-Napoca a fost haos. Au fost programate nu mai puţin de 12 zboruri azi. 1.800 de oameni aproape că s-au călcat în picioare să prindă un loc.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 09 Aprilie 2020, 20:12 | Actualizat: Joi, 09 Aprilie 2020, 20:121800 de oameni aşteaptă în parcarea aeroportului din Cluj să le fie strigat numele. Unii cu măşti, alţii fără, nicio regulă nu este respectată.
Oamenii stau lipiţi unii de alţii. Teama de sărăcie este mai mare decât teama de virus. Cu toţii vor ajunge în Germania, la cules de căpşuni şi sparanghel.
Graniţele către Germania au fost deschise pentru muncitorii români, chemaţii să pună pe picioare agricultura.
Este primul val de sezonieri care pleacă din România, în plină pandemie.
Într-un interval de 10 ore, au fost programate 12 zboruri către Germania, unele chiar la aceeaşi oră. În aeroport, se lucreaza la capacitate redusă. Asta a lungit şi mai mult timpii de aşteptare.
Directorul Aeroportului din Cluj Napoca, David Ciceo, a explicat, la Antena 3, că firma care intermediază contractele este responsabilă pentru îmbulzeală.
„Pot să vă spun că aeroportul a acționat corect, nu are nicio vină în această situație și o să reușim să prezentăm aceste aspecte. În cursul zilei de astăzi au fost 12 zboruri. Ultimul va pleca la 21.50 din Cluj spre Germania, cu muncitori care pleacă la muncă.
Aceste zboruri erau programate să fie de la prânz la ora 22. Din păcate, organizatorii, care nu știm cine sunt și e un mare semn de întrebare, dimineață, începând cu ora 7, au lăsat aproximativ 1.800 de pasageri în parcarea aeroportului.
Mulți nu aveau bilete de avion. Nici măcar nu cunoșteau destinația.
Autocare, microbuze, care au venit din Botoșani, Dolj, din toată țara, i-au lăsat în parcarea aeroportului. S-au prezentat niște liste și foarte puțini din cei 1.800 cunoșteau exact orașul în care mergeau. Ei știau doar că merg în Germania la muncă”, a precizat David Ciceo.