„Atenție, nu e de glumit! Pacienții asimptomatici (4 din 5 cei infectați cu coronavirus) POT transmite boala. Spun asta pentru că circulă ,,rezultatele” unui studiu ,,bombă” ce ar dovedi că ,, o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe”. E big fake news!!! Trebuie citit tot articolul, nu doar rezumatul!”, a scris medicul, pe pagina sa de Facebook.
Studiul controversat ar fi fost realizat punând persoană care a fost testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare. Potrivit cercetătorilor chinezi, doar opt au avut semnele unei infecţii respiratorii, dar niciunul nu a luat virusul SARS-COV-2.
Însă, spune medicul Tudorl Ciuhodaru, scopul acestui studiu a fost cu totul altul:
„De fapt (pentru cine a avut răbdarea să citească mai mult decât rezumatul acestui studiu) studiul demonstrează că utilizarea unei măști de protecție e o metodă eficientă de prevenție.
Scrie negru pe alb că:
1.Toți cei 455 expuși la un purtător asimptomatic nu s-au infectat pentru că purtau mască!
2.Această regulă a fost valabilă în toate cele 3 categorii de expuși (personal medical, alți pacienți, membri ai familiei) la un pacient asimptomatic
3.Singurul moment când nu au purtat-o a fost în timpul mesei.
Concluziile (și ale acestui) studiu sunt clare:
1.TOT personalul din serviciile de urgență TREBUIE să beneficieze de echipament complet de protecție – mască N95, combinezoane, ochelari.
2.Masca de protecție a fost eficientă în a împiedica transmiterea virusului și de la cei asimptomatici.
Și mai râmăne o întrebare: cum a putut crede cineva un astfel de fake news ce are la bază decizia de a expune la un risc major 455 de oameni.
Rețineți:
1.Regulile de igienă trebuie respectate cu/fără pandemie.
2.Purtarea unei măști (chiar simple) este cea mai eficientă metodă pentru a preveni infecția. „Distanța sigură” actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă - cu excepția situației în care purtați o mască (simplă).
3.Testare extinsă (expuși/suspecți/asiptomatici)- planul B pe care il propun de atâtea luni și nu aude nimeni)- e metoda cea mai clară de prevenție- pentru că-i identifică și pe cei asimptomatici care transmit boala mai departe (pe care nu-i testează astăzi nimeni)”, a transmis medicul.
"Aveam declarația bună, totul bun, m-am trezit acasă cu 3.000 de lei amendă". Românii au stat ore în șir la co... BAC 2020. Au început înscrierile pentru prima sesiune de Bacalaureat. Descarcă acum cererea tip pentru înscrierea la exa...