Tradiții și superstiții în Joia Mare. Ce e bine să facem
Una dintre cele mai importane zile din Săpămâna Patimilor este Joi Mare, care este cunoscută și ca Joia celor 12 Denii sau Joia Neagră, iar tradițiile și obiceiurile sunt nelipsite.
Publicat: Joi, 29 Aprilie 2021, 10:43 | Actualizat: Joi, 29 Aprilie 2021, 13:14- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Calendarul creștin spune că în Joia Mare prăznuim Spălarea picioarelor, Cina cea de Taină a lui Iisus Hristos cu Apostolii, Rugăciunea din Gradina Ghetsimani și vânzarea lui Iisus Hristos de către Iuda Iscarioteanul.
Astăzi este bine să mergem la biserică de dimineață pentru a avea parte de spovedanie și împărtășanie. De asemenea, în Joia Mare sunt citite cele 12 evanghelii ale Patimilor Mântuitorului, iar slujba religioasă cuprinde Denia și Vecerina care sunt unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare
În Joia Mare se merge seara la biserică îmbrăcați în haine de doliu pentru a lua parte la slujba celor 12 Evanghelii, așa cum spune tradiția. Mai mult decât atât, se spune că de astăzi nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca.
Astăzi se vopsesc ouăle, neapărat în roșu ca să ne amintim de sângele vărsat de Iisus Hristos, dar se pot coace cozonacii și pasca. Se mai spune că în Joia Mare nu este bine să ne pupăm apropiații pentru că aceștia ar putea să creadă că ne dorim să îi trădăm, așa cum a făcut Iuda Iscarioteanul cu Iisus Hristos. În trecut, ouăle se vopseau cu coji de ceapă, sunătoare, coajă de crin roșu sau cu flori de tei, iar luciul le era dat cu ajutorul unturii.
Pe aceeași temăPasca se face din făină albă cernută în tavă specială, iar cojile de ou folosite la pască nu se aruncau și nu se ardeau. Acestea se strângeau și se aruncau în Sâmbăta Paștelui pe o apă curgătoare pentru a proteja păsările, conform crestinortodox.ro.
De asemenea, două alimente sunt interzise în Săptămâna Patimilor, inclusiv în Joia Mare, chiar dacă creștinii țin post sau nu: oțetul și urcizile. Se spune că Iisus Hristos a fost bătut cu urzici și stropit cu oțet atunci când era răstignit pe cruce, însă legenda mai dezvăluie și faptul că i s-a oferit oțet să bea atunci când a cerut apă.
În tradițiile creștinilor, Joia Mare se mai numește Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimărița. Astăzi femeile trebuia să termine de tors cânepa, iar la cele leneșe se spunea că vine Joimărița sa vadă ce au lucrat. Uneori, o femeie bătrână mergea pe la casele cu fete mari și dădea foc cânepii netoarse.
Pe aceeași temăAstăzi copiii erau unși pe față cu negreală și mergeau prin sat pentru a le îndemna pe femei la muncă. Aceștia primeau și ouă pentru a le duce în gospodărie, unde erau vopsite de gospodinele casei.
Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morți. Acum se face ultima pomenire a morților din Postul Mare. De asemenea, astăzi oamenii obișnuiesc să meargă la biserică să se spovedească și să se împărtășească, iar seara creștinii merg la Denia celor 12 Evanghelii, unde se îmbracă haine de doliu.