Ce spune un medic despre tunelurile de dezinfecție montate în școli: ”Sunt mai periculoase decât vă imaginați. Pot antrena virusul!”
Tunelurile dezinfectate montate deja în mai multe școli din țară continuă să stârnească controverse. Astfel, după recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale Institutului Național de Sănătate Publică, medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre pericolele din spatele acestora.
Publicat: Marti, 09 Iunie 2020, 16:54 | Actualizat: Marti, 09 Iunie 2020, 17:03- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mai exact, potrivit acestuia, tunelurile dezinfectante montate în mai multe școli, la recomandarea Ministerului Sănătății, sunt ineficiente.
„Se pare că nu interesează deloc soarta copiilor și a familiilor lor.
Din punctul meu de vedere suntem pe un teren minat”, a spus Ciuhodaru, marți, la Antena 3.
”Pulverizarea cu substanțe dezinfectante poate antrena virusul”, a precizat el.
INSP, avertisment despre tunelurile dezinfectante
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) atrage atenția că nu susține instalarea tunelurilor de dezinfecție pentru a limita extinderea cazurilor de COVID-19, spunând că, așa cum a transmis de altfel OMS, pulverizarea persoanelor cu dezinfectanți nu este recomandată în niciun caz, că poate fi dăunătoare și că nu reduce capacitatea unei persoane de a răspândi virusul.
"Întrucât tot mai des s-a adus în atenția publicului utilizarea dispozitivelor denumite tuneluri de dezinfecție cu scopul limitării infecției cu COVID 19, precizăm că INSP nu susține această metodă. Conform ghidului elaborat de către Organizația Mondială a Sănătății pulverizarea sau fumigarea nu sunt recomandate nici pentru spațiile inchise nici pentru cele exterioare. În spațiile închise, în cazul în care se aplică dezinfectanți trebuie realizată, în prealabil, curățarea manuală a suprafețelor cu apă și detergent", a transmis Institutul Național de Sănătate Publică, potrivit HotNews.ro.