1 iunie, prima zi de vară în calendar. Tradiții și obiceiuri în luna iunie. Ce trebuie să faci de „cireșar”
Luna iunie mai este cunoscută în popor și sub denumirea de luna lui cireșar deoarece în această perioadă se coc cireșele. Află ce obiceiuri și tradiții trebuie să respecți în luna iunie.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 01 Iunie 2020, 11:38 | Actualizat: Luni, 01 Iunie 2020, 11:41- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Luna iunie mai este cunoscută în popor și sub denumirea de luna lui cireșar deoarece în această perioadă se coc cireșele. Află ce obiceiuri și tradiții trebuie să respecți în luna iunie.
Denumirea lunii iunie, provine de la zeița “Iuno”, protectoare a femeilor căsătorite. Astfel, se spune că luna iunie este cea mai indicată pentru nunți. Se crede că toate căsătoriile din această perioadă vor fi cele mai trainice.
Din bătrâni se știe că în luna iunie vegetația și timpul calendaristic ajung la maturitate. Această lună este cunoscută pentru furtuni, vijelii sau ploi care pot dăuna grav recoltelor.
Citește și:
Tradiții și obiceiuri în luna iunie
Tradiția spune că tunetele și fulgerele în luna iunie prevestesc o vară plpioasă și noroasă. Se mai crede că ploile din luna lui cireșar prevestesc belșugul de Crăciun.
Dacă vântul de la miazănoapte va bate în luna lui iunie, atunci grâul va avea roade bogate.
Se crede că ploaia prevestește o recoltă bogată de porumb. Pe de altă parte, dacă va ploua mai mult decât este cazul, atunci via va avea de suferit. Dacă nu plouă în luna iunie, atunci se va face grâul.
În a doua parte a lunii iunie, credincioșii țin post înainte de prăznuirea Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Tot în această perioadă sunt pomeniți și Sfinții Recoltelor.