Taxa pe ambalaj. Suma pe care ministerul Mediului vrea ca românii sa o plătească în plus pentru recipiente
Potrivit unui proiect al Ministeurlui Mediului, anul viitor va intra în vigoare o taxă pe ambalajele de plastic, sticlă și aluminiu.
Publicat: Joi, 14 Ianuarie 2021, 11:45 | Actualizat: Joi, 14 Ianuarie 2021, 13:53- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În câteva săptămâni se va realiza proiectul Hotărârii de Guvern, care anunță aplicarea unei taxe pentru ambalajele din plastic sticlă și aluminiu, potrivit ministrului Mediului Tánczos Barna. Acest proiect are ca scop încurajarea reciclării. Consumatorii vor plăti o taxă de 50 de bani pentru fiecare recipient, sumă pe care o vor primi înapoi dacă aduc ambalajele înapoi la magazine, pentru a fi reciclate.
Ce ambalaje sunt vizate de taxa dorită de Ministerul Mediului
De la taxă vor fi scutite ambalajele care depășesc 3 litri și cele care conțin produse lactate. Așadar, cine va cumpăra produse ambulate în aluminiu, plastic, sau sticlă, de până în trei litri, vor plăti și taxa. De exemplu, pentru 4 sticle de plastic, consumatorii vor lăsa la casă 3 lei în plus.
Pe aceeași temăCe trebuie să facă românii pentru a primi înapoi taxa pe ambalaje
„Este un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost în consultare publică, luni am avut trei sau patru ore de discuţii cu principalii factori care sunt implicaţi şi vor fi implicaţi în procedura de colectare şi de garantare, de funcţionare a sistemului, care este unul destul de complex. Am văzut o voinţă de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere şi alte băuturi şi din partea producătorilor de sucuri. O să am o întâlnire cu mari retaileri, pentru că sistemul va funcţiona doar în cazul în care toată lumea vine şi susţine sistemul. Producătorul trebuie să plătească garanţia către cel care administrează sistemul, retailerul trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiţii pentru a asigura colectarea. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea şi în sate. (...) În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea Hotărârea de Guvern gândită. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator”, a afirmat ministrul Mediului, luni seară, la Antena 3.
Pe aceeași temăConsumatorii vor putea aduce recipientele pentru reciclare la orice magazin, unde vor primi înapoi garanția, sau vouchere.
„A trecut de consultarea publică, în momentul de faţă încorporăm observaţiile în proiectul de HG, până în primăvară va fi lansat proiectul astfel încât să se facă investiţiile până în 2022, investiţiile în aceste automate, în logistica care colectează apoi din fiecare cătun, din fiecare sat, din fiecare comună ambalajele returnate şi ajung practic la reciclat. Timpul e scurt, avem presiune uriașă că trebuie să lansăm în 2022 - 1 aprilie e targetul. Vor fi mii de puncte de colectare, trebuie pregătite, autorizate. Să vedem dacă pot fi realizate. Unele reprezintă pericol de incendiu”, a explicat ministrul.